Αρχική » » Συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία για τις νέες τουρκικές απειλές

Συναγερμός σε Αθήνα και Λευκωσία για τις νέες τουρκικές απειλές


Συναγερμό σε Αθήνα και Λευκωσία επιβάλλουν οι τελευταίες ανακοινώσεις της Άγκυρας για το σχέδια της στο Αιγαίο, την Αν. Μεσόγειο και την Κύπρο. Ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Τανέρ Γιλντίζ προαναγγέλλει έξοδο του νέου υπερσύγχρονου ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός Χαΐρετίν Ποσά» στα ανοικτά της Αττάλειας και αφήνει να νοηθεί ότι, γύρω στις 15 Απριλίου θα γίνουν έρευνες σε περιοχές της κυπριακής και ενδεχομένως της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην περιοχή του Καστελόριζου... 

Σχεδόν ταυτόχρονα, το τουρκικό επιτελείο ανακοινώνει ότι την ίδια στιγμή -και συγκεκριμένα στο διάστημα από 16 έως 19 Απριλίου- οι Ένοπλες Δυνά­μεις της χώρας θα πραγματοποιούν στο Αιγαίο άσκηση έρευνας και διάσωσης. Και όλα αυτά δεν αποτελούν παρά μια ξεκάθαρη προαγγελία νέος απόπειρας τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κυπριακής δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας. 

Τι ακριβώς θα επιχειρήσει η Άγκυρα και μέχρι πού θα φτάσει δεν είναι, τη στιγμή αυτή, προβλεπτό. Φαίνεται, άλ­λωστε -το είπε ξεκάθαρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την πρόσφατη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι- ότι άμεση προτεραιότητα της χώρας του είναι η κατάλυση της κυπριακής δημοκρατίας. Άφησε έτσι να φανεί ότι βιάζεται για μια φόρμουλα που θα επιτρέπει στη χώρο του να παραμείνει κυρίαρχος στα Κατεχόμενα, αλλά και να γίνει συνεταίρος στα ελεύθερα κυ­πριακά εδάφη. Να αφαιρέσει από την ελληνοκυπριακή πλευρά το πλεονέκτημα του ενεργειακού πλούτου και να πά­ρει στα χέρια της τις αποφάσεις που αφορούν στην αξιοποίηση του. Αλλά και να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση προκειμένου να επιβάλει στον ελ­ληνισμό μια παραλλαγή του εκτρωματικού Σχεδίου Ανάν. 

Βέβαιο, πάντως, είναι ότι η Άγκυρα επιχειρεί ταυτόχρονα να μεταφέρει το κέντρο των διεκδικήσεων της από το Αι­γαίο στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν εί­ναι βέβαια κάτι καινούργιο, αλλά είναι προφανή δύο νέα στοιχεία: Αφενός οι τελευταίες εξελίξεις -η κρίση στην Κύ­προ, η συμφωνία με τους Κούρδους και η συγγνώμη του Ισραήλ- δημιουργούν για την Τουρκία τις πιο ευνοϊκές συνθήκες. Και αφετέρου έχει σήμερα τις τε­χνικές δυνατότητες που δεν είχε έως πρόσφατα. Είναι, άλλωστε, καλά γνω­στό ότι την ίδια ώρα που ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντούσε τον Τούρ­κο ομόλογο του στο Κατάρ, την ίδια εκείνη στιγμή, περνούσε από το Δαρδα­νέλια το νέο υπερσύγχρονο ερευνητικό σκάφος που απέκτησε η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων, για τη διενέργεια ερευνών εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. 

Από την ίδια εκείνη στιγμή ήταν φανερό -και το τονίζαμε επίμονα- ότι η Τουρκία ήταν πανέτοιμη και αποφασισμένη γιο νέα απόπειρα τετελεσμένων Τα όσα, άλλωστε, είχαν προηγηθεί δεν επέτρεπαν αμφιβολίες. 

Από το καλοκαίρι του 2010 προκή­ρυξε ανοιχτό διαγωνισμό για έρευνες ανάμεσα στην Κύπρο, το Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάσο και την Κάρπαθο, υφαρπάζοντας μεγάλα τμήματα της κυ­πριακής και ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Το ίδιο καλοκαίρι έστελνε το «Πίρι Ρέις» στη διεκδικούμενη περιοχή. Τον Μάρ­τιο του 2011, ανάγκασε το ιταλικό σκά­φος «Explora», που διενεργούσε έρευ­νες με ελληνική άδεια, να απομακρυν­θεί από την περιοχή του Καστελόριζου. Τον Σεπτέμβριο του 2011 έστειλε στην ίδια περιοχή το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Bergen Surveyor». Και τον Μάρτιο του 2012, χορήγησε άδειες για πετρελαϊκές έρευνες σε περιοχές που ανήκουν στην κυπριακή και ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Από τις αρχές του χρόνου ήταν φανερό ότι η Τουρκία όχι μόνο ετοιμάζει νέα αποφασιστική απόπειρα τετελεσμέ­νων στην Αν Μεσόγειο, αλλά και βιάζε­ται να δράσει σε μια δύσκολη ώρα γιο τον ελληνισμό. Από το ξέσπασμα της κυπριακής κρίσης, οι μεθοδεύσεις της απέκτησαν ευρύτερο πλαίσιο, νέα δυ­ναμική και ενδεχομένως μια μετατόπι­ση προς την Κύπρο. Τόσο, όμως, στην Αθήνα όσο και στη Λευκωσία έχουνε γνώση οι φύλακες. Η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει και τη σύνεση και την τόλμη που απαιτούν οι περιστάσεις. 

του ΑΝΔΡΕΑ Ν. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-10/04/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger