Αρχική » » * Οι παραιτήσεις οδηγούν σε ελλείψεις στην «κορυφή»!

* Οι παραιτήσεις οδηγούν σε ελλείψεις στην «κορυφή»!


Στενεύει η «πυραμίδα», πρόβλημα στις θέσεις ταγματαρχών και αντισυνταγματαρχών. 

Από τον Ευθύμιο Πέτρου 

Ανεπίλυτα παραμένουν τα προβλήματα που οδηγούν τα στελέ­χη των Ενόπλων Δυνάμεων να παραιτούνται μαζικά, δημιουργώντας τέτοια κενά στην ιεραρχία του Στρα­τεύματος που πλέον η ηγεσία έχει αρχίσει να ανησυχεί. Ήδη κατά τους εννέα πρώτους μήνες του 2013 έχουν παραιτηθεί πε­ρισσότεροι από τα 800 στελέχη που είχαν παραιτηθεί το 2012. Αν οι παραιτήσεις συ­νεχιστούν με τον ρυθμό αυτό, πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί πρόβλημα στην κάλυ­ψη θέσεων ανωτέρων επιτελών και διοικη­τών μονάδων, δηλαδή στη ραχοκοκαλιά του Στρατεύματος. 

Στην ανώτατη βαθμίδα οι οργανικές θέσεις είναι σημαντικά μειωμένες καθώς η «πυραμίδα στενεύει»,...
κατά την ορολογία των στρατιωτικών. Όσοι και να παραιτηθούν πάντα παραμένει επαρκής αριθμός για την κάλυψη όλων των αναγκών, ενώ υπάρχουν και οι «δεξαμενές» των νεότερων αξιωματικών που συμπληρώνουν τα προσόντα για προαγωγή. Όταν όμως οι παραιτήσεις πλη­θαίνουν σε αυτές ακριβώς τις δεξαμενές, τό­τε δημιουργείται θέμα. Διότι έπειτα από λί­γα χρόνια ούτε οι ανώτατες θέσεις θα μπο­ρούν να καλυφθούν. 

Από την αρχή του χρόνου έχουν παραι­τηθεί 40 συνταγματάρχες από τους οποίους τουλάχιστον το 25% έχει τα τυπικά προσό­ντα να ανελιχθεί στην ανωτάτη βαθμίδα, ακόμη και στην ηγεσία του Στρατού. Η αυ­ξητική τάση του αριθμού των παραιτήσεων σημαίνει ότι πολύ σύντομα μπορεί να χρειαστεί να γίνουν «εκπτώσεις» στα προσόντα των προς προαγωγή αξιωματικών. 

Στην κατώτατη βαθμίδα εξάλλου, όπου έχουν παραιτηθεί ήδη 200 αξιωματικοί, η κατάσταση είναι διαφορετική. Πρόκειται για στελέχη που προέρχονται από τη Σχολή Υπαξιωματικών και που ήδη έχουν συμπλη­ρώσει πολυετή υπηρεσία και αντίστοιχα συ­ντάξιμα χρόνια. Από αυτούς ένας στους πέ­ντε υπολογίζεται ότι θα έφευγε ούτως ή άλλως από τον Στρατό. 

Εκεί όμως που ήδη υπάρχει πρόβλη­μα είναι στις θέσεις ταγματαρχών και αντι­συνταγματαρχών, οι οποίοι κάτω από κα­νονικές συνθήκες έχουν τουλάχιστον μια δεκαπενταετία ενεργού υπηρεσίας μπρο­στά τους. 

Πρόκειται για πραγματικό αδιέξοδο. Οι θέσεις τις οποίες καλύπτουν οι αξιωματικοί αυτοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του Στρατού. Μείωσή τους θα σήμαινε πραγματική υποβάθμιση της μαχητικής ικανό­τητας. Ακόμη χειρότερα, η αναδιοργάνωση που είναι σε εξέλιξη απαιτεί τη διατήρηση του αριθμού των σημαντικών στελεχών της μεσαίας βαθμίδας, μια και η ποσοτική μείωση μονάδων και στρατοπέδων δημιουργεί την ανάγκη για ποιοτική αναβάθμιση, την οποία θα σηκώσουν στην πλάτη τους αυτοί οι αξιωματικοί. 

Η αβεβαιότητα 

Κοινή διαπίστωση των επιτελικών μελετών είναι ότι δεν μπορούν πια να κλεί­νουν τα μάτια απέναντι στα προβλήμα­τα. Η ροή των παραιτήσεων πρέπει να ανακοπεί και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική βούληση που θα σταματήσει την οικονομική εξαθλίωση των αξι­ωματικών. 

Τον τελευταίο μόνα διαφοροποιή­θηκε ο τρόπος υπολογισμού των κρατήσεων για ιατροφαρμακευτική περί­θαλψη. Πρόκειται για επιβάρυνση λί­γων μόνων ευρώ. Όμως διαιωνίζεται η αβεβαιότητα. Δύσκολα πλέον πείθοντα οι αξιωματικοί ότι έχουμε φτάσει στο τέ­λος της διαδρομής και στο τέλος των περικοπών. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-06/10/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger