Αρχική » » ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ (της 26 Ιουν 2013)

ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ (της 26 Ιουν 2013)


Πολύ δραστήριος ήταν ο υπουργός Άμυνας τις τελευταίες μέρες. Βλέπετε, ο κύριος Παναγιωτόπουλος βρισκόταν στο Παρίσι μετά από πρόσκλη­ση του Γάλλου ομολόγου του Ζαν Υβ Λε Ντριαν. Ελπίζω να πρόλαβε να κάνει και τις διακοπές του, μιας και η γαλλική πρωτεύουσα είναι πολύ όμορφο μέρος. 

 Αρχικά, το ίδιο το υπουργείο Άμυνας με...
ανα­κοίνωση του, αναφέρει πως οι αποφάσεις επί των θεμάτων που συζητήθηκαν είχαν ήδη ληφθεί στην συνάντηση του Σαμαρά με τον Φρανσουά Ολάντ. Επίσης τα όσα ανακοίνωσε μετά την συνάντηση μόνο καλά δεν ήταν για την πατρίδα μας. 

 Το «μεγάλο θέμα» που βγήκε από την συνά­ντηση είναι η απόφαση για ενοικίαση δυο φρεγατών FREMM του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και η ενοικίαση αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας τύπου «ΑΤLΑΝΤΊQUΕ». Πέρα από αυτά, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις εξε­λίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα στην σύγκρουση στην Συρία. 

 Ας ξεκινήσουμε από τις φρεγάτες. Πρωία από όλα, για να μην μπερδευτεί κανείς, τα πλοία που θα ενοικιαστούν είναι φρεγάτες FREMM του γαλλι­κού ναυτικού και όχι η έκδοση που σκεφτόταν να αγοράσει η Ελλάδα, οι FREMM –GR. Πράγμα που σημαίνει πως θα έχουν σημαντικό πιο περιορισμέ­νες δυνατότητες. 

 Να μην φανεί περίεργο αυτό, καθώς η Γαλλία τις φρεγάτες αυτές τις θέλει για συγκεκριμένο ρόλο -τον ανθυποβρυχιακό- αντίθετα με την χώρα μας που αποσκοπούσε στο να παραλάβει πλοία προσανατολισμένα στην αεράμυνα περιοχής και στην προσβολή στόχων εδάφους μέσω των πυραύλων SCALP-NAVAL που θα είχαν οι φρεγάτες που θα αγοράζαμε. 

 Στη συνέχεια, μόνο και μόνο το ότι μιλάμε για ενοικίαση είναι αρκετά γελοίο από μόνο του. Κανέ­να σοβαρό κράτος δεν ενοικιάζει τα οπλικά του συστήματα. Μάλλον για να είμαι απόλυτα σωστός σε αυτά που λέω, η μόνη περίπτωση σοβαρό κρά­τος να προχωρήσει σε ενοικίαση είναι αν θέλει ένα οπλικό σύστημα που κανονικά δεν του χρειάζεται αλλά λόγω συνθηκών αναγκάζεται να το προμη­θευτεί για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες ανάγκες. 

 Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι αποστολές διαφόρων χωρών στο εξωτερικό στα πλαίσια συμμαχικών υποχρεώσεων, όπου ενοικίαζαν εξοπλισμό για το συγκεκριμένο χώρο ανάπτυξης και φυσικά τον επέστρεφαν μόλις αποσύρονταν. Καμία όμως χώρα δεν ενοικιάζει εξοπλισμό που να τον προορίζει για την «σπονδυλική στήλη» ενός ολόκληρου Κλάδου των Ενόπλων Δυνάμεων της. 

 Πάμε τώρα στα αεροσκάφη Ναυτικής Συνερ­γασίας. Ελπίζω βέβαια κάτι να έχω καταλάβει λάθος στο συγκεκριμένο κομμάτι. Γιατί βεβαίως και χρειαζόμαστε τέτοια αεροσκάφη και η έλλειψη τους μας έχει ήδη στοιχίσει. Αλλά μάλλον δεν κατανόησα τον τύπο του αεροσκάφους που θέλουμε να ενοικιάσουμε ... 

 Η ανακοίνωση του Υπουργείου λέει για αεροσκάφη τύπου «ΑΤLΑΝΤΊQUΕ». Ελπίζω να μην εννοούν τα Br 1150 Atlantique-2. Αν όντως μιλάμε γιο αυτά τα αεροσκάφη, ας αναφέρουμε μερικές λεπτομέρειες. Πέταξαν για πρώτη φορά το 1961 (!) ενώ η αναβάθμιση του τύπου (εξ ου και το 2 στον τίτλο του) έγινε το 1989 (!!!). 

 Η Γερμανία και η Ολλανδία έχουν ήδη αποσύ­ρει τα αεροσκάφη που διέθεταν και η Ολλανδία μάλιστα από τα εννιά αεροσκάφη που είχε, έχασε ια τρία λόγω μηχανικών βλαβών (του πρώτου τύπου αυτά). Οι άλλες τρεις χώρες είναι η Γαλλία (η μόνη με αεροσκάφη του δεύτερου τύπου), η Ιταλία και το Πακιστάν! 

SNIPER
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΉ-26/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger