Αρχική » » ΜΕ ΜΙΣΘΟ... ΦΑΝΤΑΡΟΥ

ΜΕ ΜΙΣΘΟ... ΦΑΝΤΑΡΟΥ


Ετοιμάζεται νέο «ψαλίδι» 20% στις αποδοχές των στρατιωτικών από το επόμενο έτος.
Ελάχιστη η διαθεσιμότη­τα μέσων στις τελευταίες δύο ασκήσεις, «Καταιγί­δα» και «Ηνίοχος». 
Διέρρευσε από την κυβέρνηση ότι οι νέες μειώσεις είναι αναγκαίες για να αποφευχθούν οι απολύσεις. 
Απελπισμένοι οι πάλαι ποτέ ευέλπιδες. 

Νέες περικοπές-σοκ φαίνεται πως έρχο­νται το 2014 για τα εν ενεργεία και εν απο­στρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμε­ων. Όπως αποκαλύπτουν σή­μερα τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η αρμόδια επιτροπή που έχει συ­σταθεί, με απόφαση του υπουρ­γού Άμυνας, Πάνου Παναγιωτόπουλου, φαίνεται να καταλήγει σε καινούργιες μειώσεις κατά 20%! Σύμφωνα με το Μεσοπρό­θεσμο, το επόμενο έτος πρέ­πει να γίνει περαιτέρω μείωση δαπανών, λόγω νέου μισθολογίου, για ένστολους, ύψους 88.200.000 ευρώ, καθώς και αντίστοιχη μείωση συντάξεων ένστολων, ύψους 161.800.000 ευρώ. 

Σε αυτό το ποσό θα προ­στεθούν άλλα ....5.900.000 ευρώ το 2015 και 5.100.000 ευρώ το 2016, τα οποία θα εξαθλιώσουν πλήρως το σύνολο των στελε­χών των Ε.Δ., το εισόδημα των οποίων έχει μειωθεί κατά 50% από το 2010. 

Επιπλέον, με βάση την εγκύ­κλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που εκδόθηκε στις 31 Μαΐου, ο τακτικός προϋπο­λογισμός του υπουργείου Εθνι­κής Άμυνας για το 2014 είναι στην κυριολεξία πετσοκομμένος σε σχέση με φέτος. Συγκεκριμέ­να, θα είναι 2,38 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 ήταν 2,64 δισ. ευρώ. Δηλαδή, υπάρχει μείωση της τάξης του 9,8%. Πιο δραμα­τικά είναι τα δεδομένα για τα εξοπλιστικά προγράμματα, κα­θώς, ενώ κατά το τρέχον έτος το υπουργείο είχε στη διάθεσή του 750.000.000 ευρώ, το 2014 θα έχει 583.000.000 ευρώ. μείω­ση δηλαδή της τάξης του 22,3%. 

ΔΑΠΑΝΕΣ. Την ώρα που η γει­τονική Τουρκία αυξάνει κατακό­ρυφα τις αμυντικές της δαπάνες, επιδεικνύοντας προκλητική συ­μπεριφορά απέναντι στην Ελλά­δα, τα εγχώρια εξοπλιστικά προ­γράμματα εκμηδενίζονται, υπό το βάρος των μνημονιακών υπο­χρεώσεων και των... αμαρτιών κατασπατάλησης του παρελθό­ντος. Οι ημέρες των «τροφαντών αγελάδων» παρήλθαν ανεπι­στρεπτί, αλλά δυστυχώς σήμερα η χώρα έχει περάσει στην ακρι­βώς αντίπερα όχθη. Δεν δια­θέτει καν τα στοιχειώδη για τη θωράκισή της και, παράλληλα, υποβαθμίζει το αξιόμαχο του στρατεύματος, ανακοινώνοντας διαρκείς μισθολογικές μειώσεις. 

Δεν θα πρέπει να παρακάμπτε­ται και το αυξημένο κύμα φυγής αξιόμαχων στελεχών, που απο­χώρησαν από τα τρία Όπλα για να προλάβουν τα συνταξιοδο­τικά χειρότερα, με αποτέλεσμα η σημερινή πραγματικότητα να προκαλεί κυριολεκτικά δέος για τον βαθμό της στρατιωτικής ικανότητας της Ελλάδας. 

ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Η εξέλιξη με τις επερχόμενες μειώσεις, εφόσον τελικά υλοποιηθούν, θα αποτε­λέσει ενδεχομένως την αρχή του τέλους για τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, όπως τουλάχιστον τις ξέ­ραμε μέχρι πριν από την οικονο­μική κρίση, και σε κάθε περίπτωση θα λάβει χαρακτηριστι­κά τραγωδίας. Άλλωστε, οι περικοπές που έχουν υποστεί από το 2009 τα στελέχη των Ε.Δ. ξεπερνούν κάθε λογι­κή και θα υπάρξουν συνέπειες σύντομα και στο επιχειρησιακό κομμάτι του στρατεύματος. Οι στρατιωτικοί έχουν υποστεί μέσα σε τρία χρόνια περικοπές στις αποδοχές τους που ξεκι­νούν από 31,88% και φθάνουν έως 50% και πλέον, ανάλογα με τον βαθμό και την οικογενειακή κατάσταση! Πρόκειται για ασύλληπτα ποσοστά, που έχουν κυ­ριολεκτικά «διαλύσει»» την ψυχο­λογία τους. 

ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ. Εν τω μεταξύ, με το νέο μισθολόγιο, που θα ισχύσει από το 2014, τα στελέχη θα πληρώνονται στον διοικητι­κό βαθμό που φέρουν και πιθα­νότατα θα καταργηθεί το επίδο­μα εξομάλυνσης. Είναι αλήθεια, πάντως, ότι το υπουργείο Εθνι­κής Άμυνας συνεχίζει να καταβάλλει προσπάθεια έτσι ώστε το καινούργιο ειδικό μισθολόγιο να προσεγγίζει τις τρέχουσες απο­δοχές, φυσικά με τον φέροντα διοικητικό βαθμό και προφα­νώς με ένα επιπλέον επίδομα, ώστε να καλυφθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος η δια­φορά. Η τελική μορφή του νέου ειδικού μισθολογίου ανα­μένεται να προκύψει μετά τον Σεπτέμβριο, οπότε θα έχει κατά μεγάλο βαθμό ξεκαθαρίσει και η οικονομική κατάσταση για το υπουργείο Οικονομικών, δη­λαδή το κατά πόσο επιτυγχάνο­νται οι στόχοι του έτους. Σε πε­ρίπτωση που χρειασθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα στο τέ­λος του έτους, τότε φυσικά θα έχουμε περαιτέρω μειώσεις των μισθών, που, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα κυμαν­θούν μεταξύ 20% και 30%. 

Επιβίωση με δανεικά 

Το 48% των στρατιωτι­κών δεν μπορεί πλέον να βγάλει τα έξοδα ούτε του μισού μήνα. Το δραματικό αυτό στοιχείο προκύπτει από εσωτερική δημοσκόπη­ση που διενήργησε στα μέλη του, και όχι μόνον, ο Σύνδεσμος Υποστή­ριξης και Συνεργασίας Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ). Στη δημοσκόπηση με θέμα τις οικονομικές απολαβές των στελεχών ψήφισαν 3.439 στρατι­ωτικοί το διάστημα από 22 Μαΐου έως 2 Ιου­νίου. Στην κατηγορία «Οι οικονομικές απο­λαβές μου», δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις: Στο 48% δεν επαρκούν ούτε για τον μισό μήνα, στο 29% δεν επαρκούν για τα μηναία έξοδα της οικογένειάς τους και στο 20% δεν επαρ­κούν για τα μηνιαία έξοδα της οικογένειάς τους, με αποτέλεσμα να προσφεύγουν στην οικονομική βοήθεια από συγγενικά πρόσωπα. 

50% οι μισθολογικές απώλειες την τελευταία τριετία. 
48% των στρατιωτικών δηλώνουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα.
20% ζουν τον μισό μήνα με τον μισθό και τον άλλον μισό με δανεικά.
22,3% η φετινή μείωση στις εξοπλιστικές δαπάνες. 

ΠΕΡΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ. Η συ­γκεκριμένη εξέλιξη έρχεται μό­λις λίγες ημέρες μετά τη διαρροή στον Τύπο ότι η κυβέρνηση προ­χωρά σε μειώσεις μισθών, προ­κειμένου να αποφύγει τις απο­λύσεις, «όπως συνέβη σε άλλες χώρες». Σε κάθε περίπτωση, τα πράγματα στις Ένοπλες Δυνά­μεις δεν φαίνεται να είναι καλά, καθώς πλέον τα στελέχη βιώ­νουν μια δραματική οικονομική κατάσταση και τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να συντη­ρήσουν την ίδια τους την οικο­γένεια. Η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και συνο­λικά η κυβέρνηση βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση και πρέπει να σκεφτούν με πολλή σύνεση τι θα κάνουν από εδώ και πέρα, καθώς απειλείται ευθέως, πέραν του ηθικού και της αξιοπρέπει­ας των στελεχών, και το αξιόμα­χο του στρατεύματος. Ενδεικτικό είναι ότι στις τελευταίες δύο ασκήσεις, «Καταιγίδα» και «Ηνίοχος», η διαθεσιμότητα των μέσων ήταν ιδιαίτερα χαμη­λή (σ.σ.: τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» γνωρίζουν τα ακριβή νούμερα διαθεσιμότητας των μαχητικών αεροσκαφών και των πλοίων, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα αναφέρουν)! 

Του ΓΙΑΝΝΗ ΡΟΔΙΤΗ 
newspaper@parapolitika.gr 
(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-15/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger