Αρχική » » Εμμένει στις απειλές διχοτόμησης η Άγκυρα

Εμμένει στις απειλές διχοτόμησης η Άγκυρα


Ο Νταβούτογλου συνεχίζει τη διπλωματική επίθεση κατά της Κύπρου.
Στις συζητήσεις με τις μεγάλες δυνάμεις η Τουρκία εντάσσει και το Κυπριακό και φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μία αίσθηση υπεροχής στο διαπραγματευτικό πεδίο. 

Ενισχυμένος και από το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι υιοθέτησε την τουρκική θέση ότι η κρίση στην Κύπρο ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του προβλήματος, ο Αχμέτ Νταβούτογλου έκανε ένα ακόμη βήμα μπροστά ζητώντας τη συγκρότηση μιας τεχνικής επιτροπής που θα μελετήσει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου για να ωφεληθούν και οι Τουρκοκύπριοι, φυσικά και η Άγκυρα....
 

Με νέες δηλώσεις του χθες, ο κ. Νταβούτογλου επανέλαβε την απειλή περί διχοτόμησης σε περί­πτωση που οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού αποτύ­χουν. Κατηγόρησε, μάλιστα, τον Νί­κο Αναστασιάδη ότι κωλυσιεργεί και με σχεδόν θεατρικό τρόπο άφη­σε να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα ζη­τήσει επιτάχυνση των διαδικασιών, κρίνοντας ότι η οικονομική κρίση στην Κύπρο δεν πρέπει να αποτελέ­σει εμπόδιο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει να αποτρέψει τη λύση στο κυπριακό πρόβλημα και πρόσθεσε ότι τα βή­ματα που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της λύσης θα διευκολύνουν στο να ξεπεράσει η ελληνοκυπριακή πλευρά το οικονομικό της πρόβλη­μα. Επίσης, δήλωσε ότι «η αναπτυσ­σόμενη οικονομία της Τουρκίας μπορεί να προσφέρει ευημερία και στην ελληνοκυπριακή πλευρά», και σημείωσε ότι «δυστυχώς υιοθέτη­σαν (οι Ελληνοκύπριοι) μια πολιτική κλιμάκωσης της κρίσης (στο Κυπρια­κό) και πολιτική να κλείσουν τον δρό­μο της Τουρκίας προς την Ε.Ε.» και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Αναστασιάδης θα κινηθεί σύντομα. 

Επανερχόμενος στο θέμα των φυσικών πόρων ο κ. Νταβούτο­γλου είπε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά έκανε μεγάλο λάθος» στο θέμα των ενεργειακών πηγών: «Με τη λύση του Κυπριακού, όλα, συμπεριλαμβανομένων και των φυσικών πηγών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ειρηνικά», ενώ επα­νέλαβε και την απειλή ότι «εάν, όμως, μας λένε ότι "ο Νότος ανή­κει σε εμάς και ο Βορράς σε εσάς", τότε ας θέσουν το θέμα της λύσης των δύο κρατών. Κανείς δεν ωφε­λείται από τη συσκότιση αυτού του θέματος», συμπλήρωσε. 

Αυτό που προβληματίζει και δεν είναι ακόμη σαφές είναι ότι η Τουρ­κία συνομιλεί με όλες τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου για όλα τα με­γάλα διεθνή και περιφερειακά προ­βλήματα και, όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με τις ΗΠΑ, την Ε.Ε., το Ισραήλ, την Αγγλία και τη Γερμα­νία, εντάσσει στις συνομιλίες της και το Κυπριακό και φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει μια αίσθηση υπεροχής στο διαπραγματευτικό πεδίο. 

Αυτό γιατί όλες οι μεγάλες χώρες, ενώ αναγνωρίζουν το δικαίωμα της κυ­πριακής δημοκρατίας στην έρευνα και την αξιοποίηση των φυσικών πό­ρων, μέχρι στιγμής δεν έχει κατα­γραφεί καμία αρνητική θέση στη διπλωματική επίθεση που έχει εξαπο­λύσει η Άγκυρα εδώ και λίγες εβδομάδες. 

Ικανοποίηση 

Η εντύπωση αυτή επιβεβαιώνε­ται και από το γεγονός ότι αποφασί­στηκε το άνοιγμα ενός κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσε­ων με την Ε.Ε., αυτό της Περιφερει­ακής Πολιτικής, γεγονός που πυ­ροδότησε νέες δηλώσεις ικανοποί­ησης εκ μέρους της Άγκυρας. Ο κ. Νταβούτογλου δήλωσε σχετικά ότι ελπίζει πως δεν θα υπάρξουν άλλα εμπόδια και ζήτησε να ανοίξουν πε­ρισσότερα κεφάλαια, υπογραμμί­ζοντας ταυτόχρονα την ετοιμότητα της Άγκυρας να διαπραγματευθεί αποτελεσματικά. Φυσικά η Τουρ­κία, ούτε έτοιμη είναι ούτε θα ανοί­ξουν εύκολα άλλα κεφάλαια και, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμ­βρίου είναι πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος η Ειδική Σχέση Τουρ­κίας-Ε.Ε. 

του ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-09/04/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger