Αρχική » » ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές αποδοχών στους ένστολους

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αντισυνταγματικές οι περικοπές αποδοχών στους ένστολους


✓ Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαμαρτυρία ενστόλων απέναντι στην απόφαοη της κυβέρνησης για περικοπές στους μισθούς τους. 
✓ Πράσινο φως για την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης ανάβουν οι ανώτατοι δικαστές. Στο επόμενο τρίμηνο η δημοσίευση της απόφασης τους. 

ΑΝΤΙΘΕΤΗ με το... ψαλίδισμα των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών κ.λ.π.), που επέβαλε το Μνημόνιο III, είναι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που σχεδόν ομόφωνα «διέγνωσε» συνταγματικά κωλύματα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανώτατοι δικαστές άναψαν σε κεκλεισμένων των θυρών διάσκεψη το...
πράσινο φως για την ακύρω­ση της Υπουργικής Απόφασης που έθεσε σε εφαρμογή τις περικοπές των αποδοχών των ενστόλων. Η απόφαση πάντως που θα προσ­διορίζει την έκταση της αντισυνταγματικότητας των μειώσεων θα δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο. 

Στο Ανώτατο Δικαστήριο εί­χαν προσφύγει Ομοσπονδίες και Ενώσεις από όλες τις κατηγορίες των ενστόλων επικαλούμενες αντισυνταγματικότητα του Μνη­μονίου III, καθώς και της επίμαχης Υπουργικής Απόφασης για την τμηματική -αναδρομικά από 1/8/12- επιστροφή μέρους των αποδοχών τους, αλλά και του μισθολογίου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ, του Πυροσβεστικού και του Λι­μενικού Σώματος που καθιερώ­θηκε με το νόμο 4093/2012. Μεταξύ άλλων, επεσήμαναν ότι το Μνημόνιο III ρίχνει το βάρος της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας μονομερώς στους στρατιωτικούς και τα Σώματα Ασφαλείας, κατά παρά­βαση της αρχής της ισότητας και της αρχής για ισομερή κατανομή των βαρών τόσο στους απασχο­λουμένους στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και σε όσους ασκούν ελεύθερο επάγ­γελμα. 

Οι προσφεύγοντες υπο­στήριζαν εξάλλου ότι η μείωση των αποδοχών τους υπερβαίνει το όριο προκειμένου να είναι συνταγματικά ανεκτή, σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότη­τας, αντίβαινει δε στο δικαίωμα για αξιοπρεπή διαβίωση. Οι έν­στολοι επικαλούνταν, τέλος, στις προσφυγές τους ότι οι προσβαλ­λόμενοι νόμοι είναι αντίθετοι προς τις επιταγές της Ευρωπαϊ­κής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, αλλά και καταστρα­τηγούν το δικαίωμα για δίκαιη αμοιβή, το οποίο προστατεύεται από το άρθρο 4 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη. 

ΧΡ. ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ 
(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-20/1/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger