Αρχική » » Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΗ

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΗ


Ανάγκη για πρωτοβουλίες και ανάπτυξη στη Θράκη 

Του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΤΤΑΚΗ 

Γυρίζω από τη Θράκη, την οποία επισκέφθηκα με αφορμή την εκδήλωση της «δημο­κρατίας» μας, και ήσυχος αλλά και ανήσυχος. Ήσυχος γιατί ο τόπος έχει έπειτα από πολλά χρόνια ισχυρή και μυαλωμένη τοπική ηγεσία. Ηγεσία που γνωρίζει να διαχειρίζεται μόνη της τις καταστάσεις χωρίς καθοδήγηση από την Αθήνα. 

Η αναβάθμιση της εκπροσώπησης του γραφείου πολιτικών υποθέσεων, σε συνδυασμό με την ανάδειξη...
μιας νέας γενιάς μητροπολιτών, όπως είναι οι Ξάνθης Παντελεήμων, Κομοτηνής Παντελε­ήμων και Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ενοποίησαν σε μεγάλο βαθμό τη δράση και αφαίρεσαν τους επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς στους οποίους επι­δίδονταν στο παρελθόν φανατικοί δεσποτάδες και ανεξέλεγκτοι επιχειρηματίες. 

Λύθηκε, με δυο λόγια, η ασυμμετρία που υπήρ­χε μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας (υπουργοί - βου­λευτές) και των τοπικών θεσμών. Μου έκανε εξαι­ρετική εντύπωση ο νέος μητροπολίτης Κομοτηνής Παντελεήμων, ο οποίος, όπως είχα την ευκαι­ρία να διαπιστώσω, έχει τον δυναμισμό - ρεαλισμό που απαιτείται για τη θέση-κλειδί που υπηρετεί. Δέ­χεται στο γραφείο του όποιον πολίτη του το ζητήσει, χριστιανό η μουσουλμάνο, ανακατασκευάζει ναούς, πρόλαβε να χειροτονήσει έξι νέους κληρι­κούς στη δεκάμηνη θητεία του, ανοίγει τις εκκλη­σιές στην ορεινή περιοχή, κάθεται στις πλατείες και κερνά καφέ κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως καταγωγής ή θρησκεύματος. Αν συνεχίσει έτσι, σε λίγο η φήμη του θα ξεπεράσει τα όρια του νομού του. 

Η κατάσταση θα ήταν ιδανική, αν η περιοχή είχε και υπουργό, θεωρώ μείζον εθνικό λάθος αυτό που έγινε στον τελευταίο ανασχηματισμό και θα το πλη­ρώσουμε ακριβά, αν το συνεχίσουμε. Είμαι απόλυ­τος. Η αιχμή μου υπερβαίνει κατά πολύ τα πρόσωπα και τις φορτίσεις που φέρουν, θέλω να είναι ξεκάθαρο. Η Θράκη χρειάζεται τρόικα τοπικού υπουργού-μητροπολίτη-, εκπροσώπου διπλωματικής αρχής ως ισχυρό αντίβαρο στο προξενείο. 

Εκτός από ήσυχος, γυρί­ζω όμως και ανήσυχος. Έχουμε καλή μειονοτική πολιτική, αλλά δεν έχουμε αναπτυξιακή πολιτική. Στη βιομηχανική περιοχή εργάζονται σήμερα μό­λις 700 εργαζόμενοι, ενώ κάποτε 17.000! Και αντί να κάνουμε προσπάθεια ανάταξης εμείς καταργούμε και την επιδότηση στην εργοδοτική εισφορά εργασίας. Οι τράπεζες έχουν κλειστές τις στρόφιγγες, εκτός από την τουρκική Zirat, που εγκαταστάθηκε στο κέντρο της Κομοτηνής. 

Το πανεπιστήμιο, το οποίο κρατά όρθια την πόλη με τους 15.000 φοιτητές, δεν στηρίζεται όσο πρέπει υστέρα από 40 χρόνια λειτουργίας. Η Σχολή Αστυνομίας, η οποία αποτελεί μέρος του αμυντικού σχεδιασμού της χώρας, έγι­νε κέντρο κράτησης μουσουλμάνων λαθρομεταναστών! 

Έχω να πω κάτι στον πρωθυπουργό: Η περιοχή τον αγαπά. Έχει πολλοίς φίλους εκεί. Όμως, πρέ­πει να κάνει κάτι. Η κυβέρνηση πρέπει να αποκτήσει μια διυπουργική κυβερνητική επιτροπή που σε συνεργασία με την τοπική τρόικα να ασχολείται δι­αρκώς με τα θέματα της Θράκης μας, της Μεγάλης Γης. Επιβάλλεται. Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-17/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger