Αρχική » » Αρχίζει η... ναυμαχία

Αρχίζει η... ναυμαχία


Ανεβαίνει το θερμόμετρο
Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Σε ποια σημεία θα εστιάσει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που στοχοποιεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αναφέρονται στη σύμβαση του 2010 με τον Ισκαντάρ Σάφα, μιλούν για μια «τρύπα… χειρότερη του Άκη». 

Tης ΜΑΡITINΑΣ ΖAΦΕIΡΙΑΔOΥ 

Στα ύψη αναμένεται να ανέβει το πολιτικό θερμόμετρο, καθώς αύριο ή το αργότερο την Τρίτη ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει στη Βουλή πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επι­τροπής για το θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, στοχοποιώντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η αντίδραση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να είναι έντονη, καθώς έχει απειλήσει πως θα αποκαλύψει το συμφέροντα που προωθεί με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ο Αλέξης Τσίπρας. Παράλληλα, σε δύσκολη θέση θα βρεθεί η Ν.Δ, που ...
προκειμένου να μην κινδυνεύσει η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υπερασπιστεί τον Ευ. Βενιζέλο, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει τη συγκεκριμένη σύμβαση ως το «μεγαλύτερο σκάνδαλο» από τη ρύθμιση Τσοχατζόπουλου, το 2002. 

Το κεντρικό ερώτημα που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «πώς καταλήξαμε στον Σάφα;». Στην Κου­μουνδούρου, όταν αναφέρονται στη σύμβαση του 2010 με τον Λιβανέζο επιχειρηματία, μι­λούν για μια «τρύπα… χειρότερη του Άκη». Και θέλουν να το αποδείξουν ή έστω -να το ερευνήσει η Βουλή. Εξ ου και η προαναγγελθείσα από καιρό πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία ναι μεν θα κληθεί να ερευ­νήσει τα γεγονότα από το 2000 έως σήμερα, πλην όμως θα εστιάσει στην περίοδο κατά την οποία στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας βρισκόταν ο Ευ. Βενιζέλος. 

Στο στόχαστρο 

Ειδικότερα, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητά να μελετηθούν τα γεγονότα που προετοίμασαν το έδαφος για να φτάσου­με στη σύμβαση του 2010, επί Βενιζέλου. Για αυτό θα ξεκινά από τις συμβάσεις 012 Β του 2000 και 021 Β του 2002, τις αρχικές δηλαδή συμβάσεις προμήθειας υποβρυχίων, όταν ακόμα υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν ο έγκλειστος σήμερα Α. Τσοχατζόπουλος. «Θα εστιάζει όμως στην περίοδο από το 2010 έως σήμερα», λέει στη Realnews στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχει στην ομάδα συλλογής στοιχείων για την υπόθεση, αφού «αυτή (σ.σ.: η περίοδος) δεν έχει τύχει έρευνας από Εξεταστική Επι­τροπή». Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η επίμαχη σύμβαση (σ.σ: 3885 του 2010) «απο­τελεί χαριστική σύμβαση προς τους προηγού­μενους ιδιοκτήτες-κατασκευαστές τις γερμανι­κές εταιρείες ThyssenKrupp και HDM», με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να εστιάζει στο ζητήματα που αφορούν στην απόκτηση των Ναυπηγεί­ων Σκαραμαγκά από τον Λιβανέζο επιχειρηματία Ισκαντάρ Σάφα. 

Υπάρχουν διαδικασίες που ήταν απαραίτητες. Ακολουθήθηκαν; Πώς από την Abu Dhabi Mar καταλήγουμε στην Privinvest; Έγινε έλεγχος για τη σχέση τους; Υπάρχουν εγγυητικές επιστολές για την προκαταβολή που έχει δώσει η ελληνική πλευρά, ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ, για την οποία -σημειώνουν- η εταιρεία δεν έχει κάνει τί­ποτα; Ποια είναι η ροή των χρημάτων; Ζητήθη­καν χαριστικές ρυθμίσεις (ποινικές ρήτρες πρόστιμα κ.ο.κ.) για τη Γερμανία; Απεσύρθησαν οι απαιτήσεις από τη Γερμανία το 2009 για να φτά­σουμε στην εκτελεστική σύμβαση του 2010; Αυ­τά είναι μόνο κάποια από τα ερωτήματα που θα θέτει επί τάπητος με την πρόταση του για σύστα­ση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Στο «μικροσκόπιο» θα βάλει και τις ρυθμίσεις του νόμου 3892 του 2010, ερευνώντας αν εμπο­δίστηκαν οι φορολογικοί έλεγχοι και αν καταμερίστηκαν φορολογικές παραβιάσεις στη Γερμανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως θα επιμείνει και στο «πως θα λυθεί σήμερα» το πρόβλημα με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και πώς θα κινηθεί στο εξής η κυβέρνηση, από τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμεί η διαμάχη του ελληνικού Δημοσίου με τον επενδυτή I. Σάφα, μετά την αγωγή του τελευταίου ενώπιον του παγκόσμιου επιχειρη­ματικού οργανισμού International Chaber of Commerce (ICC), αξιώνοντας 1 δισ. ευρώ επι­πλέον των 360 εκατομμυρίου ευρώ που έχει ήδη εισπράξει. 

(REAL NEWS-24/11/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger