Αρχική » » Η νέα καταδίκη (χωρίς κανένα ελαφρυντικό) του μουφτή Ξάνθης

Η νέα καταδίκη (χωρίς κανένα ελαφρυντικό) του μουφτή Ξάνθης


 Ο μουφτής Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου.
 Ανοίγει (;) ο δρόμος για μετάθεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων του στη Δικαιοσύνη. 

ΕΝΑ ΒΗΜΑ πιο κοντά θα βρεθεί η ελληνική κυβέρ­νηση στη μετάθεση των δικαστικών αρμοδιοτήτων των μουφτήδων της Θράκης στην ελληνική Δικαιοσύνη, αν η πρόσφατη καταδίκη του μου­φτή Ξάνθης καταστεί αμετά­κλητη. Την περασμένη Τρί­τη το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ξάνθης καταδίκα­σε πρωτοδίκως σε οκτάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστο­λή τον μουφτή Ξάνθης Μεχμέτ Εμίν Σινίκογλου για πα­ράβαση καθήκοντος. Η κα­ταδίκη επήλθε για μια υπόθεση με χρονική αναγωγή στο... 2008, όταν ένας μουσουλμάνος πολίτης της Ξάνθης αιτήθηκε αίτηση διαζυγί­ου από τη μουφτεία, η οποία ωστόσο εκδό­θηκε τον περα­σμένο μήνα. 

Όπως εξηγεί στην «κυρια­κάτικη δημο­κρατία» ο δικηγόρος Στέργιος Γιαλάογλου, ο κ. Σινίκογλου έχει καταδικαστεί πέντε φορές πρωτοδικώς, ωστόσο κα­τάφερε να απαλλαγεί από όλες τις καταδίκες ύστερα από άσκηση ένδικων μέσων, φτάνοντας ως τον Άρειο Πά­γο. Ο ίδιος, μάλιστα, τον αντι­μετώπισε δικαστικά τρείς φορές, υπερασπιζόμενος υποθέσεις πελατών του που κατήγγειλαν τον μουφτή για ψευδείς βεβαιώσεις. 

«Αν η καταδίκη του κ. Σι­νίκογλου καταστεί αμετά­κλητη, τότε θα τεθεί σε αρ­γία και στη θέση του θα διορι­στεί τοποτηρητής» δηλώνει ο κ. Γιαλάογλου. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα ανοί­γει ο δρόμος για να μεταφερ­θεί η δικαστική εξουσία των μουφτήδων στην ελληνική Δικαιοσύνη. Και αυτό είναι κάτι για το οποίο αναζητείται καιρό η αφορμή, καθώς, όπως υποστηρίζουν τοπικοί παράγοντες στην «κυριακάτικη δημοκρατία», η κατάσταση με τον συγκεκριμένο μου­φτή «έχει φτάσει στο απρο­χώρητο, καθώς εφαρμόζει το δικό του δίκαιο, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την ελ­ληνική Πολιτεία»». Τον κα­ταγγέλλουν μάλιστα ότι με­ροληπτεί υπέρ των φίλων του, ενώ παράλλη­λα δεν διστάζουν να κάνουν τη σύγκριση με τον μουφτή της Κομοτηνής, τον οποίο χαρακτηρίζουν σεβάσμιο. Με το ισχύον καθεστώς οι μουσουλμάνοι της μειονότητας προσφεύγουν στους μουφτήδες για περι­ουσιακά, κληρονομικά, δι­αζύγια κ.λπ., οι οποίοι με τη σειρά τους εκδίδουν πράξεις τις οποίες επικυρώνει το ελ­ληνικό δικαστήριο. 

Πάντως η τρέχουσα πε­ριπέτεια του μουφτή Ξάνθης αφορά κάποιον που αιτήθη­κε το 2008 διαζύγιο και την κηδεμονία των παιδιών του, με το διαζύγιο να βγαίνει τον Οκτώβριο. Όλα αυτά τα χρό­νια ο ίδιος απέκτησε νέα σύ­ντροφο, με την οποία συζεί, ενώ έχει αποκτήσει και παι­δί, το οποίο αναγνώρισε εξωδικαστικά. Από τη δικαστική αίθουσα απουσίαζε ο κ. Σινί­κογλου, αλλά εκπροσωπού­νταν από τη συνήγορο υπεράσπισής του, η οποία ισχυ­ρίστηκε ότι υπήρχε μια ασά­φεια αναφορικά με το εάν ο μουφτής ήταν αρμόδιος να εκδώσει μια τέτοια απόφα­ση και ότι ανέμενε σχετική δικαστική απόφαση ώστε να ξέρει εάν μπορεί. Αρχι­κά η έδρα επιφυλάχθηκε για την έκδοση απόφασης, έπει­τα αποφασίστηκε η επιβολή ποινής οκτάμηνης φυλάκισης με τριετή αναστολή, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. 

Λάμπρος Ζαχαρής 
(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/11/2013) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger