Αρχική » » Το ΡΚΚ φοβάται να γυρίσει την πλάτη στα «γεράκια»

Το ΡΚΚ φοβάται να γυρίσει την πλάτη στα «γεράκια»


• Ζητεί νομικές εγγυήσεις ότι δεν θα τους επιτεθεί ο τουρκικός Στρατός. 
• Ο Ερντογάν εγγυάται την ασφαλή αποχώρηση των κούρδων ανταρτών, αλλά εκτός από την υποχώρηση τους στο Ιράκ ζητεί και τον αφοπλισμό τους. 

Σε ένα μεγάλο εμπόδιο προσέκρουσε, προτού ακόμα αρχίσει, η διαδικασία απόσυρσης των κούρδων ανταρτών από την τουρκική επικράτεια προς τις βάσεις τους στα βουνά του Βόρειου Ιράκ. Τον δρόμο για αυτή την ιστορική αναδίπλωση άνοιγε η εκεχειρία που κήρυξε τον περασμένο μήνα το ΡΚΚ, κατόπιν εντολής του φυλακισμένου στο Ιμραλί ηγέτη του, Αμπντουλάχ Οτζαλάν, και πολύμηνων διαβουλεύσεων με την Άγκυρα. Οι κούρδοι αντάρτες αξιώνουν νομικές εγγυήσεις πως δεν θα δεχθούν καμία επίθεση από τον τουρκικό Στρατό κατά τη διάρκειά της, αίτημα που απορ­ρίπτει η κυβέρνηση Ερντογάν... 

«Οι αντάρτες δεν μπορούν να αποχω­ρήσουν παρά μόνο αν υπάρξει νομικό έρεισμα και ληφθούν μέτρα, διότι υπέ­στησαν μεγάλες επιθέσεις όταν επιχείρησαν να αναδιπλωθούν στο παρελθόν», δήλωσε σε συνέντευξή του στο κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο Nuce TV ο διοικητής του ΡΚΚ Τζεμίλ Μπαγίκ. Εκατοντάδες αντάρτες του ΡΚΚ εκτιμάται, πράγματι, πως σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατά τη διάρκεια υποχώρησής τους το 1999, μετά τη σύλληψη και την καταδίκη του Οτζα­λάν. Ο τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εγγυηθεί προσω­πικά ότι η ιστορία δεν θα επαναληφθεί· τάσσεται όμως εναντίον οποιασδήποτε νομοθετικής ρύθμισης, αντιτείνοντας πως θα ήταν καλύτερα να αφοπλιστούν οι αντάρτες πριν ξεκινήσουν την απο­χώρηση ώστε να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος εμπλοκής με τον Στρατό. «Δεν μας ενδιαφέρει αν θα αφήσουν πίσω τα όπλα τους ή αν θα τα θάψουν. Πρέπει να αφοπλιστούν και να φύγουν. Ειδάλλως η κατάσταση είναι ανοιχτή σε πολλές προκλήσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Μια υποχώρηση όπως την εννοεί ο Ερντογάν δεν είναι στο πρόγραμμα του κινήματος μας», απάντησε η ηγεσία του ΡΚΚ από το Βόρειο Ιράκ. 

Το θέμα θα βρεθεί αναμφισβήτητα στην κορυφή της ατζέντας κατά την επίσκεψη που αναμένεται να πραγματο­ποιήσει αντιπροσωπεία του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνη και Δημοκρατία (BDP) στον Οτζαλάν στο Ιμραλί το Σαβ­βατοκύριακο. Εφόσον βρεθεί λύση, η αντιπροσωπεία του BDP ενδέχεται να πάρει φεύγοντας μια διαταγή του φυλακισμένου κούρδου ηγέτη να αρχίσει η αποχώρηση των ανταρτών. 

Κρίσιμο τεστ για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας αναμένεται να είναι, σε κάθε περίπτωση, τα αυριανά γενέ­θλια του Οτζαλάν και δη ο τρόπος με τον οποίο θα τα γιορτάσουν οι υποστηρικτές του. Για αύριο έχει προγραμματίσει και ο Ερντογάν συνάντηση με μέλη της επιτροπής σοφών που έχει επιφορτιστεί να ετοιμάσει εντός ενός μηνός αναφορά για την ειρηνευτική διαδικασία. Προς το παρόν, η τουρκική κυβέρνηση εμφανί­ζεται εξαιρετικά λιγόλογη όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που προτίθεται να προωθήσει προκειμένου να πείσει το ΡΚΚ να αφοπλιστεί. 

ΚΙΤΤΥ ΞΕΝΑΚΗ 
(ΤΑ ΝΕΑ-03/04/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger