Αρχική » » Ο Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο Σαμαράς στα κάρβουνα

Ο Ερντογάν στις ΗΠΑ, ο Σαμαράς στα κάρβουνα


• Ο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί αύριο με τον Μπαράκ Ομπάμα.
• Πλούσια η ατζέντα του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, ενώ ο Έλληνας ομόλογος του δεν έχει εξασφαλίσει μέχρι τώρα την πολυπόθητη πρόσκληση για ένα επίσημο ταξίδι του στην Αμερική. 

Να αναδείξει τον ρόλο της Τουρκίας ως περιφερειακής υπερδύναμης θα επιχειρήσει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέπτεται τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα έχει αύριο συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί αυτό το ταξίδι για 14η φορά με επίσημη ιδιότητα, θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο με στρατιωτική τελετή και στη διάθεση της οικογένειας του δόθηκε ο επίσης κρατι­κός ξενώνας Blair House. Ο Ερντογάν συνοδεύεται από περίπου 100 επιχειρηματίες... 

Κατά τη συνάντηση των δύο ανδρών θα συζητηθεί, κατ' αρχάς, το θέμα του ΡΚΚ και οι συγκρούσεις στη Συρία. Επίσης θα τεθούν οι σχέσεις με το Ιράκ, το Ισρα­ήλ, το Κυπριακό και το θέμα του Αφγανιστάν. 

Στα καθ' ημάς, ο κ. Ερντο­γάν αναμένεται να θέσει το θέμα της εκμετάλλευσης του κυπριακού φυσικού αερίου και να πιέσει ώστε οι ΗΠΑ να ασκήσουν την επιρροή τους στη Λευκωσία για άμε­ση επανέναρξη των συνομι­λιών για το Κυπριακό. 

Τα συνδέουν 

Εδώ και καιρό η Άγκυρα θεωρεί τα δύο αυτά ζητήμα­τα απολύτως συνδεδεμένα, λόγω και της δυσμενούς οι­κονομικής συγκυρίας στην οποία βρίσκεται η Κύπρος. 

Επίσης, ο Τούρκος πρω­θυπουργός θα επιχειρήσει να αποσπάσει τη στήριξη της Ουάσινγκτον στο επιχείρη­μα ότι δεν πρέπει να πωληθεί αέριο στους Ρώσους, προει­δοποιώντας πως κάτι τέτοιο θα επέσυρε αντίποινα. 

Από την πλευρά του ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένε­ται να επαναλάβει την ανά­γκη να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και να προστατευθούν τα περιου­σιακά δικαιώματα του Πατριαρχείου. Στο θέμα αυτό, πάντως, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, προσπά­θησε χθες να προκαταλάβει τα πράγματα με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ζαμάν», κατά την οποία επανέφερε θέμα «αμοιβαιότητας»» με την Ελλάδα. 

«Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης θα εί­ναι ένα θετικό σημάδι για τις προθέσεις της Τουρκίας. Όσο για τα περί αμοιβαιό­τητας, οι δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι της Θράκης, επειδή ακριβώς ζουν κάτω από τις αρχές του κράτους δικαίου, της ισονομίας και της ισοπολιτείας, μπορούν να απαντήσουν. 

Οι Κωνσταντινουπολίτες 

Όχι όμως και οι μερικές εκατοντάδες των Ελλήνων, που έχουν απομείνει στην Κωνσταντινούπολη, από τις εκατοντάδες χιλιάδες που ζούσαν εκεί» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας. 

Στην Τουρκία, πάντως, η επικοινωνιακή εκμετάλλευ­ση της επίσκεψης Ερντογάν στις ΗΠΑ είναι τεράστια, ενώ, αντίθετα, αμηχανία επι­κρατεί στην Αθήνα, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν έχει κατορθώσει να εξασφαλίσει μέχρι τώρα την πολυπόθητη πρόσκληση για ένα ταξίδι, γεγονός που καταδεικνύει και τις διπλωματικές προτε­ραιότητες της Ουάσινγκτον σε μια κρίσιμη και εύφλεκτη περιοχή όπως αυτή της Μ. Ανατολής και της Αν. Μεσο­γείου. 

Του Τάσου Τσακίρογλου
(Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ-15/05/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger