Αρχική » » ΔΙΕΝΕΞΗ Β. ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑΣ- Η απασφαλισμένη ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ του Ειρηνικού

ΔΙΕΝΕΞΗ Β. ΚΟΡΕΑΣ - Ν. ΚΟΡΕΑΣ- Η απασφαλισμένη ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΑ του Ειρηνικού


Σε έγγραφο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον έχουν περιγραφεί από το 2010 με μελανά χρώματα οι συνέπειες πιθανής σύγκρουσης… 

Από τη στιγμή που τα σύννεφα του πολέμου άρχισαν και πάλι να πυκνώνουν πάνω από την Κορεατι­κή Χερσόνησο, το ερώτημα ήταν το σύνηθες: Πόσο σοβαρά πρέπει να πάρει η Ουάσιγκτον ή η Σεούλ τις απειλές του τελευταίου, ερ­μητικά απομονωμένου κράτους στον κόσμο; Η ειδοποιός διαφο­ρά, ωστόσο, σε σχέση με τις προηγούμενες κρίσεις είναι ο νέος Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Η Πιονγιάνγκ έχει ένα νέο, άπειρο, σίγουρα φιλόδοξο ηγέτη, που είναι βέβαιο ότι θα θελήσει κάποια στιγμή να απο­δείξει στους ισχυρούς στρατηγούς του, τους οποίους υποτίθεται πως ελέγχει, άτι αξίζει... 

Ενώ τα αμερικανικά Stealth πετούσαν πάνω από τη Νότιο Κορέα σε επίδειξη δύ­ναμης και ενίσχυσης του αισθήματος ασφά­λειας της συμμάχου των ΗΠΑ, η Βόρειος Κορέα έδινε στη δημοσιότητα εικόνες από τις συνεδριάσεις των στρατηγών και την εκπόνηση σχεδίων επίθεσης εναντίον στό­χων σε αμερικανικό έδαφος, εκφράζοντας παράλληλα την πρόθεση να επεκτείνει τις πυρηνικές της δυνατότητες. Όπως υποστη­ρίζει και ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γιονσέι της Νοτίου Κορέας Τζον Ντέλιουρι, όταν παρακολουθεί κανείς τη ρητορική της Πιονγιάνγκ δεν μπορεί να ξεχωρίσει την αλήθεια από την υπερβολή. Όταν όμως καταγράψει τα πραγματικά περιστατικά, καταλαβαίνει ότι η χώρα των Κιμ είναι μια επικίνδυνη απασφαλισμένη χειροβομβίδα, που μπορεί να σκάσει οποιαδήποτε στιγμή, αρκεί κάποιοι στρατηγοί να φουσκώσουν τα μυαλά του 30χρονου Κιμ Γιονγκ Ουν, που, όπως φαίνεται, δεν θέλει και πολύ. Η πιθανό­τητα πολέμου είναι μικρή, εκτιμούν οι ΗΠΑ και θεωρούν ότι είναι μια προσπάθεια του νεαρού ηγέτη να δείξει το ανάστημά του. Ορισμένοι πάλι πιστεύουν ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν μπλοφάρει και προσπαθεί να προκαλέ­σει την προσοχή της Ουάσιγκτον, αλλά δεν θα προχωρήσει. 

Επί ποδός πολέμου 

Στα πραγματικά περιστατικά καταγράφο­νται η επίθεση με όλμους του βορειοκορεατικού στρατού εναντίον ενός νοτιοκορεατικού νησιού το 2010, καθώς και η συνεχής κλιμάκωση των προκλήσεων -κυρίως με έντονη ρητορική αλλά και βαλλιστικές δοκι­μές- από τη στιγμή που ανέλαβε την εξου­σία ο νεαρός Κιμ και από τότε που η Νότιος Κορέα έχει νέα πρόεδρο, την Παρκ Γουέν Χι. Το Φεβρουάριο, η Βόρειος Κορέα προχώ­ρησε σε πυρηνική δοκιμή, ενώ τώρα ήρε το καθεστώς ανακωχής που ίσχυε από το 1953 και είναι πλέον σε «κατάσταση πολέμου» με το νότιο γείτονά της τονίζοντας ότι θα απαντά στις προκλήσεις ένοπλα. 

Η Ουάσιγκτον βεβαιώνει ότι δεν έχει πα­ρατηρήσει κινητοποίηση στρατευμάτων ή ανάπτυξη δυνάμεων από την Πιονγιάνγκ. Ωστόσο φρόντισε να κάνει τη Σεούλ να νιώσει ασφαλής αποστέλλοντας βομβαρδιστικά B-2 και μαχητικά F-22 (τεχνολογίας Stealth) πάνω από τον εναέριο χώρο της Νοτίου Κορέας για να συμμετάσχουν στα προγραμματισμένα ετήσια στρατιωτικά γυμνάσια των δύο χωρών. Η Νότιος Κορέα δηλώνει έτοιμη να απαντήσει στις απειλές -με τις πλάτες των Αμερικανών φυσικά, που έχουν συμπεριλάβει στο νέο αμυντικό τους δόγμα την ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ασία και στον Ειρηνικό. 

Από το 2006 η Πιονγιάνγκ έχει πραγμα­τοποιήσει τρεις δοκιμές με ατομικές βόμ­βες μικρής ισχύος που έχουν επισύρει την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τον ΟΗΕ. Η χώρα διαθέτει επίσης βαλλιστικούς πυραύλους μέσου βεληνεκούς, ικανούς θεωρητικά να πλήξουν στόχους στη Νότιο Κορέα και στις αμερικανικές βάσεις του Ειρηνικού. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, οι πύραυλοι της Πιονγιάνγκ δεν έχουν μεγάλη εμβέλεια όση τουλάχιστον θέλει η ίδια να παρουσιά­ζει. Βέβαια, η Πιονγιάνγκ μπορεί να εξαπο­λύσει έως και 700.000 βλήματα πυροβολι­κού κατά της Σεούλ και να συγκεντρώσει 600.000 στρατιώτες σχεδόν αμέσως με το ένα τρίτο εξ αυτών να έχει λάβει ειδική εκπαί­δευση ώστε να λειτουργήσει σαν κομάντος στο έδαφος της Νοτίου Κορέας. 

Η Βόρειος Κορέα μπορεί να προξενήσει καταστροφές στη Νότιο Κορέα και ανθρωπιστική κρίση. Η Μόσχα εκφράζει φόβους ότι από λάθος ή εσκεμμένα μπορεί να προκληθεί σοβαρό θερμό επεισόδιο ή ακόμη και σύγκρουση με ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σε έγγραφο του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) της Ουάσιγκτον έχουν περιγραφεί ήδη από το 2010 με μελανά χρώματα οι συ­νέπειες πιθανής σύγκρουσης ανάμεσα στις δύο Κορέες πρόσφυγες από το Βορρά θα φτάσουν στο Νότο και στην Κίνα, θα υπάρξει ανασφάλεια ως προς το μέλλον των πυρηνι­κών όπλων που κατέχει το βορειοκορεατικό καθεστώς και, φυσικά, η αντίδραση από την Κίνα και τις ΗΠΑ, που διατηρούν στρατιωτι­κές δυνάμεις στη Νότιο Κορέα θα είναι ανα­πόφευκτη. 

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Κίνα, με τη συνδρομή της Ιαπωνίας, να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την ήπια στά­ση που τηρεί απέναντι στη Βόρειο Κορέα. Εντούτοις παγίως το Πεκίνο δεν θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο να υπάρξει σύ­γκρουση μεταξύ Βορρά και Νότου. 

ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΚΟΤΖΙΑ 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-04/04-11/4/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger