Αρχική » » Προωθούν λύση-έκτρωμα

Προωθούν λύση-έκτρωμα


Ονομασία με «διπλή χρήση» για τα Σκόπια και διαιώνιση του προβλήματος.
0 ΟΗΕ συνεπικουρούμενος από τις ΗΠΑ και από άλλες χώρες αποσκοπεί σε ένα πολιτικό περιτύλιγμα και όχι σε οριστική διευθέτηση του προβλήματος. 
Η τελική πρόταση του Μάθιου Νίμιτς για το Σκοπιανό εκπορεύεται κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε., υποτιμώντας τις ελληνικές θέσεις. 

Δυσμενή τροπή για τις ελληνικές θέσεις φαίνεται ότι έχει πάρει η υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο Μάθιου Νίμιτς προτείνει μια σύνθετη λύση, η οποία περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, έμμεσα «μακεδονικό έθνος και γλώσσα», μια μπερδεμένη «διπλή χρήση», που παραπέμπει στη διαιώνιση του προβλήματος και όχι στην οριστική διευθέτησή του.... 

Κατά τις εκτιμήσεις έγκυρων πολιτικών πηγών, ο ΟΗΕ, συνεπι­κουρούμενος οπό τις ΗΠΑ και οπό άλλες χώρες αποσκοπεί σε ένα πολιτικό περιτύλιγμα και όχι σε οριστι­κή διευθέτηση του προβλήματος, με προφανή στόχο να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., θεω­ρώντας ότι αν υπάρξει έστω και μια ενδιάμεση λύση, ο χρόνος θα μπορέσει να αφομοιώσει τους τριγμούς και να ομαλοποιηθεί η κατάσταση των διμερών σχέσεων Αθήνας - Σκοπίων. 

Ψευδαίσθηση 

Πρόκειται, όμως, για μια τερά­στια ψευδαίσθηση να υποστηρίζε­ται κάτι τέτοιο την εποχή της ρα­γδαίας ανόδου του εθνικισμού, της καλλιέργειας του αλυτρωτισμού και του μεγαλοϊδεατισμού στα Βαλκά­νια, σε βαθμό που η Ελλάδα, ακόμη και αν ήθελε, δεν θα μπορούσε να συμφωνήσει σε λύσεις οι οποίες θα προκαλέσουν πολιτικό σεισμό. 

Τελική θέση της Ελλάδος είναι ότι πρέπει να συμφωνηθεί μια σύν­θετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που να ισχύει έναντι όλων, δηλαδή και της συνταγματι­κής ονομασίας. Αν η λύση δεν εν­ταχθεί στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να ισχύσει ποτέ. Σύμφω­να με τις ίδιες πηγές, ο Νίμιτς προ­τείνει χρήση της ονομασίας που εί­ναι μια από τις γνωστές Βόρεια ή Άνω Μακεδονία με τη «Δημοκρα­τία» να μην είναι γνωστό αν τοποθε­τείται πριν ή μετά τον γεωγραφικό προσδιορισμό. Η ονομασία αυτή θα υιοθετηθεί με ψήφισμα του Συμ­βουλίου Ασφαλείας και θα γίνει σύ­σταση για χρήση οε όλους τους διε­θνείς οργανισμούς. Ωστόσο, οι αρ­χικές πληροφορίες είναι συγκεχυ­μένες αν η ονομασία αυτή θα ανα­τρέψει τη συνταγματική ή θα υπάρ­χουν δύο παράλληλες ονομασίες: Μία για το εσωτερικό, η «Δημοκρα­τία της Μακεδονίας» ίσως και τις δι­μερείς σχέσεις της ΠΓΔΜ με άλλες χώρες, και μια για τους διεθνείς ορ­γανισμούς. Υπάρχει, όμως, το εν­δεχόμενο δεκάδες κράτη να χρησι­μοποιούν τη διεθνή ονομασία, αλλά και τη «Δημοκρατία της Μακεδο­νίας» για τις διμερείς σχέσεις. 

Χάος 

Είναι μια λύση-έκτρωμα που θα προκαλέσει χάος και με την πάρο­δο του χρόνου θα επικρατήσει η συνταγματική ονομασία, καθώς πολλά κράτη του κόσμου αποδε­δειγμένα γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Πρώτη στη σειρά θα είναι η Τουρκία που θα χρησιμοποίει τη συνταγματι­κή ονομασία και στη συνέχεια θα καταρρεύσει η διεθνής. 

Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι η σπουδή στη μυστική διπλωματία, σε όλα το επίπεδα και το μέτωπα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, μόνο προβλήματα έχει σωρεύσει στην Ελλάδα. Οι συνομιλίες με την Τουρκία επί δέκα χρόνια παραμένουν μυστικές με το γνωστά αποτελέσματα, οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ επίσης, οι συμφωνίες με το Ισραήλ δεν έχουν περάσει καν από το Κοινοβούλιο, η ελληνογερμανική συμφωνία του 2010 είναι επίσης μυ­στική, το πόρισμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις το ίδιο. Σε κανένα από τα μέτωπα αυτά δεν έχει ένα χειροπιαστό στοιχείο θετικών επε­νεργειών για την Ελλάδα, αντίθετα αν εξεταστούν ένα προς ένα το άθροισμα είναι εξόχως αρνητικό. 

Υπό το πρίσμα αυτό ο πρωθυ­πουργός της ΠΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι δεν είχε κανένα πρόβλημα χθες να εξάρει κατά κάποιον τρόπο τη συμ­φωνία για τήρηση της μυστικότη­τας, δηλώνοντος ότι «χθες (σ.σ.: προχθές) παραλάβαμε νέες ιδέες από τον κ. Νίμιτς, αλλά δεν θα τις σχολιάσω για να μη διαταραχθεί η διαπραγματευτική διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του μεσο­λαβητή». Πανομοιότυπη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εξωτερικών Νικόλα Πόποφσκι. 

Εν όψει ενός νέου βέτο 

Στην Αθήνα δεν έγινε κανένα σχόλιο. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμ­μετοχή του Έλληνα διαπραγματευτή πρέσβη Αδα­μάντιου Βασιλάκη, ο οποίος θα προβεί σε λεπτομερή ενημέρωση των συνομιλιών που είχε στη Νέα Υόρκη και θα επιδόσει στον Δ. Αβραμόπουλο τον φάκελο του Μάθιου Νίμιτς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρω­θυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που οφείλει την πολι­τική του σταδιοδρομία εν πολλοίς στην αντιπαράθε­ση με την ΠΓΔΜ, δεν έχει τοποθετηθεί ποτέ επί της ουσίας της υπόθεσης αυτής. 

Ωστόσο, σύντομα ο κ. Σαμαράς θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να πάρει θέση, καθώς το θέμα τοποθετείται εκτός του ΟΗΕ και στο πλαίσιο της Ε.Ε., αρχής γενομένης από την ενδιάμεση έκθεση που θα καταθέσει ο επίτροπος Στέφαν Φούλε στις 16 Απριλίου, προτείνοντας -σύμ­φωνα με όλες τις ενδείξεις- την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η απόφαση πιθανότατα να έχει ληφθεί μέχρι τον Ιούνιο και η Ελλάδα δεν έχει άλλη διέξοδο από το να θέσει βέτο. 

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-11/04/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger