Αρχική » » Κυνηγούν το φίδι και επωάζουν τα αυγά του

Κυνηγούν το φίδι και επωάζουν τα αυγά του


Σχεδόν στο σύνολο τους οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν μια παγίωση των κομματικών επιλογών και τοποθετήσεων των πολιτών. Σχεδόν όλα τα κόμματα διατηρούν σταθερές τις δυνάμεις που διαμόρφωσαν τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές και δεν απέχουν ουσιωδώς από το εκλογικό αποτέλεσμα. Μοναδική εξαίρεση η Χρυσή Αυγή που κράτησε ακόμη και μετεκλογικά τη δυναμική της και έφτασε από τα μονοψήφια σε διψήφια ποσοστά... 

Ενώ, όμως, εδώ και καιρό εξανεμίστηκε κάθε τάση περαιτέρω διεύρυνσης της ορισμένα γεγονότα έρχονται να την υπηρετήσουν. Είναι, πρωτίστως, το όσα άδικα και προκλητικά διαπράττουν οι τροϊκανοί απέναντι σε μια κυβέρνηση που αποδεικνύει στοχοπροσήλωση, συνέπεια και αξιοπιστία. Είναι, Όμως, και οι πρακτικές κομμάτων και προσώπων του δημόσιου βίου που άλογα παίζουν το παιχνίδι των άκρων. Φαίνεται, μάλιστα, πως οι αυτοπροβαλλόμενοι σαν φανατικότεροι πολέμιοι του ναζιστικού συρφετού διαπράττουν τα πλέον ανόητα λάθη. 

Είναι, ήδη, περισσότερο από βέβαιο ότι οι πρωταγωνιστές στα τελευταία αποκρουστικά γεγονότα της Προκαταρκτικής Επιτροπής έπαιξαν σε ένα παιχνίδι που ξέρουν καλύτερα από όλους οι πιο αυθεντικοί εκφραστές των άκρων και των ακροτήτων. 0ι ανοίκειοι προσωπικοί χαρακτηρισμοί, το σεξιστικά υπονοούμενα, οι φράσεις που δεν καταγράφονται σε χαρτί επέτρεψαν στον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής να ξεπεράσει κάθε θλιβερό προηγούμενο. Να εξαπολύσει βαρύτατες ύβρεις, να σπάσει αντικείμενα, αλλά και να εμφανιστεί ως επαναστάτης απέναντι στο πολιτικό σύστημα. 

Έγραψαν, τελικά, εικόνες ντροπής που διασύρουν και απαξιώνουν τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς. Λειτούργησαν -και θα φάνει, δυστυχώς, σύντομα- υπέρ της Χρυσής Αυγής. Ένα, άλλωστε, είναι περισσότερο από βέβαιο: Καθετί που εκθέτει τη δημοκρατία, καθετί που προάγει την αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών, καθετί που αντίκειται στην ευπρέπεια και τον πολιτικό πολιτισμό υπηρετεί μόνο τα ναζιστικά μορφώματα. 

Έστω, λοιπόν, και τώρα οφείλουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου να συναισθανθούν την τεράστια ευθύνη τους, για τη συντελούμενη παραμόρφωση της πολιτικής σκηνής και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Δεν χρειάζονται, βέβαια, αποφάσεις που να θέτουν εκτός νόμου οποιοδήποτε κόμμα, ακόμα και αν πρόκειται για τους υμνητές της χούντας και της προδοσίας της Κύπρου. Δεν προβλέπεται, άλλωστε, κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα και είναι περίεργο που το πρότειναν συνταγματολόγοι. Δεν θα απέδιδε πολιτικά -και είναι εκπληκτικό που το πρόβαλαν κορυφαίοι πολιτικοί- να κηρυχθούν εκτός νομού οι χρυσαυγίτες, αφού θα άλλαζαν όνομα, θα αυτοπροβάλλονταν σαν θύματα ενός φοβισμένου πολιτικού συστήματος και θα ενισχύονταν ακόμη περισσότερο. 

Δεν χρειάζονται, όμως, ούτε ιδέες -που περιέργως εκστομίζονται από τους ίδιους πολιτικούς χώρους- για έλεγχο των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας και της Εκκλησίας, αφού θα παρέπεμπαν σε κυπατζήδικες πρακτικές και χουντικές εποχές. Δεν στεγανοποιείται σε μια τέτοια εποχή, κανένας κοινωνικός ή επαγγελματικός χώρος. Και δεν αντιμετωπίζονται, αλλά ενισχύονται σε τέτοιες συνθήκες το ναζιστικά φαινόμενα. Δεν χρειάζονται, λοιπόν, υπερβολές από την πλευρά της δημοκρατίας. Ούτε και επιτρέπεται όμως κανένας εφησυχασμός. 

Εκείνο που χρειάζεται είναι πολύ πιο απλό: Χρειάζεται οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά πρόσωπα, που ακούσια παίζουν το παιχνίδι των χρυσαυγιτών, να αντιληφθούν και να διορθώσουν άμεσα το λάθος τους. Να εγκαταλείψουν τις προκλητικές, τις αλαζονικές, τις πεζοδρομιακές συμπεριφορές. Να εγκαταλείψουν την ιδέα ότι τα πάντα περιφέρονται γύρω από αυτούς και να ανοίξουν τα αυτιά τους στην κοινωνία. Να εγκαταλείψουν τα κηρύγματα περί δικαιολογημένης βίας, τις επαναστατικές γυμναστικές, τις ακρότητες. Να εγκαταλείψουν τις νοοτροπίες και τις ιδιοτέλειες που εκθέτουν το Κοινοβούλιο, τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα. Να εγκαταλείψουν τις φανφάρες και να υπηρετήσουν έμπρακτα την ουσία και την ποιότητα της δημοκρατίας. Δεν μπορεί στο κάτω κάτω να δηλώνουν πως κυνηγούν το φίδι και την ίδια ώρα να επωάζουν το αυγό του. 

Του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-08/4/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger