Αρχική » » Επάγγελμα, ενοχλητικός

Επάγγελμα, ενοχλητικός


Δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να έχει στον οργανισμό με το βα­ρύγδουπο όνομα. Ελπίζω, το ελπίζουμε όλοι, διακοσμητικό. 

Επειδή ο διορισμός του κ. Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα, όπου και θα εκπροσωπήσει την έρημη χώρα, προκάλεσε κάτι σαν εθνική ομοφωνία αν­τίστοιχη με την ευφορία της ομήγυρης που ακούει ένα επιτυχημένο ανέκδοτο, αισθά­νομαι υποχρεωμένος να ξεκαθαρίσω ορισμένα βασικά. Κατ' αρχάς, ο κ. Παπουτσής ό,τι κατάφερε στον μάταιο τούτο τόπο δεν το κατάφερε τυχαία. 

Όχι μόνον γιατί γεν­νήθηκε στον κατάλληλο τόπο την... κατάλληλη στιγμή και είχε την ικανότητα να ενταχθεί στο πασοκικό baby booming, χωρίς να μπο­ρεί να προτάξει κανένα άλλο προσόν που θα σκίαζε ενδεχομένως την κομματική του θητεία. Αλλά και γιατί στον καιρό της ωριμότητάς του, τότε που ο άνθρωπος απαλ­λαγμένος από τα βάρη της νεότητας είναι έτοιμος να προσφέρει τη σωφροσύνη του, την πείρα του και την εν γένει σοφία του, αντελήφθη ότι δεν αρκεί να αποτύχεις για να επιβραβευθείς και να επιτύχεις. 

Πρέπει να προτάξεις κάτι το οποίο θα σε κάνει να ξεχωρίσεις από τον πληθυσμό των αποτυχημένων. Άλλοι φορούν τα κου­ρέλια της τραγωδίας για να προκαλέσουν τον οίκτο και την συμπάθεια, όπως ο Δικαιόπολις στους «Αχαρνής» του Αριστοφάνη και η κ. Γεννηματά. Άλλοι επιβιώνουν παί­ζοντας με τα νεύρα του περιβάλλοντός τους το οποίο, προκειμένου να βρει την ηρεμία του, διαγράφει το παρελθόν τους και τους ξεφορτώνεται επιβραβεύοντάς τους. Δεν μπορεί να επιτύχει ως ενοχλητικός όποιος το επιθυμήσει απλώς, θα πρέπει να ξέρει την απαραίτητη δοσολογία ενόχλησης ώστε να μην του κλείσουν την πόρτα κατάμουτρα, να μην τον πετάξουν με τις κλωτσιές και να μην του πουν «άντε κι εσύ κι ο γρύλος σου». Είναι η διαφορά ποιότητος του κ. Πα­πουτσή από τον κ. Κουλούρη. 

Όταν ο κ. Παπουτσής έγινε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, σε ηλικία 57 ετών, είχε ήδη αποτύχει να εκλεγεί δήμαρχος, ως υπουργός Ναυτιλίας είχε ζήσει το ναυάγιο του «Σαμίνα» και ως Έλληνας επίτροπος είχε διαπρέψει με τη διακριτικότητα με την οποία ασκούσε τα καθήκοντά του. Ήταν τόσο διακριτικός που, όπως είχα διαβάσει τότε στην «Κ», στο εθιμοτυπικό δημοψή­φισμα επί τη λήξει της θητείας, που έγινε από τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, είχε καταλάβει την προτελευταία θέση. Στην τελευταία είχε βρεθεί η αλήστου μνή­μης Εντίτ Κρεσόν, ήδη βουτηγμένη στα σκάνδαλα ώς τον λαιμό. Και οι δημοσιο­γράφοι ήσαν ανίκανοι να αναγνωρίσουν την αξία ενός ανθρώπου που έχει παραση­μοφορηθεί για τη συμμετοχή του στην απο­κατάσταση της δημοκρατίας στη Χιλή - άσχετο αλλά αληθινό. 

Το 2010 όμως ο κ Παπουτσής, ενώ κυβερνούσε το ΠΑΣΟΚ, θορυβούσε γενικώς με τις αντιμνημονιακές του θέσεις. Για να σταματήσει να ενοχλεί, του δόθηκε το υπουργείο σε μια εποχή που η Αθήνα κινδύνευε να καεί μέρα παρά μέρα. Σφράγισε δε τη θητεία του με την περίφημη ανθρωπιστική σύγκριση ανάμεσα στα σπα­σμένα μάρμαρα και τα σπασμένα κεφάλια. Κατόπιν, ευτυχώς έφυγε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, τον έχασε και η Βουλή, όμως ο ίδιος συνέχισε να παρενοχλεί. Πριν από ένα μήνα απεφάνθη ότι το κλείσιμο της EΡT είναι έγκλημα κατά της δημοκρατίας, και αν σκεφτήκατε «και τι με νοιάζει εμένα τι λέει ο Παπουτσής», πέσατε έξω, διότι ένα μήνα μετά, τον έστειλαν στην Παγκό­σμια Τράπεζα. 

Δεν ξέρω τι ρόλο μπορεί να έχει στον οργανισμό με το βαρύγδουπο όνομα. Ελπίζω, το ελπίζουμε όλοι, διακοσμητικό. Ξέρω, αν­τιθέτως, ότι η πολιτική τάξη έχει τον τρόπο να ανακυκλώνει τα προϊόντα της. Ξέρω επίσης ότι το ανθρώπινο είδος που αποκαλού­σαμε «χωριάτη», πριν από την επικράτηση του πολιτικώς ορθού λεξιλογίου, περιέγραφε κάποιον ο οποίος ήταν ανίκανος να αφο­μοιώσει εμπειρίες πέρα απ' τις ελάχιστες του μικρού του περιβάλλοντος. Αδιαφορούσε επίσης για τις εντυπώσεις που προκαλούσαν οι άξεστοι τρόποι του. Πόσο ακόμη θα κα­ταπονεί το ηθικό της έρημης χώρας η χωριατιά του πολιτικού της κόσμου; 

Του ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 
(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-16/07/2013)

1 σχόλια:

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger