Αρχική » » ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο

ΑΝΑΔΙΑΤΑΣΣΟΝΤΑΙ οι γεωπολιτικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο


Το σημαντικότερο είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει οι ενεργειακές πηγές στην κυπριακή ΑΟΖ να τεθούν υπό τον έλεγχο της ισχυρής και απαιτητικής Άγκυρας, η οποία παίζει το δικό της αυτόνομο γεωπολιτικό παιχνίδι. 

Η βίαιη μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποι­κία χρέους δεν πρόκειται να έχει μόνο οικο­νομικές επιπτώσεις. Επηρεάζει και τις γεωπο­λιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ειδικά εάν συνδυαστεί με την επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας που συμβολικά εκδηλώθηκε με την απολογία του Νετανιάχου προς τον Ερντογάν. Προφανώς, η συριακή κρίση διευκόλυνε τη γεφύρωση του χάσματος, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες το επιδίωκαν.... 

Όσα είχε να κερδίσει ο Ερντογάν στο επίπεδο της μουσουλμανικής κοινής γνώ­μης τα έχει κερδίσει. Σε μια συγκυρία που η Ελλάδα και η Κύπρος είναι ποιοτικά αποδυναμωμένες θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να βάλει χέρι στα όποια ενεργειακά κοιτάσματα τους. Γι΄ αυτό και δεν θέλει να έχει απέναντί του το Ισραήλ. Από την πλευρά τους το βασικό κίνητρο των Ισραηλινών ήταν ο έλεγχος της Συρίας μετά την πιθανή ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ και βεβαίως η αντιμετώπιση του Ιράν. 

Η γεφύρωση του χάσματος ωστόσο, δύσκολα θα επαναφέρει τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις στο προηγούμενο επίπεδο. Η πολιτική εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί. Μόνο ο χρόνος θα δείξει εάν το αποτέλε­σμα θα είναι απλώς η εξομάλυνση των δι­μερών σχέσεων ή, αντιθέτως θα αναπτυ­χθεί δυναμική στρατηγικής συνεργασίας. Κατά πάσα πιθανότητα όμως το Ισραήλ υποχρεώνεται, λόγω και της γεωπολιτικής αστάθειας να αποδεχτεί έναν αυξημέ­νο ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, θα χαράζει την πολιτική του λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της Άγκυρας στο Κυπριακό, στα Ελληνοτουρκικά και βεβαίως στο ζήτημα των ενεργει­ακών κοιτασμάτων. 

Το κρίσιμο ερώτημα είναι εάν το ισραη­λινό φυσικό αέριο θα διοχετευτεί στην Ευ­ρώπη μέσω της διψασμένης για ενέργεια Τουρκίας με την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού. Η οδός αυτή είναι οικονομικά πιο συμφέρουσα, αλλά μένει να αποδειχτεί εάν το Τελ Αβίβ θα βάλει όλα τα αβγά του στο τουρκικό καλάθι μετά την κρίση που πέρασαν οι σχέσεις τους. Εάν επιλέξει την τουρκική οδό, το Ισραήλ και η Τουρκία θα αλληλεξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό, γεγονός που αναπόφευκτα θα προσδώσει μια νέα ποιοτική διάσταση και στη συνερ­γασία τους στο γεωπολιτικό επίπεδο. 

Εάν οι εξελίξεις πάρουν αυτή την τροπή, οι επιπτώσεις άμεσα για την Κυπριακή Δη­μοκρατία και εμμέσως για την Ελλάδα θα είναι ακόμα πιο δυσμενείς. Η πρώτη επί­πτωση είναι ότι το κόστος για την εξαγωγή του κυπριακού φυσικού αερίου θα αυξη­θεί, επειδή δεν θα υπάρχουν οικονομίες κλίμακας. Το μειονέκτημα αυτό θα εξουδε­τερωθεί μόνο εάν ανακαλυφθούν νέα με­γάλα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ. Μια δεύτερη επίπτωση είναι ότι θα σταματήσει να υφίσταται η έμμεση ισραηλινή ομπρέλα προστασίας των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ενδεχόμενο, όμως η Άγκυρα να σταματήσει με στρατιωτικά μέσα τις γεω­τρήσεις δεν είναι πολύ πιθανόν. Κι αυτό επειδή απέναντί της δεν θα έχει μόνο τους Ελληνοκύπριους αλλά και τις μεγάλες πε­τρελαϊκές εταιρείες που έχουν εξασφαλίσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης, τη γαλλική Total την ιταλική Eni, την κορεατική Kogas και όποιες στη συνέχεια αποκτήσουν δι­καιώματα στα υπόλοιπα κυπριακά θαλάσ­σια «οικόπεδα». 

Το σημαντικότερο, όμως είναι ότι η Ευ­ρωπαϊκή Ένωση δεν θέλει οι ενεργειακές πηγές στην κυπριακή ΑΟΖ να τεθούν υπό τον έλεγχο της ισχυρής και απαιτητικής Άγκυρας, η οποία παίζει το δικό της αυ­τόνομο γεωπολιτικό παιχνίδι. Με τη με­τατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αποικία χρέους άλλωστε, τα κυπριακά κοιτάσματα θα υποθηκευτούν στους δα­νειστές της Ευρωζώνης. Δεν αποκλείεται, μάλιστα η τρόικα να απαιτήσει το κυπρια­κό φυσικό αέριο να διοχετευτεί στις ευ­ρωπαϊκές αγορές μέσω Τουρκίας, ειδικά εάν το Ισραήλ επιλέξει αυτή την οδό. 

Οι ευρωπαϊκές βλέψεις αλλά και η επαμφοτερίζουσα στάση της Ουάσιγκτον ω­θούν την κυβέρνηση Ερντογάν να επιλέ­γει όχι την άσκηση στρατιωτικών πιέσεων, αλλά το όχημα της συνεκμετάλλευσης. Ας σημειωθεί ότι η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρα­τίας να εκμεταλλευτεί τους ενεργειακούς πόρους της. Πάντα, όμως, προσθέτει ότι τα οφέλη πρέπει να είναι και για τις δυο κοινότητες, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής λύσης του Κυπριακού. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο Νταβούτογλου. Συνέδεσε τη συνεκμετάλλευση με το κλείσιμο του Κυπριακού στη βάση ενός σχεδίου τύπου Ανάν. 

Το διεθνές κλίμα ευνοεί την Άγκυρα. Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και οι με­γάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις θεωρούν ότι η υπαγωγή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην τρόικα σε συνδυασμό με την πα­ρουσία του Αναστασιάδη στην προεδρία συνιστά μοναδική ευκαιρία για να κλεί­σουν το Κυπριακό. Το γονάτισμα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος λοιπόν, χρησιμοποιείται ως ευκαιρία προκειμένου να εκκαθαριστούν όχι μόνο οικονομικού, αλλά και γεωπολιτικού χαρακτήρα λογα­ριασμοί. 

Του Σταύρου Λυγερού
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-11/4-17/4/13)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger