Αρχική » » Νέα περικοπή (στα κρυφά) 1 δισ. στην Εθνική Άμυνα!

Νέα περικοπή (στα κρυφά) 1 δισ. στην Εθνική Άμυνα!


Με πρωτοβουλία Στουρνάρα ακυρώνονται οι προηγούμενες αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και κόβονται επιπλέον κονδύλια από τον Προϋπολογισμό του 2014. Επιδεινώνεται επικίνδυνα ο «αφοπλισμός» στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. 

Λίγο μετά την έγκρι­ση την νέας δομής δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και συγκεκριμένα στο άρθρο της περασμένης Κυριακής («θέ­ατρο του παραλόγου για τις Ένοπλες Δυνάμεις») είχα­με επισημάνει την τεράστια απόκλιση των αλλοπρόσαλ­λων δηλώσεων των υπευθύ­νων του τομέα της άμυνας από την πραγματικότητα. Τη θλι­βερή αυτή κατάσταση ήλθε να συμπληρώσει μία νέα και τελείως απρόσμενη περικο­πή των αμυντικών δαπανών κατά 1 ακόμη δισ. ευρώ για το 2014, τη μεγαλύτερη μείω­ση από τις δαπάνες κάθε άλ­λου υπουργείου, η ουσιαστική σημασία της οποίας πέρα­σε τελείως απαρατήρητη. Για να γίνει αντιληπτή η κατάστα­ση, αρκεί να αναφερθεί ότι ο αμυντικός προϋπολογισμός της χώρας από 6,482 δισ. ευρώ το 2009 κατέληξε, το 2013, έπειτα από αλλεπάλληλες περικοπές, στο μισό περίπου του αμυντικού προϋπολογισμού του 2009, ήτοι σε μόλις 3,396 δισ. ευρώ....
 

Οι υποχρεώσεις 

Να σημειωθεί ότι εξ αυτών τα 750.000.000 ευρώ ήταν για εξοπλισμούς, με το μέ­γιστο τμήμα τους να πηγαί­νει σε εξόφληση υποχρεώ­σεων από παλαιά εξοπλιστι­κά προγράμματα και τμήμα τους μόνο για ανταλλακτι­κά, μικροεξοπλισμούς κ.λ.π. Στην πραγματικότητα, δηλα­δή αφαιρουμένων των υποτιθεμένων εξοπλιστικών δαπα­νών, το 2013 οι Ε.Δ. είχαν μό­λις 2,640 δισ. με άνω του 50% να πηγαίνει για αποδοχές του προσωπικού, για να διατηρή­σουν έναν Στρατό Ξηράς με άνω των 1.000 αρμάτων μάχης, περί τα 1.500 Τεθωρακι­σμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, ένα ανάλογο σε αριθμό και μέσα Πυροβολικό κ.λ.π., μία ΠΑ με περίπου 250 αεροσκάφη (η δομή έως πρόσφατα προέβλεπε 300), έναν ολόκληρο στόλο του ΠΝ, από 12 φρεγάτες και πλήθος άλ­λων σκαφών (πυραυλάκατοι, υποβρύχια κ.λ.π.). Τις συνέπειες των περικοπών αυτών τις έχουμε πλειστάκις αναφέ­ρει: κάθετη πτώση της μαχητι­κής ικανότητας των Ε.Δ., ασυντήρητο υλικό που μας κόστισε δισεκατομμύρια απαξιώνεται ταχύτατα λόγω ελλείψεως συντηρήσεως και των ανα­γκαίων αναβαθμίσεων, μεί­ωση στο ελάχιστο των ασκή­σεων και γενικώς υποβάθμι­ση της εκπαιδεύσεως, κάθετη πτώση της διαθεσιμότητας για το εναπομείναν υλικό, στελέ­χη σε πλήρη εξαθλίωση και γενικώς πλήρη ακινησία των πάντων, με ό,τι ακόμη κινεί­ται να γίνεται με υπεράνθρω­πες προσπάθειες της στρατιω­τικής ηγεσίας και του μόνιμου προσωπικού. 

Πλήρης αδυναμία 

Για να το πούμε απλά: Με τα 3,396 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού για το τρέχον έτος, οι Ε.Δ. ήταν ήδη σε αδυναμία εκτελέσεως των αποστολών που απορρέουν από την ΠΕΑ (Πολιτική Εθνικής Άμυνας). Με 1 δισεκατομμύριο πιο κά­τω που επέβαλε εν αγνοία των πάντων ο απαράδεκτος εξω­κοινοβουλευτικός υπουργός Γ. Στουρνάρας για το 2014, οι Ε.Δ. της χώρας θα είναι απλώς σκιά του εαυτού τους και εν πλήρει αδυναμία εκτελέσεως των αποστολών της ΠΕΑ. 

Το ειρωνικό δε της υποθέσεως είναι ότι με αυτόν τον αμυντικό προϋπολογισμό δεν καθίσταται εξ αντικειμένου εφικτή ούτε αυτή η νέα μει­ωμένη δομή δυνάμεων που ενέκρινε πρόσφατα το ΚΥ­ΣΕΑ. Στην ουσία ο Γ. Στουρ­νάρας, με την αυθαίρετη αυ­τή περικοπή, δεν κατήργησε απλώς την απόφαση του ΚΥ­ΣΕΑ -που και αυτή ήταν ήδη στον αέρα, όπως προκύπτει από τα παραπάνω- αλλά και τις ίδιες τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. 

Πρόκειται για μία τερά­στια αντίφαση, με προφανείς εθνικές προεκτάσεις και ση­μασία, που... περιέργως διέ­φυγε της προσοχής του αρμό­διου υπουργού για την άμυ­να της χώρας και ως εκ τούτου δεν προέβη σε καμία ενέργεια ή ενημέρωση της κυβερνήσεως για αποφυγή αυτού του επι­κίνδυνου γεγονότος. 

Παρακάμφθηκε και η Βουλή! 

ΤΟ ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΟ είναι ότι αυ­τό το τεράστιας σημασίας γεγονός, το οποίο πράξει και ουσία σημαίνει αφοπλισμό της χώρας και αδυναμία της να αμυνθεί έναντι της (πάντα) υπαρκτής τουρκικής απειλής και φυσικά αδυνα­μία της να προστατεύσει τα συμφέρο­ντα και ακόμη την εδαφική της κυρι­αρχία, ελήφθη κατά παράβαση κάθε υφιστάμενης διαδικασίας και εκτός κάθε θεσμικού πλαισίου που διέπει τον τομέα της άμυνας. Συγκεκριμέ­νως η απειλή όπως αυτή περιγράφε­ται στη ΣΑΚ (Στρατιωτική Αξιολόγη­ση Καταστάσεως), παραμένει η ίδια, η Πολιτική Εθνικής Άμυνας παρέ­μεινε επίσης η ίδια, με την τελευταία να προβλέπει αποστολές για τις Ε.Δ. τις οποίες δεν θα μπορούν να εκτελέ­σουν, το ΣΑΓΈ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων) δεν πρότεινε εξ όσων γνωρίζουμε κάτι διαφορετικό, το Σ.ΑΜ. (Συμβούλιο Αμύνης) φυσικά δεν συνεκλήθη καν για τον σκοπό αυ­τό, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, η ίδια η Βουλή δεν ενημερώ­θηκε για αλλαγή πολιτικής στον χώ­ρο της άμυνας κ.λ.π. Με άλλα λόγια, όλα αυτά, τα ήκιστα κολακευτικά για το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, τα οποία στην πραγματικότη­τα συνιστούν αλλαγή εθνικής στρατη­γικής και Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, έγιναν έτσι στον αέρα και δη όχι στο ανώτατο επίπεδο της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά από έναν απλό εξωκοινοβουλευτικό υπουργό! 

Στο μισό ο αριθμός των ανδρών, με εφαρμογή μοντέλου Βουλγαρίας στο Στράτευμα 

ΤΟ ΠΩΣ εξηγούνται τα παρα­πάνω είναι, κατά τη γνώμη μας, απλό και το είχαμε αναφέρει στο φύλλο της «κυριακάτικης δημο­κρατίας» της 17ης Μαρτίου 2013, όπου, μεταξύ άλλων, αναφερ­θήκαμε και στην απαίτηση της τρόικας για μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές (αξιωματικών και υπαξι­ωματικών) κατά 55% στο διάστη­μα 2009-2014. 

Όπως αναφέραμε τότε, «το περίεργο είναι ότι, ενώ το γεγο­νός αυτό (της μειώσεως των εισα­κτέων) έχει αναφερθεί κατ΄ επα­νάληψη, ουδείς σκέφτηκε ότι μείωση κατά 55% του αριθμού των αξιωματικών και υπαξιωματι­κών οδηγεί στο προφανές συμπέ­ρασμα ότι, μέσα στα αμέσως επό­μενα χρόνια, θα έχουμε αντίστοι­χη μείωση της συνολικής οροφής των Ε.Δ.! 

Με άλλα λόγια, μέσα στα αμέ­σως επόμενα χρόνια, η κυβέρνη­ση θα αναγκαστεί εκ των πραγμά­των να μειώσει τις Ε.Δ. της χώρας στο μισό και πλέον από αυτό που είναι σήμερα, στα πρότυπα αυτού που έγινε στη Βουλγαρία». 

Σημ.: Από έναν στρατό 120.000 ανδρών και 1.300 αρμά­των μάχης που είχε η Βουλγαρία το 1983, σήμερα έχει μία δύναμη 18.000 (!) ανδρών και 86 άρματα μάχης, ενώ η αεροπορία της, από περίπου 225 μαχητικά, διαθέτει σήμερα μόνο 46 κ.ά. Κατά τα άλ­λα, όπως αναφέραμε στο παραπάνω φύλλο, η Βουλγαρία έχει μετάσχει ή μετέχει ακόμη σε 17 αποστολές στο εξωτερικό, γιατί με τις περικοπές των Ε.Δ. αυτός ακριβώς ήταν ο έξωθεν επιβλη­θείς ρόλος της χώρας στον τομέα της άμυνας (στοιχειώδεις Ε.Δ. για εσωτερική κυρίως ασφάλεια και ικανότητα συμμετοχής σε επιχει­ρήσεις της Συμμαχίας, ειρηνευτικές αποστολές κ,λ.π.). 

Δραματική κατάληξη 

Με την περικοπή των μονίμων στελεχών κατά 55% μετά το 2014 και τον Προϋπολογισμό για το ίδιο έτος στα επίπεδα που προα­ναφέραμε, η κατάληξη είναι προ­φανής: Οι ελληνικές Ε.Δ. περι­κόπτονται στο άμεσο μέλλον πε­ρίπου στο ήμισυ των σημερινών, περιπίπτουν δηλαδή σε κατάστα­ση απλής εθνοφυλακής, με στοι­χειώδη Αεροπορία και Ναυτικό, οι οποίες θα εξυπηρετούν μεν τις ανάγκες της Δύσεως (ειρηνευτι­κές αποστολές κ.λ.π.) και όποιες άλλες επιδιώξεις τους εις βάρος μας εν γένει, αλλά ουδόλως τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. 

Με τέτοιο Προϋπολογισμό και ακόμη μικρότερους στα επό­μενα δύο έτη, η ελληνική κυβέρ­νηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κόψει τον Στρατό της στα δύο! 

Άδικος ο κόπος, δηλαδή για την προ εβδομάδων σύγκληση του ΚΥΣΕΑ να εγκρίνει τη νέα δομή δυνάμεων και άδικος και ο δικός μας κόπος να αναφερόμε­θα σε κάτι που ουδέποτε υπήρξε τα τελευταία χρόνια: την αμυντι­κή πολιτική. 

Το θέμα είναι βέβαια αν η κυ­βέρνηση, που -όπως και οι προ­ηγούμενες- ουδέποτε είχε την πραγματική εικόνα των Ε.Δ., ήταν ενημερωμένη γι' αυτό, για­τί -όπως φαίνεται - ο μόνος που το ήξερε (λόγω των άριστων σχέσε­ων με τις Βρυξέλλες, όπου κάποτε θα καταλήξει φυσιολογικώς) ή το κατάλαβε ήταν ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος με την περικοπή αυτή όχι μόνο προετοίμασε θαυμάσια τον δρόμο σε αυτή την κατάληξη των Ε.Δ., αλλά τον επιτάχυνε επιβάλλοντας περικοπές ακόμη με­γαλύτερες από αυτές που προέ­βλεπε το Μεσοπρόθεσμο (αντί για περικοπές 450.000.000 ευ­ρώ που προέβλεπε το Μεσοπρό­θεσμο για το 2014, τις ανέβασε στο 1 δισ. ευρώ!). 

(Κυριακάτικη δημοκρατία - 16 Ιουνίου 2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger