Αρχική » » Η Μαρία που γράφει... Ιστορία

Η Μαρία που γράφει... Ιστορία


• Κινούμενη Βόμβα για τη ΔΗΜΑΡ η «γνωστή» Ρεπούση.
• Η βουλευτής δήλωσε ότι στηρίζει τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, χωρίς να έχει επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. 
• Ο Φ. Κουβέλης βρίσκεται αντιμέτωπος με την προκλητική στάση της Μ. Ρεπούση απέναντι σε ιδιαίτερα ευαίσθητα θέματα. 

Αλλεπάλληλα... εγκεφαλικά προκαλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, στον αρχηγό του κόμματος Φώτη Κουβέλη και στην τρικομματική κυβέρνηση. 

Η «προκλητική» για τις απόψεις της ιστορικός και...
βουλευτής μετά τον σάλο που ξεσήκωσε με τον "συ­νωστισμό" στην προκυμαία της Σμύρνης το 1922, το σταμάτημα του εκκλησιασμού στα σχολεία και των παρελάσεων σης εθνικές επε­τείους θεωρώντας τες «κιτς», προ­καλεί τώρα νέο σάλο με επιστολή της στην οποία αμφισβητεί τη Γενο­κτονία των Ποντίων και των Μικρασιατών. Την ημέρα της κρίσιμης συ­νεδρίασης των τριών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου για το αντιρατσι­στικό νομοσχέδιο η βουλευτής-ιστορικός έβαλε «φωτιά» στη ΔΗ­ΜΑΡ,. στέλνοντας ηλεκτρονική επι­στολή στον ΣΥΡΙΖΑ και ζητώντας από την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιδράσει ώστε να μην περάσει η διάταξη που προβλέπει την ποινι­κοποίηση της άρνησης για τις Γενο­κτονίες των Ποντίων και των Ελλή­νων της Μικράς Ασίας. 

Ουσιαστικά η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ καλεί την Επιτροπή Δικαιω­μάτων του ΣΥΡΙΖΑ να παρακινήσει «συναδέλφους, πολιτικά κόμματα και δημοσιογράφους» να μην «πε­ράσει» η -όπως τη χαρακτηρίζει- «προβληματική διάταξη που ποινικοποιεί την άρνηση των γενοκτο­νιών και των εγκλημάτων πολέ­μου». Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε στην τρικομματική κυ­βέρνηση, η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ πή­ρε αποστάσεις, θεωρώντας ότι υπονομεύει τη θέση του κόμματος για την υπερψήφιση του αντιρατσι­στικού νομοσχεδίου. 

Η Μαρία Ρεπούση προχώρησε σε διευκρινιστική δήλωση, σημει­ώνοντας ότι δεν απέστειλε το e-mail στον Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον νέο αντιρατσιστικό νόμο, χωρίς να έχει επιφυλάξεις για καμία από τις διατάξεις του. 

Ο «συνωστισμός» 

Το όνομα της Μάριος Ρεπούση έγινε γνωστό στο πανελλήνιο το 2006 όταν επί υπουργίας Μαριέττας Γιαννάκου, η ίδιο εκλήθη να γράψει ένα σχολικό βιβλίο Ιστορίας για τους μαθητές της ΣΤ' Δημοτι­κού. «Στο νεότερα και σύγχρονα χρόνια». 

Στις σελίδες του βιβλίου υπήρ­χε ένα απόσπασμα για τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και συγ­κεκριμένα για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων άμαχων Ελλήνων από τον τουρκικό στρατό τον οποίο η βουλευτής- ιστορικός περιέγραφε ως «συνωστισμό». Τον ξεριζωμό περί­που 1,5 εκατομμυρίου Μικρασιατών και τιη σφαγή τους από τους Τούρκους η βουλευτής-ιστορικός τούς περιέγραψε στο σχολικό βι­βλίο σε μόλις δύο γραμμές: «Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λι­μάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν». 

Οι αντιδράσεις της εκπαιδευτι­κής και πανεπιστημιακής κοινότη­τας, αλλά κυρίως του κόσμου, ήταν εντονότατες. Το αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Παιδείας να ζητήσει τη γνωμοδότηση από την Ακαδημία Αθηνών η οποία έκανε λόγο για σο­βαρές παραλείψεις, λάθη και απροσεξίες. Τελικά, αν και έγιναν κάποι­ες διορθώσεις, το βιβλίο αποσύρθηκε στο τέλη του 2007, από τον με­τέπειτα υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον οποίο η κυρία Ρε­πούση κατηγόρησε για ανευθυνό­τητα. 

«Κιτς οι μαθητικές παρελάσεις» 

Σάλο προκάλεσε πριν από με­ρικούς μήνες η βουλευτής ζητώντας από τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο να καταργηθούν οι μαθητικές παρε­λάσεις και οι εορτασμοί εθνικών επαιτειών θεωρώντας τους «κιτς». Η ίδια τον περασμένο Οκτώβριο ζητούσε να αλλάξει ο τρόπος εορ­τασμού της Εξόδου του Μεσολογ­γίου, της ανατίναξης της Αρμάτας στις Σπέτσες, της αναπαράστασης στο Κούγκι, οι εκδηλώσεις για το Λάβαρο της Αγίας Λαύρας, η οποία χαρακτηρίζει όλες αυτές τις αναπαραστάσεις, περιλαμβανο­μένης και της αναπαράστασης της εισόδου των ελληνικών στρα­τευμάτων στη Θεσσαλονίκη ως... «εθνικιστικά κιτς» Δεν προσφέ­ρουν τίποτα, αναπαράγουν την εθνικιστική έξαρση, επαναλαμβάνονται συνεχώς και δεν γίνεται κανένας ιστορικός στοχασμός, σχο­λίαζε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ. Ωστόσο η ίδια όταν προσκλήθηκε από τον Δήμαρχο Σπετσών να πα­ραβρεθεί στην «γκλάμουρ» εκδή­λωση για την ανατίναξη της Αρμάτας, η ίδια έσπευσε στο νησί και μάλιστα παρακολούθησε τις φαν­τασμαγορικές εκδηλώσεις από την εξέδρα των επισήμων, στην πρώτη σειρά πλάι σε εξέχοντες προσωπικότητες της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ... 

Στοπ στον εκκλησιασμό 

Εξαρχής της εισόδου της στο Κοινοβούλιο η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ προκάλεσε τριγ­μούς στις δύσκολες ισορρο­πίες της τρικομματικής κυβέρνησης με το... ανατρεπτικό πνεύμα της. Ο υποχρεωτικός εκκλησιασμός δεν έχει καμία θέση στο σύγχρονο ελληνικό- ευρωπαϊκό σχολείο, διεμήνυε τον περασμένο Ιούλιο σε συ­νεργάτες της στη Βουλή η υπεύθυνη για θέματα Παιδείας της ΔΗΜΑΡ Μαρία Ρεπού­ση, η οποία όπως αποκάλυψε, προωθούσε πρόταση για την κατάργηση του. Μάλιστα, η ίδια είχε ετοιμάσει ένα πλήρες «σχέδιο» με ανατρεπτικές προτάσεις για την αναμόρφω­ση του εκπαιδευτικού συστή­ματος και ετοιμαζόταν να το προωθήσει προς τον υπουργό Παιδείας και στη συνέχεια να καταθέσει τις προτάσεις της στη Βουλή. 

«Σιγά μην κλάψω» 

Σάλο προκάλεσε πρόσφατα η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ αφήνοντας αυτήν τη φορά άφωνο το ακροατήριο σε συ­ζήτηση για την ΟΛΜΕ και την απεργία των εκπαιδευτικών. «Και η θέλετε, να κλαίω επει­δή θα απολυθείτε;», ήταν η φράση της Μ. Ρεπούση απαν­τώντας στον γενικό γραμματέα της ΟΛΜΕ Θέμη Κοτσιφάκη. Και να φανταστεί κανείς ότι η ίδια προέρχεται από τους κόλπους του ΚΚΕ. Μάλιστα, η ίδια στο ΚΚΕ εσωτερικού διατέλεσε μέλος της Κ.Ε. και γα­λουχήθηκε πολιτικά συμμετέχοντας στην Κίνηση Προβλη­ματισμού και Παρέμβασης ΑΡΧΗ (Αριστερά Σήμερα) που είχε ιδρύσει ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης, εκλιπών ιστορικό στέλεχος της Ανανεωτικής Αριστεράς. 



της ΑΝΝΑΣ ΚΑΡΑΒΟΚΥΡΗ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-29/05/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger