Αρχική » » Σιγή ασυρμάτου για τα υποβρύχια

Σιγή ασυρμάτου για τα υποβρύχια


✓ Την ώρα που απαιτείται πλήρης διαφάνεια, η κυβέρνηση αρνείται να δώσει στοιχεία επικαλούμενη το απόρρητο, παρότι το Πεντάγωνο δεν έχει πρόβλημα.
✓ «Από την ανάγνωση των ερωτημάτων δεν προκύπτει θέμα απορρήτου», αναφέρει το Πεντάγωνο, εκθέτοντας την κυβέρνηση. 

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
ρ.Karvounopoulos@relnews 

Τα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού απειλούν διαρκώς την κυβέρνηση με «ταχεία κατάδυση»! Η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ και έχει πάρει προσωπική διάσταση μεταξύ Ευάγ­γελου Βενιζέλου και Αλέξη Τσίπρα κορυφώνεται διαρκώς. Και σ' αυτή δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη η Ν.Δ, που ακολουθεί τη γραμμή Βε­νιζέλου. Σ' αυτή τη γραμμή η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να μη δώσει στον ΣΥΡΙ­ΖΑ τα στοιχεία που έχει ζητήσει οπό το Πολε­μικό Ναυτικό σχετικα με τα υποβρύχια επικα­λούμενη το απόρρητο, που όμως δεν προκύ­πτει από πουθενά. 

Τα στοιχεία αυτά αφορούν εντάλματα πλη­ρωμών για τα υποβρύχια, χρόνους πληρω­μών, γνωμοδοτήσεις...
του Νομικού Συμβουλί­ου του Κράτους και μια σειρά άλλων οικονομι­κών στοιχείων που έχουν να κάνουν με το θέμα. Στη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξί­μου το βράδυ της Πέμπτης υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή των κυρίων Βενιζέλου, Αβραμόπουλου, Στουρνάρα και Χατζηδάκη, συζητήθηκε το ζήτημα και, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε αυ­τά τα στοιχεία να μη δοθούν στον ΣΥΡΙΖΑ, με επίκληση του απορρήτου. 

Η απουσία Μεϊμαράκη 

Το σχετικό έγγραφο έχει φθάσει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έχει προωθηθεί από την Πέ­μπτη στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού. Η Realnews επικοινώνησε με ανώτερη πηγή του επιτελείου, στην οποία έθεσε το θέμα του απορρήτου των πληροφοριών που ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η απάντηση ήταν πως από την «ανάγνωση των ερωτημάτων δεν προκύπτει θέμα απορρήτου». 

Από την άλλη πλευρά, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ακόμη καμία ένδειξη των κυβερνητικών προθέσεων, αλλά είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να δε­χτούν τη δικαιολογία του απορρήτου. «Δεν ζη­τάμε να βγάλουμε στη δημοσιότητα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υποβρυχίου, αλλά πόσα λε­φτά και γιατί έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολο­γούμενοι γι' αυτό», είπε στην «R» πηγή από τον ΣΥΡΙΖΑ, που έχει γνώση των ερωτημάτων που έχουν τεθεί προς το Πολεμικό Ναυτικό. 

Πώς λοιπόν, θα αποφύγει η κυβέρνηση να δώσει απάντηση; Και το κυριότερο: γιατί να αποφύγει να δώσει απάντηση; Αυτό που επί­σης προκάλεσε εντύπωση στη σύσκεψη της Πέμπτης στο Μάξιμου είναι ότι, ενώ είχε κλη­θεί ο πρόεδρος της Βουλής δεν πήγε. Ο Βαγ­γέλης Μεϊμαράκης είχε κληθεί επειδή, ως ΥΕΘΑ, είχε χειριστεί το θέμα του υποβρυχίου «Παπανικολής» την πιο κρίσιμη περίοδο, την εποχή των δοκιμών του εν πλω, όταν διαπιστώθη­κε σειρά τεχνικών προβλημάτων, με πιο «διά­σημο» αυτό της κλίσης του υποβρυχίου ακόμη και κατά 50 μοίρες σε διαδικασία ταχείας ανά­δυσης. Ο Β. Μεϊμαράκης με επικεφαλής των εξοπλισμών τον Ευάγγελο Βασιλάκο, είχε επιλέξει να μην καταγγείλει τη σύμβαση, αλλά να προχωρήσει σε διαπραγμάτευση με τους Γερμανούς. Το αποτέλεσμα ήταν τον Σεπτέμβριο του 2009 οι Γερμανοί να αποχωρήσουν χωρίς να έχουμε παραλάβει ούτε τον «Παπανικολή» ούτε τα υπόλοιπα υποβρύχια. Πληροφορίες από το περιβάλλον του Β. Μεϊμαράκη αναφέ­ρουν ότι η άποψή του είναι πως το «θέμα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, που είναι η ουσία, δεν αφορά κανέναν υπουργό Εθνικής Άμυνας ούτε τον Β. Μεϊμαράκη ούτε και τον σημερινό ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο». Το ΥΠΕΘΑ κατά την άποψη αυτών των κύκλων, «είναι πελά­της των ναυπηγείων, τα οποία ανήκουν εξολο­κλήρου στο υπουργείο Ανάπτυξης». Ωστόσο, τις πληρωμές για τα υποβρύχια είναι γνωστό ότι τις υπογράφουν και τις κάνουν οι υπουρ­γοί Εθνικής Άμυνας. 

Όλα αυτά ενώ την Τετάρτη η Ολομέλεια της Βουλής θα αποφασίσει επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια. 

Πού Βρίσκεται το ζήτημα των ναυπηγείων - υποβρυχίων 

Αυτή τη στιγμή, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά βρίσκονται σε κατάσταση αποσύνθεσης. Είναι επί της ουσίας κλειστά επί περίπου 20 μήνες όσους έχουν να πληρωθούν και οι εργαζόμενοι. Τρία υποβρύχια 214, όμοια με τον «Παπανικολή», παραμένουν ατελείωτα στις εγκαταστάσεις. Τα υποβρύχια έχουν παρουσιάσει ήδη ζημιές οι οποίες -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εργαζο­μένων- προσεγγίζουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ! Ο ιδιοκτήτης Ισκαντάρ Σάφα έχει προσφύγει στη διεθνή διαιτησία, προσδοκώντας ότι θα κερδίσει 400 εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο. Το οποίο ελληνικό Δημόσιο, όπως λένε οι πληροφορίες τον «παζαρεύει» ώστε να του δώσει 100 εκατομμύρια για να αποχωρή­σει και μετά να συνάψει νέα σύμβαση με τους Γερμανούς κατασκευαστές για την ολοκλήρω­ση των υποβρυχίων. 

(REALNEWS-15/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger