Αρχική » » 0 Ερντογάν είχε βάλει τη ΜΙΤ να πολεμήσει τα σχολεία του Γκιουλέν

0 Ερντογάν είχε βάλει τη ΜΙΤ να πολεμήσει τα σχολεία του Γκιουλέν


 Αριστερά ο Ταγίπ Ερντογάν και δεξιά ο Φετουλάχ Γκιουλέν. Στο κέντρο: Παιδιά σε μουσουλμανικό τέμενος.
Σάλος στην Τουρκία από τη διαρροή απόφασης του 2004 που είχε σκοπό να περιορίσει τη δράση των ισλαμικών φροντιστηρίων και έδινε εντολή να παρακολουθούνται οι μαθητές! Σε πλήρη εξέλιξη ο εμφύλιος. 

Από τον Μάνο Ηλιάδη 

Η κρυφή αλλά διαφαινό­μενη σαφώς από καιρό διαμάχη μεταξύ της ισλαμικής κυβερνήσεως Ερντογάν και του μέχρι πρό­σφατα ακόμη υποστηρικτή της Φετουλάχ Γκιουλέν και του κινήματός του, που συχνά είχε χα­ρακτηρισθεί ως το «βαθύ κράτος της κυβερνήσεως του ΑΚΡ», ήλθε πλέον για τα καλά στην επιφάνεια μετά την πρόσφατα γνωστοποιηθείσα πρόθεση του Ερντογάν να κλείσει τα περίφημα «φροντιστή­ρια» του κινήματος Γκιουλέν, που προετοίμαζαν σπουδαστές για την είσοδό τους στα πανεπιστήμια και μία σχεδόν ταυτόχρονη και εντυπωσιακή αποκάλυψη σχετικά με τις πραγματικές διαθέσεις του Ερντογάν για τον άλλοτε βασικό υποστηρικτή του. 

Ειδικότερα, περίπου την ίδια περίοδο και συγκεκριμένως στις 28 Νοεμβρίου μία αποκάλυψη του γνωστού...Τούρκου δημοσιογράφου Μεχμέτ Μπαρανσού στην εφημερίδα «Taraf» έδωσε μια απρόσμενη διάσταση στη δια­μάχη Ερντογάν- Γκιουλέν με τη δημοσιοποίηση ενός εγγράφου που αφορούσε μια απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας για το κίνημα Γκιου­λέν, η οποία ελήφθη την περίο­δο που πρωθυπουργός της χώρας ήταν ήδη ο Ερντογάν. 

Το σχέδιο δράσης 

Το έγγραφο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, με ημερομη­νία 25 Αυγούστου 2004, είχε ως τίτλο «Μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αντιμετώπιση των δραστηριοτήτων του κινήματος Φε­τουλάχ Γκιουλέν» και, όπως ήταν φυσικό, η δημοσιοποίηση του από την «Taraf» προκάλεσε σάλο στην Τουρκία, λόγω της ισχυρής επιρ­ροής και των πολυάριθμων οπα­δών του Γκιουλέν στη χώρα. Όπως αναφέρει το άρθρο του Μπαρανσού στην «Taraf», «Στη συνεδρία­ση του Εθνικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας τον Αύγουστο του 2004 η κυβέρνηση έλαβε γνώ­ση μιας γνωμοδοτικής αποφάσε­ως "για την εκπόνηση ενός σχεδί­ου δράσεως εναντίον του κινήμα­τος"» με τίτλο τον αναφερόμενο παραπάνω.(....) «Η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας αναφέρει: "Νομοθετικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν με την ει­σαγωγή αυστηρών κυρώσεων και για ένα σχέδιο δράσεως που πρέ­πει να εκπονηθεί με σκοπό να μπει φραγμός στις δραστηριότητες των Νουρτζού (σ.σ.: ιδεολογι­κή αφετηρία - ρεύμα του κινήματος Γκιουλέν) και τις δραστηριότητες των ιδρυμάτων που ανήκουν στον όμιλο Φετουλάχ Γκιουλεν". 

»Η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της 25ης Αυγούστου 2004 υπεγράφη από τον τότε πρόεδρο της Δημοκρατίας Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, τον πρω­θυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ, τον τότε υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και ακόμη πέντε υπουργούς. 

Τα στρατιωτικά μέλη του ΣΕΑ Αΐτάτς Γιαλμάν, Οζντέν Ορνέκ, Ιμπραήμ Φιρτίνα και Σενέρ Ερουιγκούρ (σ.σ: αντιστοίχως αρχηγοί στρατού, ναυτικού, αεροπορίας και χωροφυλακής) υπέγραψαν επίσης την απόφαση (σ.σ.: και οι τέσσερις αργότερα καταδικάστηκαν σε ποινές μακράς φυλακίσεως στη δίκη για την υπόθεση Εργκενεκόν). 

»Το θέμα των δραστηριοτήτων στην Τουρκία των Νουρτζού και του Φετουλάχ Γκιουλέν προσεγ­γίσθηκε στη συνεδρίαση του ΣΕΑ της 24ης Ιουνίου 2004. Κατά τη συνεδρίαση αυτή ελήφθησαν 15 ξεχωριστές αποφάσεις με σκοπό να δοθεί τέλος στις δραστηριότητες του κινήματος Γκιουλέν. Η απόφαση κατέληγε σε ένα έγγρα­φο δύο σελίδων και μετά την τοποθέτηση του σχετικού τίτλου διενεμήθη στους αρμόδιους φορείς. 

» Στην απόφαση, η οποία κα­ταχωρίστηκε στα πρακτικά ως απόφαση του ΣΕΑ υπ΄ αρ. 481, επι­σημαίνεται ότι ελήφθη απόφαση για ένα σχέδιο δράσης και ανα­φέρονται τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από επί­σημους κρατικούς φορείς-υπη­ρεσίες. Επίσης, επισημάνθηκε η προσοχή που πρέπει να δοθεί στο θέμα από απόψεως (τεχνικής) "ψυχολογικής επιχειρήσεως" Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που θα εφαρ­μοσθούν εναντίον της κοινότητας του Γκιουλέν, αυτά ανατέθη­καν στο υπουργείο Εσωτερικών, στο υπουργείο Εξωτερικών και στη ΜΙΤ, υπό τον συντονισμό του υπό τον πρωθυπουργό Συμβου­λίου Επιβολής και Συντονισμού (BUTKK)». 

Και η αστυνομία 

Παρακάτω αναφέρεται ότι οι δραστηριότητες στο εξωτερικό και το εσωτερικό του κινήματος Γκιου­λέν πρέπει να παρακολουθούνται στενά από το υπουργείο Εξωτερικών, το Εσωτερικών, τη ΜΙΤ και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό του BUTKΚ. Επίσης, στην περίπτωση που οι ανάγκες παρακολουθήσεως των δρα­στηριοτήτων του Γκιουλέν στο εξωτερικό επιβάλλουν τη χρησι­μοποίηση κρατικών αξιωματού­χων που υπηρετούν στο εξωτερι­κό, επιπρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν από το υπουργείο Εξωτερικών. Ομοίως, αναφέρεται στην απόφαση, τα ιδιωτικά σχολεία του Γκιουλέν πρέπει να εξετασθούν και να παρακολουθούνται από το υπουργείο Εσωτερικών (σ.σ: ελέγ­χει την αστυνομία και τη χωροφυλακή) και το υπουργείο Παιδείας, επισημαίνονται στις «ύποπτες και παράνομες δραστηριότητες που συμβαίνουν στα σχολεία αυτά πρέπει να αναφέρονται κατά περιοδικά διαστήματα στο BUTKΚ». 

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρακολούθηση των ξενώνων για φοιτητές, που πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά από το υπουργείο Εσωτερικών, δεδομέ­νου ότι μέσω αυτών το κίνημα κερδίζει οπαδούς και συμπαθούντες, παρέχεται θρησκευτική παιδεία με χρήση παράνομων μέσων και επιπλέον στρατολογούνται υποστηρικτές για τη χρήση της θρη­σκείας ως πολιτικού εργαλείου. 

Οι μυστικές υπηρεσίες και αλλού 

Όπως αναφέραμε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» παλαιότερα (29/1/2012), το σχολεία του Γκιουλέν απαγορεύτηκαν στη Ρωσία, στη Λευκορωσία και το Ουζμπεκιστάν, ενώ η λειτουργία τους ερευ­νάται από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ολλανδίας και των ΗΠΑ, με την αντίδραση του κόσμου στην τελευταία να έχει λάβει ήδη συγκε­κριμένες μορφές και καταγγελίες. Ενδεικτικό της ύποπτης δράσε­ως του κινήματος Γκιουλέν είναι το γεγονός ότι απασχολείται με αυ­τό μια σειρά μυστικών υπηρεσιών. 

Πλήγμα για τον Ταγίπ λίγο πριν από τις κρίσιμες δημοτικές και προεδρικά εκλογές. 

Δημοσιογράφος λέει άτι του έδωσαν βαλίτσα με «καυτά» απόρρητα έγγραφα 

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ του δημοσιεύματος η κυβέρνη­ση υποστήριξε ότι η απόφαση του 2004 του ΣΕΑ δεν εφαρμόσθηκε ποτέ, αλλά τα ΜΜΕ και κυρίως η κοινή γνώμη αμφισβη­τούν τις σχετικές κυβερνητικές δηλώσεις. Μετα­ξύ αυτών ήταν και ο Μεχμέτ Μπαρανσού, ο οποίος έθεσε και το εξής ερώτημα στο κλείσιμο του άρθρου του: Εν όψει της αποφάσεως του ΣΕΑ ποιος μπορεί να ισχυρισθεί με βεβαιότητα ότι η ΜΙΤ δεν διεξά­γει από τότε μια επιχείρη­ση εναντίον της κοινότητας Γκιουλέν; 

Οι αποκαλύψεις απο­τέλεσαν ένα σημαντικό πλήγμα για την εικόνα του αδιάφθορου και καθαρού Ερντογάν, που κατηγορήθηκε ανοιχτά από τον αρ­χηγό της αντιπολιτεύσεως Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για διπρόσωπη πολιτική τούτο δε λίγο πριν από τις επερχόμενες δημοτικές και προεδρικές εκλογές. 

Το θέμα όμως είναι ότι οι αποκαλύψεις αυτές αναμένεται να συνεχισθούν. Γιατί, όπως δήλωσε ο συ­ντάκτης του άρθρου Μεχ­μέτ Μπαρανσού, το παραπάνω έγγραφο του ΣΕΑ ήταν μεταξύ πολλών άλ­λων απόρρητων εγγράφων που του παραδόθηκαν σε μια βαλίτσα. Υπενθυμίζε­ται ότι ο ίδιος δημοσιογρά­φος ήταν αυτός που με έγγραφα που του είχαν δοθεί από αγνώστους (5.000 έγγραφα και CD με φω­τογραφίες και μαγνητο­φωνημένες συνομιλίες 48 ωρών), πάλι σε μια βαλίτσα, είχε προκαλέσει την αφετηρία των ανακρίσεων για την υπόθεση Εργκενεκόν έπειτα από δημοσίευση των στοιχείων αυτών τον Ιανουάριο του 2010. 

Η πιθανότερη προέ­λευση αυτών των βαλι­τσών με έγγραφα εκτιμά­ται ότι είναι π πλευρά του Γκιουλέν. Στην πρώτη περίπτωση, η εξήγηση μπο­ρεί να ήταν η απομάκρυν­ση των στρατιωτικών από την εξουσία και στη δεύτε­ρη η απάντηση του στις κι­νήσεις του Ερντογάν ενα­ντίον του κινήματός του, με σκοπό τη μείωση του προ­σωπικού κύρους του Ερ­ντογάν και τη γνωστοποίηση των ύπουλων μέσων που χρησιμοποιεί στην πολιτική σε μία περίοδο μάλιστα που επίκεινται οι προεδρικές εκλογές. 

Αυτές οι υπόγειες μορφές ασκήσεως πολιτικής, εκφραζόμενες μέσω διαρ­ροών, δεν είναι πρωτόγνω­ρες στην Τουρκία. Υπενθυμίζεται ότι παρόμοια μέσα είχε χρησιμοποιήσει μετα­ξύ άλλων και ο τέως πρόε­δρος Οζάλ, ο οποίος, για να εξουδετερώσει έναν πρώ­ην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου που ήταν αντί­παλος του για την προε­δρία, «διέρρευσε» στον Τύπο πληροφορίες για ένα κρυφό ραντεβού του τελευταίου με κορυφαία τότε τραγουδίστρια σε κε­ντρικό ξενοδοχείο. 

Η δεκαετία του '80 

Η διαφορά του τότε με το σήμερα ήταν ότι στη δε­καετία του '80, το κλίμα ήταν τελεί ως διαφορετι­κό με το σημερινό, με τον λαό της Τουρκίας σήμερα να απαιτεί διαφάνεια και περισσότερη δημοκρατία από το κράτος και τους πο­λιτικούς του. 

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που έχει σημασία για μας είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία που είχαμε ανα­φέρει στο πρόσφατο παρελθόν για τους πραγμα­τικούς σκοπούς του κινήματος Γκιουλέν επαλη­θεύονται από την ίδια την κυβέρνηση της χώρας του, η οποία θεωρεί ότι ο συγκεκριμένος ιμάμης χρη­σιμοποιεί τη θρησκεία ως θρησκευτικό όπλο και τα σχολεία και φροντιστήριά του για την προώθηση του Ισλάμ για τους δικούς του, άγνωστους σκοπούς. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger