Αρχική » » Υπέρπτηση έξι τουρκικών μαχητικών

Υπέρπτηση έξι τουρκικών μαχητικών


Αναχαιτίστηκαν από ελληνικά αεροσκάφη μεταξύ Σάμου και Χίου–Διάβημα διαμαρτυρίας από την Αθήνα. 

του ΠΑΝΑΓΗ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ 

Ακόμα μία υπέρπτηση τουρκικών μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά, η 11η μέσα στο 2013, σημειώθηκε χθες το απόγευμα στην περιοχή ανάμεσα σε Σάμο και Χίο. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα και έδωσε οδηγίες στην πρεσβεία μας στην Άγκυρα να προχωρήσει σε διάβημα διαμαρτυρίας. 

Συγκεκριμένα, σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, αποτελούμενος από 4 ...παλαιότερα αεροσκάφη τύπου F-4 και 2 τύπου F-16, εισήλθε στις 3.15 το μεσημέρι στο FIR Αθηνών, περνώντας ανάμεσα σε Σάμο και Χίο. Τα 4 αεροσκάφη τύπου F-4 του σχηματισμού πραγματοποίησαν στις 15.29 υπέρπτηση πάνω από την ακατοίκητη νήσο Ανθρωποφάγοι, η οποία ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρ­νων. Ο τουρκικός σχηματι­σμός βγήκε από τα όρια του FIR Αθηνών δεκαπέντε λεπτά αργότερα, νοτίως της Σάμου. 

Κατά την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, ο τουρκικός σχηματισμός αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, δύο ελληνικά μαχητικά τύπου F-16, της 135ης σμηναρχίας μάχης, απογειώθηκαν από τη Σκύρο, αναχαίτισαν τον τουρκικό σχηματισμό και τον συνόδευσαν ως τα όρια του FIR Αθηνών. 

Στο ΓΕΕΘΑ προκαλεί προβληματισμό η συσσώρευση των υπερπτήσεων μέσα στο τελευταίο έτος, που έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με τα προηγούμενα. Όπως ανα­φέρουν πηγές του υπουργείου, είναι σαφές ότι οι Τούρκοι έχουν στοχοποιήσει την περιοχή και προχωρούν σε επα­ναλαμβανόμενες υπερπτήσεις, συνήθως πάνω από ακα­τοίκητα νησιά, όπως οι Ανθρωποφάγοι χθες, αλλά και η Στρογγύλη και το Μακρονήσι πριν από ένα μήνα. Κατά τις πηγές αυτές, με τις υπερπτήσεις οι Τούρκοι προσπαθούν να δώσουν υπόσταση στον ισχυρισμό τους περί γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Την υπέρπτηση ακολούθησε η συνήθης διαδικασία και η πρεσβεία μας στην Άγκυρα επέδωσε διάβημα διαμαρτυρίας. 

Πάντως στο ΥΠΕΞ δεν συνδέουν τις υπερπτήσεις με την πολιτική αναταραχή στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως αυτές γίνονταν και σε περιόδους πολιτικής σταθερότητας. 

(ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ-24/12/2013)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger