Αρχική » » Παρούσα στην αλβανική Βουλή η ελληνική μειονότητα

Παρούσα στην αλβανική Βουλή η ελληνική μειονότητα


ΓΙΑ ΝΟΘΕΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΑΔ Β. ΝΤΟΥΛΕΣ 

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ δύο έδρες φαίνεται να εξα­σφαλίζει στις αλβανικές εκλογές το Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) - Ομόνοια, μέσω του οποίου εκφράζεται στη συντριπτική της πλειοψηφία η ελληνική μειονότητα με καταμετρημένο μέχρι χθες το βράδυ το 90% των ψήφων. 

Στη μία εκλέγεται ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ... Βαγγέλης Ντούλες, την κέρδισε στην πε­ριφέρεια του Αυλώνα, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για άλλη μία, ενώ ένας ακόμα Έλληνας μειονοτικός, ο Ανδρέας Μάρτος, εκλέγεται στα Τίρανα συνεργαζόμενος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά θα προσχωρήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΕΑΔ. 

Επίσης άλλοι δυο, ο Αναστάσης Αγγέλης (με το Σοσιαλιστικό Κόμμα) και ο Βαγγέλης Τάβος (με το κόμμα του πρώην πρωθυπουρ­γού Ιλίρ Μέτα), στο Αργυρόκαστρο, ενώ στον Αυλώνα εκλέγονται με το Σοσιαλι­στικό Κόμμα και άλλοι δύο βουλευτές που προέρχονται από τη μειονότητα, η Λουίζα Τζουβάνι και ο Κότσο Κοκεδήμα. 

Το ΚΕΑΔ κατέβηκε στις εκλογές συμμετέ­χοντας στον συνασπισμό Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία του Εντι Ράμα ο οποίος επικράτησε με ποσοστό που προσεγγίζει το 58% και 86 έδρες, έναντι του συνασπισμού Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη του Σαλί Μπερίσα που συγκέ­ντρωσε 42% και 54 έδρες. 

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα το Σοσιαλιστικό του Ράμα και το Δημοκρατικό του Μπερίσα, για νοθεία εις βάρος της μειο­νότητας κατά την καταμέτρηση των ψήφων στη Χειμάρρα και στους Αγίους Σαράντα. 

Ενδεικτικό των συνθηκών στις οποίες διεξήγαγε την εκλογική της προσπάθεια η ελληνική μειονότητα είναι ότι Τσάμηδες εισέβαλαν στο κέντρο καταμέτρησης του χωριού Τζάρας και έσπασαν με κλωτσιές κάλπες από τα μειονοτικά χωριά Βαγγαλάτι και Λιβαδειά, με αποτέλεσμα να μην καταμετρηθούν περίπου 500 ψηφοδέλτια με κυρίως ελληνικές ψήφους. 

Το χαρακτηριζόμενο από το ΚΕΑΔ ως διασπαστικό κόμμα ΜΕGΑ (Εθνική Ελλη­νική Μειονότητα για το Μέλλον - ΕΕΜΜ - ΜΕGΑ) με επικεφαλής τον Χρήστο Κίτσιου, το οποίο επίσης διεκδίκησε μειονο­τικές ψήφους και κατέβηκε με τον εκλογικό συνασπισμό του Μπερίσα, δεν κατάφερε να εκλέξει βουλευτή (πήρε περίπου 2.200 ψήφους σε όλη την Αλβανία). 

Με βάση τα χθεσινοβραδινά εκλογικά στοιχεία και ενώ υπολειπόταν ένα ποσο­στό μικρότερο από 10% για να ολοκληρω­θεί η καταμέτρηση, οι έδρες κατανέμονταν ως εξής στα κόμματα που συμμετείχαν στους εκατέρωθεν εκλογικούς συνασπισμούς (Μέτα και Μπερίσα): Σοσιαλιστικό Κόμμα 67, Δημοκρατικό Κόμμα 47, Σοσι­αλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης 16. Κόμμα των Τσάμηδων (PDIU)) 4, Ρεπουμπλικανικό Κόμμα 4, ΚΕΑΔ 2 και Χριστιανδημοκρατικό Κόμμα 1. 

Λ. ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-26/6/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger