Αρχική » » «Θάνατος στους Έλληνες που απώλεσαν την τιμή τους»

«Θάνατος στους Έλληνες που απώλεσαν την τιμή τους»


 Το τουρκικό φιρμάνι του Διοικητή Σμύρνης Μεχμέχ Αζίτ, σε Οθωμανική γραφή, βρίσκεται στα ιστορικά αρχεία της Άγκυρας. 
 Ελληνίδα (αν)ιστορικός με εφτά γράμματα. 
 «Μόλις δοθεί το πρώτο σήμα εξολοθρεύστε τους πάντες...» γράφει το τουρκικό φιρμάνι που δεν γνωρίζει η Μ. Ρεπούση. 

Στα ιστορικά αρχεία της Άγκυρας βρίσκεται ένα τουρκικό φιρμάνι του διοικητά Σμύρνης. Μεχμέχ Αζίτ σε Οθωμανική γραφή, το οποίο αναφέρει: 

«Προς τον διοικητή των κεντρικών δυνάμεων. Σας εφιστώ την προσοχή προς τα εξής: Θάνατος στους Έλληνες που α­πώλεσαν την τιμή τους. Μόλις δοθεί το πρώτο σήμα αμέσως εξολοθρεύατε τους πάντες. Όσον αφορά τις γυναίκες μη δι­στάσετε. Μην υπολογίσετε ούτε την τιμή ούτε τη φιλία όταν έρθει η στιγμή της εκδίκησης». 

Πρόκειται για ένα τουρκικό φιρμάνι, μία εντολή δηλαδή... προς τους Οθωμανούς να σκοτώσουν τους Χριστιανούς. Δεν αναφέρεται πουθενά «συνωστίστε τους στο λιμάνι της Σμύρνης». «Μόλις δοθεί το πρώτο σήμα αμέσως εξολοθρεύατε τους πάντες. Όσον αφορά τις γυναίκες μη διστάσετε» αναφέρει η εντολή. Και η ε­ντολή έγινε πραγματικότητα. Με το πρώ­το φως της μέρας (11 Σεπτεμβρίου 1922) είχαμε τη Μικρασιατική καταστροφή, την καταστροφή της Σμύρνης και την εξολό­θρευση χιλιάδων Χριστιανών. 

Είναι η ημέρα που θανατώθηκε από τον τουρκι­κό όχλο ο μητροπολίτης Σμύρνης Χρυ­σόστομος ως ένοχος εσχάτης προδοσίας. Στις 13 Σεπτέμβρη η Μάνα Σμύρνη κά­ηκε και 50.000 Έλληνες σφαγιάστηκαν. Το νερό της θάλασσας έγινε κόκκινο. Πτώματα Χριστιανών επέπλεαν δίπλα- δίπλα με κομμένα χέρια Ελλήνων που προσπαθούσαν να ανεβούν στις βάρκες των «συμμάχων». Βιασμοί και ομαδικές δολοφονίες, κραυγές πόνου και αγωνίας χάραξαν την ελληνική ιστορία για πάντα. 

Δραματικές ανταποκρίσεις του ξένου τύ­που της εποχής στοιχειώνουν ακόμα και σήμερα τον ύπνο όσων έζησαν την από­λυτη καταστροφή από τις περιγραφές των παππούδων τους. Ο υπογράφων είναι ένας από αυτούς. 

Το τρίπτυχο που βλέπετε στη φωτο­γραφία ανήκει στο Μουσείο Τεχνών και Επιστήμων Ηπείρου (θα κάνει εγκαίνια το καλοκαίρι). Είναι και στα… αγγλικά για να μπορεί να το διαβάσει ο καθένας. Α­κόμα κι ένας Αμερικανός, ένας Άγγλος, ένας Καναδός ένας Νοτιοαφρικανός που θα δείξει ενδιαφέρον να… ασχοληθεί με την ελληνική ιστορία 

Να ένα ωραίο ρεπορτάζ για αστέρες της τηλεόρασης να ερευνήσουν -παρέα με την κυρία Ρεπούση- για το τουρκικό αυτό φιρμάνι. Ας μην πάνε μέχρι τα υ­πόγεια των τουρκικών αρχείων, όπου φυλάσσεται το φιρμάνι. Ας πάνε μέχρι την Πρέβεζα, όπου εκτίθεται το ακριβές αντίγραφο. Και επειδή μας αρέσει να βοηθούμε τους ανθρώπους, όχι για να κερ­δίσουμε κάτι αλλά για να γίνουν οι ίδιοι καλύτεροι, ας επικοινωνήσει η κυρία Ρεπούση ή όποιος άλλος ιστορικός επι­θυμεί με κάποιον Τούρκο ιστορικό. Ο dr Bullent Cukurova είναι ένας από αυ­τούς που θα τους οδηγήσουν στην αλή­θεια. Και μετά γράφουν πάλι ένα βιβλίο μ' ένα μεγάλο «Συγγνώμη» για αρχή. 

Τώρα που έχει καταλαγιάσει η σκόνη από την κατακραυγή για το ανιστόρητο βιβλίο ιστορίaς είναι μία ευκαιρία ο ιστο­ρικός, η κυρία Ρεπούση ας πούμε, να εξε­τάσει το ενδεχόμενο να είχε κάνει λάθος. Η ίδια βέβαια έχει δηλώσει πως δεν με­τανιώνει για το βιβλίο που είχε γράψει. 

ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ, ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟ ΤΗ Μ. ΡΕΠΟΥΣΗ 

Επικοινωνήσαμε με την κυρία Μαρία Ρεπούση


(φωτογραφία), η οποία μας είπε ότι δεν ξέρει και δεν έχει ακούσει τίποτα για το συγκεκριμένο τουρκικό φιρμάνι που ζητά τη δολοφονία Ελλήνων στη Σμύρνη. Ε, αφού δεν το ξέρει... δικαιολογείται. Απλά, να θυμίσουμε ότι η κυρία Ρεπούση επέμεινε φανατικά να υποστηρίζει τότε... ότι οι Έλληνες στη Σμύρνη «συνωστίστηκαν». Ακόμη δεν έχει αλλάξει άποψη. Ούτε φυσικά έχει ζητήσει ποτέ συγγνώμη για την ανιστόρητη άποψή της. Και σήμερα μας κυβερνά, τι πιο λογικό; 

(Το ΧΩΝΙ ΚΡΑΤΑΕΙ 0 ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΑΝΤΩΝΕΛΛΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΗ 26 ΜΑΪΟΥ 2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger