Αρχική » » Η αύξηση ωραρίου «απολύει» καθηγητές

Η αύξηση ωραρίου «απολύει» καθηγητές


 5.000 ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ. 
 Κάθε εκπαιδευτικός θα εργάζεται 2 ώρες παραπάνω. 
 Κάποιοι καθηγητές θα εργάζονται περισσότερες ώρες και κάποιοι νεοδιόριστοι θα βρεθούν χωρίς εργασία. 

Στον πάγκο που συνορεύει με την έξοδο από το Δημόσιο οδηγεί αυτομάτως περίπου 5.000 καθηγητές η αύξηση του ωραρίου διδασκαλίας των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά 2 ώρες την εβδομάδα. Σε αυτή τη συγκυρία η αύξηση του ωραρίου δεν επεκτείνεται στους δασκάλους. Ιδρύονται όμως Δημοτικά-γίγαντες, καθώς ανοίγει ο δρόμος για μονάδες με απεριόριστη οργανικότητα.... 

Μπαράζ απολύσεων πλεονάζοντος προσωπικού στην ιδιωτική εκπαίδευση αναμένεται να επιφέρει άμεσα η αύξηση του ωραρίου. 

Όπως είχε προαναγγείλει ο «Ε.Τ.» με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, το υπουργείο Παιδείας κατ’ απαίτηση της τρόικας συμπεριέλαβε ρύθμιση για το ωράριο των καθηγητών στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Η ρύθμιση θα έχει άμεση εφαρμογή, καθώς το σύνολο των υπηρεσιακών μετακινήσεων των καθηγητών για την επόμενη σχολική χρονιά (μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμοί) θα διεκπεραιωθεί με βάση το επιπλέον δίωρο. Η αναμονή της ρύθμισης ήταν ο λόγος της καθυστέρησης των μεταθέσεων. Η εγκύκλιος για τα κενά θα φθάσει στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο στόχος είναι να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολείων από την υπερεργασία του μόνιμου προσωπικού, αφού οι διορισμοί θα είναι σχεδόν μηδενικοί, ενώ το κονδύλι για προσλήψεις αναπληρωτών συρρικνώθηκε κατά 80%. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» που δημοσίευσε το «Σπουδάζω», η προσομοίωση της αύξησης του ωραρίου των καθηγητών κατά 2 ώρες την οποία πραγματοποίησε προ ημερών με εντολή του υπουργού Παιδείας το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» έδειξε ότι το επιπλέον δίωρο οδηγεί στον «πάγκο» σχεδόν 5.000 καθηγητές, 1.950 του κλάδου Πληροφορικής, 1.000 γυμναστές, 1.000 ξένων γλωσσών, 300 μαθηματικούς και μερικές εκατοντάδες θεολόγων και άλλων ειδικοτήτων. Στον αντίποδα η ίδια προσομοίωση έδειξε ότι εάν το υπουργείο Παιδείας δεν προχωρήσει σε αύξηση του ωραρίου, την επόμενη χρονιά η δημόσια εκπαίδευση θα αντιμετωπίσει σοβαρές ελλείψεις σε φιλολόγους. 

Οι νεοδιόριστοι 

Μετέωρο είναι το ερώτημα με ποια διαδικασία το υπουργείο Παιδείας θα δώσει ονοματεπώνυμα στο πλεονάζον εκπαιδευτικό προσωπικό. Βάσει της νομοθεσίας όταν πλεονάζει προσωπικό την πληρώνουν οι νεοδιόριστοι. Αναλυτικά, σύμφωνα με τη ρύθμιση οι ώρες εβδομαδιαίας διδασκαλίας και διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων από το εκπαιδευτικό προσωπικό της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ορίζονται από 1/9/2013 ως εξής: 

Εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των κλάδων της κατηγορίας ΠΕ ώρες 23 αν έχουν έως έξι έτη υπηρεσίας, ώρες 21 αν έχουν από έξι μέχρι δώδεκα έτη υπηρεσίας και ώρες 20 αν έχουν πάνω από δώδεκα έτη υπηρεσίας. 

Εκπαιδευτικοί εργαστηρίων του κλάδου ΤΕ01 ώρες 24 εάν έχουν έως επτά έτη υπηρεσίας, ώρες 21 εάν έχουν επτά μέχρι δεκατρία έτη υπηρεσίας και ώρες 20 εάν έχουν πάνω από δεκατρία έτη υπηρεσίας. 

Τεχνίτες του κλάδου ΔΕ01 ώρες 30. 

Η ρύθμιση αναφέρεται και σε αρχιτεχνίτες, ειδικότητα που δεν υπάρχει πλέον στην εκπαίδευση, προφανώς από αβλεψία του συντάκτη κατά την αντιγραφή του σχετικού άρθρου από το νόμο του ’85. Για τους εκπαιδευτικούς της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο μετά την αύξησή του, προβλέπεται ανάλογη μείωση αποδοχών. Εναλλακτικά μπορούν να απασχολούνται σε σχολικές δράσεις όπως η ενισχυτική διδασκαλία. Συνδικαλιστικά στελέχη της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών εκτιμούσαν χθες ότι η παραπάνω ρύθμιση θα οδηγήσει σε μαζικές απολύσεις. Το υπουργείο Παιδείας άφησε ανοικτή μία διέξοδο διαλόγου για το θέμα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών παραπέμποντας τις «λεπτομέρειες» της ρύθμισης σε υπουργική απόφαση. 

Διόγκωση Δημοτικών 

Τέλος η ρύθμιση ανοίγει το δρόμο για Δημοτικά μεγαλύτερα από 12θέσια χωρίς περιορισμό «όταν το επιβάλλουν λειτουργικοί και παιδαγωγικοί λόγοι όπως είναι ο αριθμός των μαθητών, οι διατιθέμενοι χώροι διδασκαλίας και οι αποστάσεις μεταξύ των σχολείων». Ο υπερβάλλων αριθμός μαθητών δεν θα οδηγεί πλέον σε διάσπαση σχολείων αλλά σε διόγκωση.  

ΓΙΟΥΛΗ ΜΑΝΩΛΗ
gmanoli@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-26/04/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger