Αρχική » » ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» στο εφάπαξ

ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ: Αντισυνταγματικό το «ψαλίδι» στο εφάπαξ


✓ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ: Οι περικοπές αντισυνταγματικές. 
✓ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ στο Σύνταγμα είναι, σύμφωνα με κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων, στις συντάξεις και τις αποδοχές των ειδικών μισθολογίων. Το θέμα θα απασχολήσει την Ολομέλεια. 
✓ Κλιμάκιο του ΕΣ έκρινε παράνομη την περικοπή στο εφάπαξ δημοσίου υπαλλήλου. Στην Ολομέ­λεια παραπέμπεται το ζήτημα για οριστική κρίση. 

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη 

Σε δικαστική τροχιά κατάρρευσης μπαίνουν μετά τις τελευταίες μνημονιακές περικοπές μισθών και συντάξεων (σε ειδικά μισθολόγια) και οι ευρύτερες περικοπές που έγιναν στο εφάπαξ στον δημόσιο τομέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου(ΕΕΣ) έκρινε αντισυνταγματική την περικοπή... που έγινε στο εφάπαξ συνταξιούχου δημοσίου ταμείου και το ζήτημα πρόκειται να παραπεμφθεί, υποχρεωτικά λόγω της αντισυνταγματικότητας, στην ολομέλεια ΕΣ για οριστική επίλυση, μόλις δημοσιευθεί επίσημα το σκεπτικό της. 

Η δικαστική απόφαση θα προκαλέσει σοκ στο οικονομικό επιτελείο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, καθώς σε περίπτωση που η ολομέλεια του ανώτατου δημοσιονομικού δικαστηρίου επιβεβαιώσει στο μέλλον την αντισυντα-γματικότητα στις περικοπές του εφάπαξ, θα ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή αναδρομικά πολύ μεγάλων κονδυλίων στους δικαιούχους, που συνταξιοδοτούμενοι πήραν ποσά εφάπαξ συρρικνωμένα σε ποσοστό έως και 35%. 

Ταυτόχρονα θα «ανάψει πράσινο» για να εισπράξουν (όποτε καταστεί εφικτό) μεγαλύτερα και όχι μειωμένα εφάπαξ όσοι «περιμένουν στην ουρά» εδώ και 2-3 χρόνια για το σχετικό βοήθημα. Επίσης μια τέτοια απόφαση μπορεί να λειτουργήσει ως ανάχωμα για σχεδιαζόμενες νέες περικοπές, εφόσον διαπιστωθεί από δικαστικές πλευρές ότι θίγουν την αρχή της ανταποδοτικότητας. 

Στο ΣτΕ 

Ήδη στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν παραπεμφθεί σε «πιλοτική δίκη» από Διοικητικά Πρωτοδικεία, μετά από σχετική απόφαση 3μελούς επιτροπής κορυφαίων στελεχών του υπό τον πρόεδρο ΣτΕ Σ. Ρίζο, μερικές από τις πλέον αντιπροσωπευτικές προσφυγές που επιδιώκουν να ακυρωθούν ως αντισυ-νταγματικές οι περικοπές που έγιναν με τον ν.4024/11 σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και οι μειώσεις που επέφεραν στο εφάπαξ οι νόμοι. 4024/11 και 4093/12. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντισυνταγματικότητα που επισημαίνει το κλιμάκιο του ΕΣ ακολουθεί τη λογική της γνωστής απόφασης του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (ΑΕΔ) που είχε δικαιώσει χιλιάδες συνταξιούχους δικαιούχους εφάπαξ πριν από 7 χρόνια, όταν είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις συρρικνώσεις που προέβλεψε ο «νόμος Σιούφα» το 1992. 

Τότε είχε κριθεί ως κομβικό ζήτημα το κατά πόσον το εφάπαξ βοήθημα έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα εφόσον σχηματίζεται κατά σημαντικό μέρος από ασφαλιστικό κεφάλαιο προερχόμενο κυρίως από εισφορές των ασφαλισμένων. 

Είχε δε επισημανθεί ότι υπάρχει συνταγματική παραβίαση γιατί με τις μειώσεις θίγονται όσοι λόγω της μακράς υπηρεσίας και των υψηλότερων αποδοχών τους έχουν υποβληθεί σε μεγαλύτερες κρατήσεις. 

Ωστόσο στον κύκλο προσφυγών που θα απασχολήσουν σε λίγες εβδομάδες και το ΣτΕ σε «πιλοτική δίκη» έχει τεθεί επί τάπητος και η παραβίαση σωρείας διατάξεων του Συντάγματος και του 1ου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) που προστατεύουν θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών, με αντίστοιχη επιχειρηματολογία με αυτήν που χρησιμοποιήθηκε και κατά των μισθολογικών και συνταξιοδοτικών περικοπών στα «ειδικά μισθολόγια» (ενστόλους, δικαστές, καθηγητές ΑΕΙ, διευθυντές ΕΣΥ κ.λ.π.). 

Μεταξύ άλλων στο νομικό «οπλοστάσιο» των προσφυγών που εκκρεμούν στο ΣτΕ συγκαταλέγονται η κατάφωρη παραβίαση «γεννημένων» περιουσιακών δικαιωμάτων, καθώς και η παραβίαση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και στη συνεισφορά στα δημόσια βάρη της κρατικής μέριμνας για την κοινωνική ασφάλιση, της προστατευόμενης εμπιστοσύνης του πολίτη προς το κράτος, αλλά και του σεβασμού στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. 

Με τις σχετικές προσφυγές ζητείται όχι μόνο η επιστροφή των παρακρατηθέντων ποσών (10.000-20.000 €) αλλά διεκδικείται και αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης (ποσά 5.000-10.000 € ανά περίσταση) για την παράνομη συμπεριφορά των οικείων ταμείων (Δημοσίου, Τραπεζών κ.λ.π) που προκάλεσε στεναχώρια, άγχος, ταλαιπωρία στους δικαιούχους. 

(ΕΘΝΟΣ-24/02/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger