Αρχική » » ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ


Ενισχύεται η συνεργασία σε ενεργειακό - στρατιωτικό επίπεδο, με κινήσεις στο παρασκήνιο. 
Στο Τελ Αβίβ τις επό­μενες εβδομάδες και ο Π. Παναγιωτόπουλος. 
Οι κοινές αεροναυτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ Θα είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσει στο Τελ Αβίβ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος. 

Έντονη δραστηριότητα και κινητικότητα υπάρχει αυτόν τον καιρό στις σχέσεις της Ελλά­δος με το Ισραήλ, στο πλαίσιο της αναμενό­μενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Τελ Αβίβ, ως επικεφαλής με­λών του Υπουργικού Συμβουλίου. Σκοπός, η συμμετοχή στην πρώτη συνεδρίαση του Ανώτατου Διακυβερνητικού Συμβου­λίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, η οποία ελπίζεται πως θα αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω και ουσιαστική προώθηση στρατηγικής σημασίας θεμάτων, όπως για παράδειγμα η διμερής ενεργειακή συνεργα­σία κ.λ.π.... 

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις στην ισραηλινή πρωτεύουσα, αρχικά του κ. Δ. Αβραμοπούλου (στις 29 του μηνός) και αργότερα, εντός του Ιουνίου, του κ. Π. Παναγιωτόπουλου για θέματα διμερούς αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας, με αφορμή την κατάσταση στη Συρία και τις επιπτώσεις σε γειτονικά κράτη, όπως στον Λίβανο και την Ιορδανία. 

Η επίσκεψη του υπουργού Άμυνας στο Τελ Αβίβ είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η Αθήνα στην ενδυνάμωση των σχέσεων με το Ισραήλ, οι οποί­ες διέρχονται και από τη Λευκωσία, της οποίας η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) συνορεύει με την αντίστοιχη του Ισραήλ, ενώ η εταιρεία που έχει αναλάβει τη διενέργεια της εξορύξεως είναι αμερικανι­κή ισραηλινών συμφερόντων. Επομένως, όλα είναι αλληλένδετα και αλληλοεπηρεαζόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, παρά τη διαφαινομένη επαναθέρμανση των σχέσεων Άγκυρας - Τελ Αβίβ, με τη σοβαρή, υποβοήθηση της Ουάσιγκτον: 

Οι ασκήσεις μεταξύ των Πολεμικών Αεροποριών και Πολεμικών Ναυτικών είναι τομείς στους οποίους έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα, αλλά βεβαίως υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω εξελίξεις στη διμερή συνεργασία, επ΄ ωφελεία αμφοτέρων. 

Η ανταλλαγή αντιπροσωπειών στρατιωτικών. 

Η προστασία εξεδρών εξο­ρύξεως υδρογονανθράκων. 

Η συνεργασία στον ευρύτερο τομέα της αμυντικής βιομηχα­νίας. 

Στον τομέα της ενίσχυσης του «τρίγωνου» Αθηνών Λευκωσίας - Τελ Αβίβ κινούνται ασφαλώς και οι προσεκτικά σχεδιασμένες κινήσεις που πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα η Λευκωσία. Πιο συγκεκριμένα, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα η Κύπρος πραγματοποίησε δύο ασκή­σεις, το διάστημα 18 και 23 Απριλίου, με Γαλλία και Ισρα­ήλ αντίστοιχα. 

Ακολούθησαν στις αρχές Μαΐ­ου οι σχεδόν διαδοχικές επίση­μες επισκέψεις αρχικά του Κυ­πρίου υπουργού Άμυνας, Φώτη Φωτίου, και στη συνέχεια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, στο Ισρα­ήλ. Την περασμένη Κυριακή, σε συνέντευξη του στην εφη­μερίδα «Πολίτης» ο Κύπριος υπουργός Άμυνας ανακοίνω­σε «επίσημα» την πρόθεση της Λευκωσίας να αγοράσει δύο περιπολικά ανοικτής θαλάσσης για τη Διοίκηση Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς και για σκοπούς επιτηρήσεως της κυ­πριακής ΑΟΖ, ενώ τόνισε ότι «δεν μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα η έρευνα και ανόρυξη υδρογονανθράκων, αν δεν υπάρξουν προϋποθέσεις ασφαλείας». 

ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, η προμήθεια αυτή θα γίνει από το Ισραήλ, καθώς επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα τίποτα, και θα αφορά κατά πάσα πιθανότητα το Saar-4. Ίδιου τύπου σκάφος, ΠΑΘ στην ελληνική ορολογία, πριν από χρόνια εί­χαν ναυπηγήσει δυο μονάδες τα Ελληνικά Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος/Ελληνίκης Ακτοφυλακής, όπου επι­χειρούν σήμερα. Επομένως, και στο πλαίσιο αυτής της ευρύτερης τρίμερους συνεργασίας που υπάρχει, τελικά μπορεί και να μην αποτελέσει έκπληξη η αγορά των σχεδίων από το Ισραήλ και η ναυπήγηση τους στην Ελλάδα, επ' ωφελείαν όλων των πλευρών. 

Εκτός και αν -η πιο «πεζή λύση»- τα πλοία αυτά είναι πα­λαιές πυραυλάκατοι του Π.Ν., έχουν αποσυρθεί από την ενεργό υπηρεσία και, αφού εκσυγχρονισθούν σε ελληνικά ναυπηγεία και τους αφαιρεθεί ο βασικός οπλισμός των κατευθυνομένων βλημάτων επιφανείας-επιφανείας, παραδοθούν στην Κύπρο ως ΠΑΘ. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ I. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΜΑΙΟΥ 2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger