Αρχική » » «Σφυρίζουν» παράταση για τις φετινές δηλώσεις

«Σφυρίζουν» παράταση για τις φετινές δηλώσεις


■ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΜΟΝΟ 500.000 ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ 6 ΕΚΑΤ.
■ Υπολείπονται 11 μέρες ακόμη. Στα σκαριά «επιμήκυνση» της προθεσμίας υποβολής μέχρι τον Αύγουστο.
■ Συνταξιούχοι περιμένουν κλειδάριθμους και βεβαιώσεις Ταμείων. Εμπλοκή µε τους τόκους καταθέσεων. 

Παράταση τουλάχιστον μέχρι τις αρχές Αυγούστου αναμένεται να δώσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. 

Αιτία το γεγονός ότι ενώ υπολείπονται πλέον... μόλις 11 μέρες μέχρι τη λήξη της κανονικής προθεσμίας, αρκετά πρακτικά ζητήματα, από τα οποία εξαρτάται η σωστή και έγκαιρη συμπλήρωση των δηλώσεων, µέσω του διαδικτυακού συστήματος ΤΑΧΙSNET, δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Το αποτέλεσμα είναι εκατομμύρια φορολογούμενοι να µην έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ακόμη τις δηλώσεις τους. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι χθες είχαν υποβληθεί συνολικά περίπου 500.000 δηλώσεις, ενώ το σύνολο των δηλώσεων που αναμένεται να κατατεθούν φέτος υπολογίζεται ότι θα φθάσει τα 6.000.000! Δηλαδή 11 μέρες πριν από την 30ή Ιουνίου που λήγει κανονικά η προθεσμία έχει υποβληθεί λιγότερο από το 10% των φετινών δηλώσεων! 

Εμπόδια 

Η καθυστέρηση µε την οποία ξεκίνησε φέτος η όλη διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ήταν πρωτοφανής. Κατ’ αρχάς θεσπίστηκε η υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων για όλους σχεδόν τους φορολογούμενους, όμως η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων δεν υπήρχε για κανέναν φορολογούμενο μέχρι το μεσημέρι της 24ης Μαΐου! 

Η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα –24 μέρες μετά– για πολύ μεγάλο αριθμό φορολογουμένων και συγκεκριμένα: 

1. Για εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι περιμένουν ακόμη να παραλάβουν ταχυδρομικά από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών τους κλειδάριθμους που είναι απαραίτητοι για την πρόσβαση στη διαδικτυακή εφαρμογή του συστήματος TAXISNET µέσω της οποίας μπορεί να υποβληθεί ηλεκτρονικά η δήλωση. 

2. Για εκατοντάδες χιλιάδες άλλους συνταξιούχους, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν παραλάβει από τα ασφαλιστικά τους ταμεία τις βεβαιώσεις για τις συντάξεις τους. 

3. Για τουλάχιστον 600.000 φορολογουµένους οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν τόκους καταθέσεων που υπερέβησαν τα 250 ευρώ, καθώς οι τράπεζες δεν έχουν ακόμη αποστείλει στο υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των πελατών τους το 2012 και έτσι η ΓΓΠΣ δεν μπορεί ακόμη να εισαγάγει τα στοιχεία αυτά στο σύστημα ΤΑΧΙSNET, ώστε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι να τα δουν προεκτυπωμένα στα ηλεκτρονικά υποβαλλόμενα έντυπα των φορολογικών τους δηλώσεων. 

Εκκρεμότητες 

Αξίζει, εξάλλου, να σημειωθεί ότι μέχρι και χθες -12 μέρες πριν από τη λήξη της κανονικής προθεσμίας- δεν είχε ακόμη εκδοθεί η απόφαση µε την οποία καθορίζονται το περιεχόμενο των νέων φορολογικών εντύπων και τα δικαιολογητικά που πρέπει να συγκεντρώσουν φέτος οι φορολογούμενοι για να αποδείξουν, εφόσον κληθούν, ότι τα όσα αναγράφουν στις ηλεκτρονικά υποβαλλόμενες φορολογικές τους δηλώσεις είναι αληθή! 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΑΙΤΣΑΚΗΣ 
(Εφ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-19/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger