Αρχική » » Λύση με «Τράπεζα Γης»

Λύση με «Τράπεζα Γης»


Ο Αυτόνομος Οικοδομικός Συνεταιρισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) βρίσκεται στη Ζώνη Αστικού Αναδασμού (ΖΑΑ) Πικερμίου- Ραφήνας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οικοδομηθεί!
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ: ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΕ ΑΛΛΗ ΠΕΡΙΟΧΗ
Οι περιοχές υποδοχής συντελεστή θα ορίζονται μέσω νέου νόμου. 

Το «γόρδιο δεσμό» των οι­κοδομικών συνεταιρισμών, οι εκτάσεις των οποίων δεν μπορούν να οικοδομηθούν καθώς βρίσκονται σε ζώνη προστασίας, επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) μαζί με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), προωθώντας την «Τράπεζα Γης», μέσω της οποίας θα μεταφέ­ρουν συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή... 

Από το 1998 

Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο επιχειρείται να δοθεί λύση από το 1998, καθώς ο Αυτόνομος Οικοδο­μικός Συνεταιρισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ) βρίσκεται στη Ζώνη Αστι­κού Αναδασμού (ΖΑΑ) Πικερμίου- Ραφήνας, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να οικοδομηθεί. 

Στην επίμαχη περιοχή βρίσκονται η αρχαιολογική και ιδιαίτερου κάλ­λους Ζώνη Προστασίας Πεντελικού, η Ζώνη Αρχαιολογικής Προστασίας «Α», καθώς και δασικές εκτάσεις, ενώ το ΣτΕ έχει απορρίψει τρεις φορές τις πολεοδομικές μελέτες ΖΑΑ. «Το ζήτημα της ΖΑΑ Πικερμίου-Ραφήνας απασχολεί εδώ και 40 χρόνια την Ελληνική Πολιτεία και ένα μεγάλο μέρος των αξιωματικών των Ενό­πλων Δυνάμεων. Είναι ίσως το πιο σύνθετο πρόβλημα όσον αφορά τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, διότι η περιοχή έχει πολλά καθεστώτα προστασίας», δήλωσε ο αναπληρω­τής υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Κα­λαφάτης, κατά τη χθεσινή σύσκεψή του με το Αρχηγείο ΓΕΕΘΑ. 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουρ­γείου κατέγραψαν το σύνολο των Οικοδομικών Συνεταιρισμών και της Ιδιωτικής Πολεοδόμησης σε όλη τη χώρα, με τα δύο σημαντικότερα προβλήματα να εντοπίζονται στο ότι πολλοί συνεταιρισμοί βρίσκονται εντός δασικών εκτάσεων ή εκτός περιοχών όπου επιτρέπεται η χωροθέτηση οικοδομικών συνεταιρισμών. Ένα ακόμα πρόβλημα είναι η μεγάλη γραφειοκρατία και οι υπηρεσιακές καθυστερήσεις που αντιμετωπίζει η διαδικασία έγκρισης της ιδιωτικής πολεοδόμησης. 

Με το θεσμό της «Τράπεζας Γης», ένας οικοδομικός συνεταιρισμός θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή, με τις περιοχές υποδοχής συντελεστή να ορίζονται μέσω νέου νόμου. Οι συνεταιρισμοί θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν εταιρίες ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυ­τών οι οποίοι θα χρηματοδοτήσουν τα έργα υποδομής και κατασκευής κοινόχρηστων χώρων. «Βασικό εργαλείο για την επίλυση του ζητήματος είναι ο νέος θεσμός της Τράπεζας Γης, τον οποίο για πρώτη φορά θε­σμοθετούμε εντός του Ιουλίου. Η Τράπεζα Γης είναι ένα βασικό ανα­πτυξιακό εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την επίλυση των προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών όλης της χώρας», υπογράμμισε ο κ Καλαφάτης. 

Προθεσμία 

Παράλληλα, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΚΑ μετατρέπεται σε «one stop shop» για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση, θέτοντας μέγιστη προθεσμία έγκρισης τους 6 μήνες, ενώ όλες οι διαδικασίες θα γίνονται ηλεκτρονικά. 

Σημειώνεται ότι οι προστατευόμε­νες εκτάσεις θα αποδοθούν στο κράτος, ενώ η διαδικασία του αστικού αναδασμού θα τροποποιηθεί και θα συνδεθεί με την κτηματογράφηση. Επιπλέον, το υπουργείο επεξεργάζεται αλλαγές στις διατάξεις του νόμου για την οικιστική ανάπτυξη των πό­λεων και οικισμών της χώρας, ώστε να γίνει εφικτή η πολεοδόμηση της συγκεκριμένης περιοχής.  

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΥΓΙΑΚΗ
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-03/07/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger