Αρχική » » Ο ΟΜΠΑΜΑ «ΠΛΗΡΩΝΕΙ» ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ

Ο ΟΜΠΑΜΑ «ΠΛΗΡΩΝΕΙ» ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ


Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που πέρασαν από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχουν προειδοποιήσει άπειρες φορές ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που φαίνεται. 

Όταν οι αρχηγοί των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών επιλέγουν να θέσουν στην ημερήσια διάταξη της ενημέρωσης του Προέ­δρου Μπαράκ Ομπάμα ως πρώτο θέμα συζήτησης μια χώρα, τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ σοβαρά για την κυβέρνηση της. Αυτό συνέβη και την περασμένη Παρασκευή, όταν ξεκίνησαν τα επεισόδια στην Κωνσταντινούπολη, και το Σαββατοκύ­ριακο, όταν ο κ. Ομπάμα προτίμησε μια παρτίδα γκολφ με τους φίλους του. Η κατάσταση στην Τουρκία ήταν το βασικό θέμα στην προεδρική ατζέντα....
 

Από την αρχή της προεδρικής του θη­τείας, ο Αμερικανός ηγέτης επέλεξε την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν ως τον πλέον στενό σύμμαχο της υπερδύναμης παρα­συρόμενος από συνεργάτες του που στο παρελθόν υπήρξαν έμμισθοι απολογητές της Άγκυρας μέσα από «δεξαμενές σκέψης». Θα είναι αμείλικτοι οι ιστορικοί όταν γράψουν τα υπέρ και τα κατά, τα σωστά και τα λάθη της προεδρίας Ομπάμα. Η επι­λογή να καταστήσει τον Ταγίπ Ερντογάν ως «μόνο φίλο του», εις βάρος της παρα­δοσιακής σχέσης με το Ισραήλ, θα κατα­γραφεί ως το μεγαλύτερο λάθος του. Ούτε ο ίδιος ως Πρόεδρος ούτε οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν το παραμικρό κέρδος από αυτή την «ανάρμοστη σχέση», που έφτα­σε να αγγίξει και τις οικογενειακές τους υποθέσεις. 

Σύμφωνα με την ομολογία του κ. Ομπάμα, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας αναδείχθηκε και σε «σύμβουλό» του για την ανατροφή των θυγατέρων του. Ας ελπίσου­με ότι δεν θα τις δούμε και με… τσαντόρ. 

Μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία ότι τα προβλήματα του κ. Ερντογάν, ιδιαίτερα αυτές οι φρικιαστικές σκηνές απαράδεκτης αστυνομικής βίας, προβλημάτισαν τον Αμερικανό Πρόεδρο, διότι από τη φύση του είναι ένας πολύ δημοκρατικός άνθρωπος. Δεν ανέχεται τη βία αν και ως Πρόεδρος έχει αναγκαστεί να εγκρίνει δο­λοφονικές επιθέσεις εναντίον των έχθρων -υπαρκτών και ανύπαρκτων- της Αμερι­κής. Ακόμα κι αν ξεπεράσει αυτή την κρίση ο κ. Ερντογάν, το μέγα πρόβλημα για τον ίδιο αλλά και για τον κ. Ομπάμα είναι η εξα­φάνιση κάθε ίχνους αξιοπιστίας που απέ­κτησε με τη συνδρομή του Λευκού Οίκου. 

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες που πέρασαν από την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη έχουν προειδοποιήσει άπειρες φορές ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν είναι αυτός που φαίνεται. Έχουν καταγράψει έναν οξύ­θυμο και προβληματικό Ερντογάν, έντονα αυταρχικό, με ψυχολογικά προβλήματα, ο οποίος έχει προσωπική ισλαμική ατζέντα. Όλα αυτά που πληροφορήθηκε η διεθνής κοινότητα μετά την έκρηξη του λαού στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και σε άλ­λες πόλεις ήταν γνωστά στην Ουάσιγκτον. Όταν τα γνωρίζουμε οι δημοσιογράφοι, είναι δυνατόν να τα αγνοεί ο Πρόεδρος της Αμερικής; Αποκλείεται. Άλλωστε, στη μαζική διαρροή, μέσω του στρατιώτη Μάνιγκ, πολλά από τα τηλεγραφήματα δη­μοσιοποιήθηκαν και ΔΕΝ διαψεύστηκαν. 

Είναι γεγονός, βέβαια, ότι μετά την επί­σκεψη του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον ο κ. Ομπάμα «κρύωσε» όταν ο Τούρκος ηγέτης απέρριψε όλα του τα αιτήματα και απαίτησε επίσημο δείπνο με σεβα­σμό στις ισλαμικές παραδόσεις. Όμως ο Πρόεδρος της Αμερικής ελέγχεται επειδή κατέστησε τον κ. Ερντογάν ως τον πλέον αξιόπιστο συνομιλητή του διεθνώς παραβλέποντας τα μηνύματα των Αμερικανών διπλωματών από την Άγκυρα και τις συμ­βουλές του σοφού αντιπροέδρου Τζόζεφ Μπάιντεν, που γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα την αναξιοπιστία των Τούρ­κων πολιτικών διαχρονικά. Ο κ. Ομπάμα έπαιξε όλα του τα πολιτικά «λεφτά» στο χαρτί του κ. Ερντογάν και, όπως έδειξε η απάνθρωπη βία που μεταχειρίστηκε η φασίζουσα αστυνομία της Τουρκίας, θα τα χάσει… 

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-06/06-12/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger