Αρχική » » Στα άδυτα του Πενταγώνου

Στα άδυτα του Πενταγώνου


Ένα 20χρονο παλικάρι, ο πεζοναύτης Στάθης Κρόκος, του 575 Τάγματος Πεζοναυτών, σκοτώθη­κε την περασμένη Τετάρτη, όταν το ΤΟΜΠ Μ-113 που οδηγούσε ανετράπη και έπεσε σε χαράδρα 4 μέτρων. Έρευνες (ΕΔΕ και προανάκριση) γίνονται από τις αρμόδιες αρχές και σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα. Το ζήτημα -κατά την άποψή μας- δεν είναι αυτό. Ο άτυχος πεζοναύτης ήταν εκπαι­δευμένος ως οδηγός ΤΟΜΠ, αλλά συνήθως αυτά τα οχήματα τα οδηγούν πλέον επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ).... 

Ο εκπαιδευμένος πεζοναύτης, λό­γω της εξαιρετικά μικρής στρατιωτικής θητείας των 9 μηνών, είχε και ανάλογη πρακτική πείρα. Τα οχήματα της φάλαγγας στην οποία εκινείτο το εν λόγω ΤΟΜΠ τα οδηγούσαν ΟΛΑ οδηγοί ΕΠΟΠ, ε­κτός από το μοιραίο που οδηγούσε ο άτυχος νέος. Η φάλαγγα κατευθυνόταν από το στρατόπεδο του Αυλώνα στο λιμάνι του Ωρωπού, για να επιβιβα­στεί σε αρματαγωγό και να συμμετάσχει στην ά­σκηση «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2013». 

Το ερώτημα που καλού­νται πλέον να απαντήσουν οι αρμόδιοι: Πόσο εκπαι­δευμένοι είναι πρακτικά και ουσιαστικά οι νέοι μας, που καλούνται να υπηρετήσουν στις ΕΔ με θητεία μόλις 9 μηνών στο ΣΞ και ενός χρό­νου στην ΠΑ και στο ΠΝ; Τη στιγμή που, λόγω της ολιγόμηνης θητείας τους («τι να τον εκπαιδεύσουμε αυ­τόν, που θα μας φύγει σε λί­γους μήνες»), δεν τους δί­δονται αρμοδιότητες, η εκπαίδευσή τους είναι «τυπική» κι έτσι κάνουν μόνο σκοπιές και αγγαρείες; 

Διαβάσαμε τη δήλωση του υ­πουργού Εθνικής Άμυνας, Πά­νου Παναγιωτόπουλου, μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του Γιλμάζ. «Όπως έχω καθιερώσει από την πρώτη στιγμή που ανέλα­βα τα καθήκοντα του υπουρ­γού Εθνικής Άμυνας, στο πε­ριθώριο των Υπουργικών Συ­νόδων του ΝΑΤΟ συναντώμαι με πολλούς συναδέλφους μου και συζητούμε διμερή θέμα­τα». Τι λες, Πάνο μου; Ευτυ­χώς, δηλαδή, που ήλθες εσύ και καθιέρωσες αυτές τις... ε­παφές, γιατί πριν από σένα ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ υπουργός Άμυ­νας δεν είχε σκεφτεί και δεν έ­κανε κάτι παρόμοιο! 

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι μεγάλες ασκήσεις μετά στρατευμάτων «ΚΑΤΑΙΓΙΣ 2013» του ΠΝ και «ΗΝΙΟΧΟΣ 2013» της ΠΑ, που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το Αι­γαίο. Την πρώτη μέρα των ασκήσεων, ο Α­ντώνης Σαμαράς εξήγγειλε τη δημιουργία κρατικής εταιρείας εκμετάλλευσης υδρο­γονανθράκων. Ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Τάκης Μπαλτάκος, ήταν μαζί με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ στη φρεγάτα «Ψαρά» και παρακολούθησε τις βολές του Στόλου, ενώ αργά το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Σαμαράς, ο υφυπουργός Καράμπελας και οι αρχηγοί παρακολού­θησαν μέρος της ασκήσεως από το επιχει­ρησιακό αρχηγείο του Στόλου, στο ΣΔΑΜ της Αγίας Παρασκευής. Πιστεύουμε όλα αυτά να μην ήταν... συμπτώσεις! 

(ΚΑΡΦΙ-08/06/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger