Αρχική » » Μαύρη τρύπα στα Ταμεία και νέες περικοπές

Μαύρη τρύπα στα Ταμεία και νέες περικοπές


 ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. 
 Η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 2,5 δισ. και για τον ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ. Ευρώ. 

Σήμα κινδύνου για νέες ανα­τροπές στο ασφαλιστικό και για πιθανές περικοπές συντάξεων, σε ορισμένα Ταμεία, όπως ο ΟΑΕΕ, εξέπεμψαν χθες οι εργαζόμενοι των φορέων κοινω­νικής ασφάλισης, τονίζοντας από το Συνέδριό τους ότι στα Ταμεία υπάρχει εικόνα κατάρρευσης, με τη μαύρη τρύπα των ελλειμμάτων να εκτιμάται για φέτος στα 2,5 δισ. ευρώ και μάλιστα με τις συντάξεις να έχουν πέσει σε τόσο χαμηλά επί­πεδα, ώστε μόνον οι 2 στους 10 συνταξιούχους να παίρνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.000 ευρώ!... 

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στα Ταμεία, είναι πως ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σε αυτά σπεύδουν σε σύνταξη για να περισώσουν ό,τι μπορούν από τις παροχές τους και κυρίως να προλάβουν μια νέα μείωση στο εφάπαξ, η οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας (ΠΟΠΟΚΠ) των εργαζομένων στα Ταμεία, Θανάση Καποτά, θα είναι στο 20%, λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολο­γισμού του βοηθήματος από το 2014.


Οι ελλείψεις σε προσωπικό φτά­νουν ακόμη και το 45%, με άμεση συνέπεια την καθυστέρηση στην έκ­δοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων. Αυτή τη στιγμή 358.227 ασφαλι­σμένοι περιμένουν την έκδοση απόφασης για σύνταξη και εφάπαξ από 1 έως και 3 χρόνια! Σύμφωνα με τα στοιχεία που πα­ρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ: 

Το πρώτο 2μηνο του έτους τα έσοδα των Ταμείων υποχώρησαν κατά 696 εκατ. ευρώ. 

 Η εκτίμηση του ελλείμματος στα ασφαλιστικά ταμεία αγγίζει τα 2,5 δισ. και για τον ΕΟΠΥΥ το 1,5 δισ., χωρίς να αποκλείεται και μεγαλύτερη αύξηση του ελλείμματος από αστοχίες υπολογισμών. 

 Στο ΙΚΑ τα έσοδα υποχώρησαν κατά 14% στο πρώτο 2μηνο σε σχέση με το 2012, ενώ η εκτίμη­ση του Προϋπολογισμού ήταν για απώλεια της τάξης του 7%. 

 Η απώλεια εσόδων από ανασφά­λιστη εργασία αγγίζει τα 6,5 δισ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των αιτήσε­ων για σύνταξη έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, φτάνοντας τις 140.000 ετησίως! 

 Οι μειώσεις μισθών και η αύξη­ση της ανεργίας θα προκαλέσουν φέτος απώλειες εσόδων 1,5 δισ. ευρώ στο ΙΚΑ. 

 Στον ΟΑΕΕ η μείωση των εσό­δων εκτιμάται στο 30% για το 2013. Ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δεν καταβάλλει τις εισφορές του. Το έλλειμμα αναμέ­νεται να φτάσει τα 830 εκατ. ευρώ και υπάρχει πλέον το ενδεχόμενο νέας μείωσης των συντάξεων που χορηγεί ο Οργανισμός σε 350.000 συνταξιούχους. 

 Στον ΟΓΑ χρωστούν εισφορές 288.587 ασφαλισμένοι αγρότες με μέση οφειλή ανά άτομο τα 2.500 ευρώ. Το σύνολο των καθυστε­ρούμενων εισφορών ανέρχεται σε 508.572.519 € 

 Με βραδυφλεγή βόμβα μοιάζει η κατάσταση στα επικουρικά ταμεία. Η μέση σύνταξη, μετά τις περικοπές κυμαίνεται μεταξύ 182 (ΕΛΤΑ) και 641 ευρώ (ΕΤΑΤ- τραπεζικών), ενώ η βιωσιμότητα του Ενιαίου Επικου­ρικού Ταμείου Μισθωτών δεν είναι εξασφαλισμένη. Και εδώ αναμένονται νέες πε­ρικοπές που θα είναι «αυτόματες» και θα γίνουν πιθανότατα από τον Ιούλιο ανά Ταμείο. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και τα 4 Ταμεία που πή­ραν άδεια να γίνουν επαγγελματι­κά, χωρίς τον έλεγχο του κράτους, προχωρούν σε μειώσεις και ήδη το επικουρικό ταμείο των υπαλλήλων στον κλάδο των τροφίμων (ΤΕΑΥ- ΕΤ) προχώρησε εντός του Απριλίου σε μείωση κατά 30% για ποσά σύ­νταξης άνω των 100 ευρώ. 

 Στο εφάπαξ δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και αυτή τη στιγμή είναι σε εκκρε­μότητα 38.140 αιτήσεις δημοσίων υπαλλήλων που συνταξιοδοτήθη­καν το 2012 και δεν ξέρουν ούτε πότε αλλά κυρίως ούτε πόσα θα πάρουν. 

 Η περιουσία των Ταμείων έχει μειωθεί στα 11,9 δισ. ευρώ μετά το κούρεμα χρέους το 2012, ενώ τα Ταμεία θα πρέπει να βρουν επιπλέον 150 εκατ. ευρώ, αν αποφασίσουν να μπουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής για να κρατήσουν το ποσοστό τους (16%). 

Χθες οι συνταξιούχοι πραγματο­ποίησαν πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της Αθήνας και αντιπρο­σωπία τους συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, ζητώντας από τον κ. Σαμαρά να επανέλθουν τα δώρα στις συντάξεις. Την ερχόμενη Δευτέρα συγκα­λείται ειδική σύσκεψη στο Μαξίμου για την κατάσταση των Ταμείων και εκεί θα εξεταστούν και τα αιτήματα των συνταξιούχων.  

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ 
kkatikos@e-typos.com
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger