Αρχική » » ΦΑΚΕΛΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ-Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΦΑΚΕΛΟΣ ΙΣΛΑΜΙΣΜΟΣ-Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΙΣΛΑΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ


ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΗΛΙΑΔΗ 

Στο προηγούμενο τεύχος των «Επι­καίρων» είχαμε περιγράψει σε γενι­κές γραμμές τον κεντρικό κρατικό φορέα του Ισλάμ στην Τουρκία που είναι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DIB) και υπέχει θέση υπουργείου Θρη­σκευμάτων, με αναφορά στον τεράστιο αριθμό του προσωπικού που απασχολεί (104.758 άτομα) και στον εκπληκτικού ύψους προϋπολογισμό της που ανέρχεται σε 1 δισ. 664 εκατ. ευρώ (1.664.545.663)! 

Σκοπός αυτής της αναφοράς ήταν να καταδειχθεί η έμφαση και σημασία που αποδίδει η τουρκική...
κυβέρνηση στον θρησκευτικό παράγοντα και οι εύλογες προεκτάσεις τους τόσο ως προς την εν γένει πορεία της χώρας όσο και ως προς τη χρησιμοποίηση του ίδιου παράγοντα στις διεθνείς σχέσεις της Τουρκίας. 

Μία ακόμη πιο αποκαλυπτική ένδειξη ως προς τις εν λόγω προεκτάσεις αυτής της εντυπωσιακής χρηματοδοτήσεως του συγκεκριμένου τομέα είναι η εξέλιξη του προϋπολογισμού της DIB από το επόμενο έτος ανόδου στην εξουσία του κόμματος ΑΚΡ (2002), και συγκεκριμένως από το 2003 (έτος αναλήψεως της πρωθυπουρ­γίας από τον ίδιο τον Ρ. Τ. Ερντογάν) μέχρι και το 2012. 

Έτος
Ποσό σε τουρκικές Λίρες
2003
771 εκατ.
2004
1 δισ.
2005
1 δισ.
2006
13 δισ.
2007
1,6 δισ.
2008
2 δισ.
2009
2,5 δισ.
2010
2,7 δισ.
2011
3,2 δισ.
2012
3,9 δισ.

Τα συμπεράσματα από τον παραπάνω πίνακα προφανή: 500% (!) αύξηση του εν λόγω προϋπολογισμού μέσα σε μία δεκα­ετία (2003-2012) και 100% αύξηση μέσα στα τελευταία πέντε χρονιά ενώ εντύπω­ση προκαλεί επίσης η σημαντική ετήσια ποσοστιαία του αύξηση (μέγιστη κατά 40% τον πρώτο χρόνο και εν συνεχεία σταθερή αύξηση κατά περίπου 20%-30% ετησίως). 

Οι κρατικές οργανώσεις 

Στον γιγαντισμό της DIB που ανεφέρθη στο προηγούμενο τεύχος θα πρέπει να προστεθούν δύο ακόμη κρατικές οργανώσεις σημαντικού μεγέθους, και συγκεκρι­μένως το Ίδρυμα Θρησκευτικών Υποθέσε­ων (Diyanet Vakfi) και η Τουρκο-Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DITIB - Diyanet Isleri Turk-Islam Buligi). 

Το πρώτο ιδρύθηκε το 1975 και ο ρό­λος του ήταν αρχικώς επικουρικός του έργου της DIB, με γνωστή δράση κυρίως στον χώρο της Κεντρικής Ασίας. Το 1992 το Ίδρυμα ξεκίνησε μία διαφημιστική εκ­στρατεία στον τουρκικό Τύπο με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για την ανέγερση 100 τζαμιών στις κεντρο-ασιατικές Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ενώσεως. Τα περισσότερα από τα τζαμιά αυτά προορίζονταν για το Τουρκμενιστάν, το Αζερ­μπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Τατζικιστάν και το Κιργιστάν. Την ίδια εποχή είχε γίνει γνωστό ότι το Ίδρυμα είχε στείλει στις παραπάνω περιοχές 67 Ιμάμηδες, είχε εκπαιδεύσει σε θρησκευτικά θέ­ματα 200 φοιτητές από τις ίδιες περιοχές, οι οποίοι επέστρεψαν αργότερα σης χώ­ρες τους, και είχε διανείμει κατά τη διάρ­κεια μίας διετίας άνω των 100.000 θρη­σκευτικών βιβλίων, 2.100 Κοράνια, 3.000 βιβλία με θέμα την εισαγωγή στο Κοράνιο και 660 κασέτες βίντεο και μαγνητοφώνου με θρησκευτικό περιεχόμενο. 

Στο πλαίσιο του Ιδρύματος λειτουργεί επίσης το Κέντρο Ισλαμικών Ερευνών (Islam Arastirmalari Merkezi), το οποίο, μεταξύ άλλων, χορηγεί υποτροφίες σε φοιτητές εντός και εκτός Τουρκίας. Όπως προέκυπτε από στοιχεία της παραπάνω περιόδου, το Ίδρυμα, που συνεργαζόταν στενά με την DIB, είχε δώσει 197 υποτρο­φίες σε φοιτητές από το Ουζμπεκιστάν, την Τσετσενία τη Μογγολία και το Νταγκεστάν, καθώς επίσης και σε Κιρκάσιους και Αβάρους φοιτητές, με σκοπό τη μελέτη του Κορανίου σε ειδικά τμήματα που ορ­γανώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη. Στο ίδιο πλαίσιο, είχε χορηγήσει 200 ακόμη υποτροφίες σε φοιτητές από την Κεντρική Ασία για σπουδές σε διάφορα τουρκικά πανεπιστήμια. Η δράση του Ιδρύματος την περίοδο αυτή είχε να κάνει με την τότε προσπάθεια της Τουρκίας να διεισδύσει στον συγκεκριμένο χώρο, σε συνεργασία με άλλους τουρκικούς κρατικούς φορείς μεταξύ των οποίων και η ΜΙΤ, με το Ίδρυ­μα να έχει αναλάβει την ευθύνη χειρισμού των θρησκευτικών θεμάτων. Σημ.: Στην προσπάθεια αυτή περιλαμβανόταν και το γνωστό αποτυχόν πραξικόπημα για την ανατροπή του Αζέρου Προέδρου Χ. Αλίγεφ, με αποτέλεσμα τη σύλληψη αρκετών Τούρκων και την κατάσχεση σοβαρών περιουσιακών στοιχείων του Ιδρύματος στο Αζερμπαϊτζάν. Το εν λόγω Ίδρυμα είχε επίσης από τότε δράση και στην Ευρώπη, ιδίως στη Γερμανία και την Ολλανδία. 

Το σημαντικό αυτό δυναμικό του Ιδρύ­ματος ωχριά μπροστά στην τεράστια οργάνωση στο εξωτερικό της Τούρκο-Ισλαμικής Ενώσεως Θρησκευτικών Υπο­θέσεων DITIB. Ιδρύθηκε το 1984, με πρω­τοβουλία της TIB, ακρωνύμιο της Toplumla lliskiler Bdskanligi (Διεύθυνση Σχέσεων με την Κοινωνία), που είχε ιδρυθεί το 1983 από το τότε πανίσχυρο στρατοκρατούμε­νο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας με τον μετέπειτα αρχηγό της ΜΙΤ, στρατηγό Τεσμάν Κομάν, να συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων διοικητών της. 

Η DITIB αποτελεί το κύριο όργανο μέσω του οποίου η Τουρκία ασκεί τον έλεγχο των Τούρκων του εξωτερικού και την κατεύθυνσή τους προς την εξυπηρέτηση στόχων της τουρκικής πολιτικής στο εξωτερικό, αν και ένας βασικός λόγος για την ίδρυσή της ήταν η προσπάθεια αντιμετωπίσεως των θρησκευτικών οργανώσεων που είχαν δημιουργήσει οι Κούρδοι του ΡΚΚ και οι Τούρκοι αντικαθεστωτικοί στη Γερμανία. Η Ένωση έχει τον μεγαλύτερο αριθμό μελών, 150.000 εγγεγραμμένα μέλη σε ολόκληρη την Ευρώπη, και περιλαμβάνει περί τα 800 σωματεία και συλλόγους! 

Η DITIB συνδέεται άμεσο με την DIB, που έχει τη γενικότερη ευθύνη για τον χειρισμό όλων των θεμάτων που αναφέρονται στη θρησκεία αποτελώντας στην ουσία την προέκτασή της στο εξωτερικό. Η Ένωση κα­τέστη σχεδόν από την αρχή η μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση στη Γερμανία και ευρύτερα στην Ευρώπη, ελέγχουσα εκατοντάδες τζαμιά, συλλόγους και ιμάμηδες, έχει τα κεντρικά της γραφεία στην Κολωνία και επέτυχε να αποτελεί τον βασικό συνομι­λητή με τη γερμανική κυβέρνηση σε θέμα­τα που αφορούν σε Τούρκους μετανάστες. 

Χρηματοδότηση από «δωρεές» 

Βασική πηγή χρηματοδοτήσεως της DITIB είναι οι δωρεές και εισφορές των χι­λιάδων Τούρκων που αποτελούν μέλη της οι οποίοι λόγω του αριθμού τους (150.000 μέλη) της εξασφαλίζουν σημαντική οικονομική αυτοδυναμία. Με το ποσά αυτά η DITIB είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ανέγερση νέων τζαμιών, οίκους προσευ­χής και διάφορα άλλα κτήρια που εξυπη­ρετούν τους σκοπούς της. Είναι χαρακτη­ριστικό της άμεσης σχέσεώς της με την ελεγχόμενη πλήρως από το κράτος, Διεύ­θυνση θρησκευτικών Υποθέσεων (DIB) ότι ιδιοκτήτης όλων αυτών των τζαμιών και κτηρίων είναι η ίδια η DIB και όχι η DITIB, με χρήματα της οποίας ανεγέρθηκαν τα εν λόγω κτίσματα. Εξ ίσου χαρα­κτηριστικός είναι και ο άμεσος έλεγχός της από το τουρκικό κράτος, μέσω της τουρκικής πρεσβείας και των προξενείων της στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, στις οποίες ως γνωστόν, υπάρ­χει και η ειδική θέση του «θρησκευτικού ακολούθου». [Σ.Σ: τέτοια θέση υπάρχει και στην τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα]. 

Να σημειωθεί ότι όλοι αυτοί οι «διπλωμάτες» - συντονιστές της δράσεως της DITIB συναντώνται ανά τακτά διαστήματα για τον συντονισμό της δράσεως τους τόσο στη Γερμανία όσο και σε κάθε άλλη χώρα της Ευρώπης ενώ είναι γνωστό ότι οι ίδιοι καλούνται κάθε χρόνο από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για λήψη οδηγιών και ενημέρωσή τους ως προς τους εκάστο­τε στόχους της τουρκικής πολιτικής στη χώρα στην οποία είναι διαπιστευμένοι, στοιχείο ιδιαίτερα ενδεικτικό του ρόλου τους ως μέσου ασκήσεως της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό αποτελεί εξήγηση του ότι η DITIB, παρά τη μεγάλη της έκταση και ισχύ, δεν μετέχει σε κανένα κεντρικό όργανο, σε ομοσπονδια­κό επίπεδο, στο οποίο μετέχουν οι μουσουλμανικές οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί από μετανάστες άλλων χωρών στη Γερμανία. 

0 ρόλος Ερμπακάν και Φετουλάχ Γκιουλέν 

Εκτός των παραπάνω ελεγχόμενων από το τουρκικό κράτος θρησκευτικών ορ­γανώσεων, σημαντικό χώρο καταλαμβάνουν επίσης οι οργανώσεις του Ερμπακάν, Μίllί Gorus, και του Φετουλάχ Γκιουλέν, οι οποίες σε κάθε περίπτωση υποστηρί­ζουν τα συμφέροντα του τουρκικού κρά­τους. Η πρώτη, με 87.000 εγγεγραμμένα μέλη και ένα σύνολο επιρροής σε κύκλο 300.000 ατόμων, αποτελεί τη μεγαλύτερη θρησκευτική οργάνωση της Ευρώπης με ένα σύνολο 500 περίπου τζαμιών και 514 κοινοτήτων (οι 323 είναι στη Γερμανία) και 1.833 τοπικών οργανώσεων και συλ­λόγων, παρουσία σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ελβετία, Ιταλία, Αυστρία, Δανία, Αγγλία, Σουηδία και Νορβηγία καθώς επί­σης στην Κεντρική Ασία και στον Καναδά. Οι οργανώσεις της λειτουργούν κάτω από μία οργάνωση-ομπρέλα την AMGT από το αρχικά της ονομασίας της στην τουρκική Avrupa Milli Gorus Teskilatlari (Οργανώ­σεις Εθνικής Απόψεως Ευρώπης). 

Η AMGT έχει επίσης ιδρύσει 35 ενώσεις και 59 εταιρείες στην Τουρκία άλλες 13 τουλάχιστον εταιρείες στην Ευρώπη, 33 ιδρύματα 1 ιδιωτικό σχολείο στην Τουρκία και άλλα 7 στο εξωτερικό και, σύμφωνα με παλαιότερες πληροφορίες ελέγχει 9 συν­δικαλιστικές οργανώσεις (8 στην Τουρκία και 1 στο εξωτερικό). Η AMGT είχε έντονη ανάμειξη στον πόλεμο στη Βοσνία έχο­ντας αποστείλει αρκετούς εθελοντές για να πολεμήσουν εναντίον των Σέρβων, κα­θώς επίσης και άλλους σε Αζερμπαϊτζάν, Τσετσενία και Αφγανιστάν. Σε μία άλλη της πολιτική δραστηριότητα η AMGT επιχεί­ρησε το 1996 να δημιουργήσει εντός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (υπό τον Χέλμουτ Κολ τότε) ένα ισχυρό τούρ­κικο πολιτικό λόμπι, μέσω της αθρόας εγγραφής στο κόμμα μελών της AMGT με γερμανική ή διπλή υπηκοότητα. Την από­πειρα αυτή, την οποία παραδέχθηκε και ο τότε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της AMGT, Χασάν Οζντογάν, ματαίωσαν οι έντονες διαμαρτυρίες των Γερμανών βουλευτών του κόμματος. Σημειώνεται ότι η AMGT είναι υπό τη συνεχή επιτήρηση της γερμανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος λόγω της επικίνδυνης συ­νάφειας της με το ριζοσπαστικό Ισλάμ και της διαδόσεως αντιλήψεων, οι οποίες έρ­χονται σε πλήρη αντίθεση με τις θεμελιώ­δεις αξίες της Δημοκρατίας του κράτους. 

Η ισλαμική κοινότητα του Φετουλάχ Γκιουλέν είναι μία άλλη πανίσχυρη και με παγκόσμια εμβέλεια τουρκική θρησκευ­τική κοινότητα, με τεράστια οικονομική ισχύ (βλ. άρθρο προηγούμενου τεύχους των «Επικαίρων», όπου ανεφέρθη ότι, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΜΙΤ, τα περιουσιακά στοιχεία της κοινότητας υπο­λογίζονται σε 150 δισ. δολάρια!). Ο Γκιουλέν, που έχει χαρακτηρισθεί ως «ο πλέον επικίνδυνος ισλαμιστής του πλανήτη» και διαθέτει άνω των 1.000 σχολείων σε 130 περίπου χώρες στην ουσία όπως και κάθε άλλη τουρκική θρησκευτική οργάνωση ή κοινότητα, προωθεί τον τουρκισμό υπό το κάλυμμα της θρησκείας. Κύριος τρόπος δράσεως του είναι η διείσδυση στις δυ­τικές κοινωνίες μέσω της παροχής εκπαι­δεύσεως, διά της ιδρύσεως σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων εν γένει υψηλού επιπέδου με την υποκριτική θέση του στο θέμα του δια-θρησκευτικού διαλόγου. Ο συντάκτης του παρόντος στο βιβλίο του για τη Μυστική Δράση των Τούρκων στην Ελλά­δα και την Σύγχρονη ΜΙΤ (έκδοση 2012), έχει αφιερώσει ολόκληρο κεφάλαιο (καθώς και σειρά άρθρων στον Τύπο) στην ύπουλη τακτική της οργανώ­σεως Γκιουλέν, στις σχέσεις της με ξένες μυστικές υπηρεσίες, στην ανατρεπτική της δράση στην Κεντρική Ασία καθώς και στην κεκαλυμμένη αλλά γνωστή δράση και στην Ελλάδα, υπό ψευδές και πάλι κά­λυμμα (φροντιστήρια), και στην περίεργη ανοχή του ελληνικού κράτους της εδώ πα­ρουσίας των Γκιουλενσιστών. 

Ο Γκιουλέν, που έχει τεραστία ισχύ στην Τουρκία -είναι γνωστή η ρήση Τούρκου δημοσιογράφου που κστεδικάσθη σε φυ­λάκιση για αναφορά του στον Γκιουλέν «όποιος τον αγγίξει καίγεται»-, διαθέτει έναν ολόκληρο μηχανισμό εξαλείψεως κάθε δυσμενούς σχολίου και κυρίως βίντεο στο Διαδίκτυο, τα οποία αναφέρο­νται στον ίδιο και στην οργάνωσή του. Για παράδειγμα, τα βίντεο από τις έρευνες του FBI στα σχολεία του είναι δυσεύρετα στο Διαδίκτυο, ενώ η πολύκροτη εκπομπή του CBS «60 Minutes», με εκτενές ρεπορτάζ για τα σχολεία του, έχει «κατέβει» από το Διαδίκτυο, με διαθέσιμα ελάχιστα μόνο αποσπάσματα. Σε αντίθεση με τις σχέσεις του κόμματος του Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα που είναι άμεσες, οι σχέσεις του κινή­ματος Γκιουλέν με την ίδια μουσουλμανική οργά­νωση είναι επιμελώς κεκαλυμμένες και προκύπτουν μόνο μέσα από ένα πλήθος έμμεσων ενδείξεων. Ανοιχτές αλλά χαλαρές σχέσεις με τη Μου­σουλμανική Αδελφότητα αναφέρεται ότι έχει επίσης και η Milli Gorus. 

Οργανώσεις και τάγματα 

Εκτός από τις δύο παραπάνω μείζονες τουρκικές θρησκευτικές οργανώσεις, υπάρχει -στην Ευρώπη κυρίως- ένα πλή­θος άλλων τουρκικών θρησκευτικών οργανώσεων και ταγμάτων, όπως οι Νουρτζού, οι Σουλεϊμαντζί και οι Ναξιμπεντί κ.ά, οι οποίοι διαχειρίζονται τα δικά τους τζαμιά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ναξιμπεντική οργάνωση των Μενζιλτζί, με 5.000 ενεργά μέλη και η αντίστοιχη του ίδιου τάγματος «Νέοι Οθωμανοί», οι οποίοι οραματίζονται την παγκόσμια επι­κράτηση του Ισλάμ. 

Στην γκρίζα περιοχή των τουρκικών ισλαμιστικών δραστηριοτήτων η εικόνα είναι ακόμη πιο σκοτεινή, καθώς εμπλέ­κονται οργανώσεις όπως το Ισλαμικό Μέ­τωπο Επιδρομέων της Μεγάλης Ανατολής (IBDA-C), μια παράνομη ισλαμική οργάνω­ση, η οποία προωθεί την ιδέα του ένοπλου αγώνα για την υλοποίηση των σκοπών της και έχει εμπλακεί σε βομβιστικές επι­θέσεις εναντίον Ισραηλινών στην Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), και η τουρκική Χιζμπουλλάχ. Η τελευταία, εκτός από τη δο­λοφονική της δράση εναντίον των Κούρ­δων εντός Τουρκίας, είναι γνωστή και για την αποστολή μελών της ως μαχητών σε Βοσνία Καύκασο και αλλού. 

Μία ακόμη είναι η Garip-Der, μια οργά­νωση σαλαφιστικού- εξτρεμιστικού προ­σανατολισμού, ο πρόεδρος της οποίας, Αμπντουραχμάν Κοτς, σκοτώθηκε τον πε­ρασμένο Ιανουάριο στη Συρία, όπου είχε πάει για να πολεμήσει εναντίον του συριακού καθεστώτος. 

Μία άλλη συναφής με την παραπάνω οργάνωση είναι η ισλαμιστική llim-Der, με πρόεδρο τον Μετίν Εκιντζί (ο αδελφός του Μετί, που ανήκε στην τουρκική Χιζμπουλλάχ, μετείχε σε βομβιστικές επιθέσεις στη Βοσνία και στην Τσετσενία), ο οποίος σκοτώθηκε κι αυτός στη Συρία. Ανάλογου προσανατολισμού και παράνομης δρά­σεως είναι και οι τουρκικές ισλαμιστικές οργανώσεις Imkan-Der και Ozgun-Der. 

Η πρώτη (Imkan-vDer) σχετίζεται με τη δράση των ισλαμιστών στον Καύκασο, ενώ σε πρόσφατο βίντεο στο Διαδίκτυο εμφανίσθηκαν άτομα με την ονομασία της οργανώσεως στα ρούχα τους, τα οποία μοίραζαν τρόφιμα και φακέλους με χρή­ματα σε κατοίκους χωριών της Συρίας, στο πλαίσιο προπαγανδιστικής καμπάνιας υπέρ των αντικαθεστωτικών. Η οργάνωση που υποστηρίζει τους Τσετσένους του Καυκάσου διοργανώνει εκδηλώσεις μνή­μης στον περίβολο του τζαμιού Φετίχ για Τούρκους τζιχαντιστές που σκοτώθηκαν στη Συρία και αναρτά στο Διαδίκτυο μηνύματα μίσους των Τσετσένων εναντίον της Ρωσίας. 

Η δεύτερη (Ozgun-Der), η οποία παρευ­ρέθη στις παραπάνω εκδηλώσεις μνήμης της Imkan-Der, ενεπλάκη επίσης σε δρα­στηριότητες χρηματοδοτήσεως των δυ­νάμεων που μάχονται τους Κούρδους της Συρίας με αποτέλεσμα τα γραφείο της στο Ντιγιαρμπακίρ να υποστούν επίθεση με βόμβες μολότοφ. Απολογητής της Ozgun Der εμφανίσθηκε μία άλλη «γκρίζα» οργάνω­ση, η ισλαμικής επιρροής και φύσεως Mazlum Def (Ένωση για τα Ανθρωπινά Δικαιώματα και Αλ­ληλεγγύη προς τους Καταπιεσμένους), η οποία εμφανίσθηκε ως υποστηρικτής της Ozgun Der. Η Mazlum -Der ιδρύθηκε το 1991 και εκτός από τις σχέσεις της με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα έχει επίσης σχέσεις με την πακιστανική οργάνωση Jamaat-e Islami. Πρόεδρός της είναι ο Αχμέντ Ουνσάλ, πρώην βουλευτής του κόμ­ματος ΑΚΡ του Ερντογάν και μέλος επίσης της περίφημης ΙΗΗ. 

Η τελευταία (Insani Hak ve Hurriyetleri ve Insani Yardlm Vakfi) επισήμως είναι μία ανθρωπιστική οργάνωση βοήθειας η οποία παρέχει τρόφιμα φάρμακα και υποστήριξη σε ορφανά και άτομα χρήζοντα βοη­θείας, χρηματοδοτεί νοσοκομεία και κλινι­κές, υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώμα­τα, ανεγείρει τζαμιά κ.ά σε διάφορα μέρη του κόσμου που υπάρχουν μουσουλμάνοι κ.λ.π. Στην πραγματικότητα η ΙΗΗ είναι μία ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση, η οποία δημιουργήθηκε το 1992 και ιδρύ­θηκε επίσημα το 1995 με έδρα την Κων­σταντινούπολη. Σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο για τη Διεθνή Τρομοκρατία (ITIC), η ΙΗΗ έχει παράσχει στο παρελθόν λογι­στική υποστήριξη και χρηματοδότηση σε τζιχαντιστικά δίκτυα και οργανώσεις. Το ITIC επικαλείται έρευνα του δανικού Ινστι­τούτου Διεθνών Σχέσεων, το οποίο βασίζει τα στοιχεία του σε έκθεση των γαλλικών υπηρεσιών, σύμφωνα με την οποία η ΙΗΗ είχε προσφέρει υποστήριξη σε οργανώ­σεις του Τζιχάντ σε διάφορα μέρη του κόσμου (π.χ. Βοσνία), όπως στρατολόγη­ση βετεράνων στρατιωτών για να λάβουν μέρος στο Τζιχάντ, προμήθειες όπλων και άλλα. Η ΙΗΗ οργάνωσε τη γνωστή υπόθε­ση της νηοπομπής με το «Μαβί Μαρμαρά» για διάσπαση του αποκλεισμού της Γάζας με τα γνωστά αποτελέσματα από την ισ­ραηλινή αντίδραση. Η οργάνωση, που έχει πρόεδρο τον Μπουλέντ Γιλντιρίμ, έχει σχέ­σεις με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία λαμβάνει και οικονομική βοήθεια, μέσω οργανώσεων της τελευ­ταίας στις ΗΠΑ. Περισσότερα στοιχεία για τη δράση της ΙΗΗ δεν αναφέρονται εδώ, δεδομένου ότι το Διαδίκτυο βρίθει από πληροφορίες για τη δράση της. 

Υπάρχουν πολλά ακόμη στοιχεία και πληροφορίες για τις τουρκικές ισλαμικές οργανώσεις τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας που λόγω χώρου δεν μπορούν να αναφερθούν εδώ. Να σημειωθεί ότι μόνο στην Τουρκία εκτός από πάνω από 20 μεγάλες θρησκευτικές κοινότητες με δυνατότητα επηρεασμού μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, υπάρχει ένα γενικό σύνολο 1.650 (!) περίπου θρησκευτικών οργανώσεων και ταγμάτων κάθε μορφής και προσανατολισμού, στοιχεία που συν­θέτουν μια μάλλον άγνωστη εικόνα για την πραγματική φύση της χώρας αυτής, η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί μοντέλο μιας σύγχρονης Δημοκρατίας για κάθε μουσουλμανική χώρα της περιοχής.

(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-26/09-02/10-2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger