Αρχική » » Η ΝΕΑ ΜΠΛΟΦΑ

Η ΝΕΑ ΜΠΛΟΦΑ


Κυπριακό, αέριο και «σενάρια» πολέμου! 

Από τον Μανώλη Κοττάκη 

Συγκρατώ τρία δεδομένα από τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και καλό είναι να τα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας. 

Το πρώτο είναι ότι ο Κύπρος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον... πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έκανε λόγο για διάλογο «μεταξύ των δύο κοινοτήτων». Αίφ­νης η σκέψη μου έκανε ένα άλμα στον χρόνο και προσγειώθηκε στη Λευκωσία του 2004, τότε που ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε συγκινημένος στο διάγγελμά του τα εξής: «Παρέλαβα κράτος διε­θνώς αναγνωρισμένο, δεν θα παραδώσω κοινότητα χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε ανα­ζήτηση κηδεμόνα». Η σύγκριση είναι καταλυτική. 

Και όταν διαβάζω τις δηλώσεις τον Τούρκου πρεσβευτή στην Αθήνα για το πόσο ικανοποιείται με τη σκέψη ότι στο μέλλον θα εκπροσωπεί την Κύπρο στις Βρυξέλλες «Τουρκοκύπριος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων», τόσο πιο πολύ δί­κιο δίνω στον αείμνηστο Πρόεδρο. 

Ο κίνδυνος που διέρχεται ο κυπριακός Ελληνισμός είναι να καταστεί «κοινότητα» πριν καν φθάσουμε στα δημοψηφίσματα. Δυστυχώς. Και ακόμη πιο δυστυχές είναι το ενδεχόμενο να μοιάζει στο μέλλον ελκυστική λύση η οριστική διχοτόμηση έναντι της πιθανότητας (με βάση το νέο σχέδιο) να πατήσουν οι Τούρκοι πόδι και στο νότιο τμήμα του νησιού. 

Το δεύτερο είναι μια δήλωση του κυρίου Αναστασιάδη. Με τη συνέντευξη του στην «Καθημε­ρινή» άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει την εθνική στρατηγική για τη μεταφορά φυσικού αερίου του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδος για χάρη του αμερικανικού σχεδίου μετα­φοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας! Η ερώ­τηση που του τέθηκε ήταν ξεκάθαρη: «Στο σενάριο μεταφοράς τον αερίου από το Ισραήλ στην Τουρκία δεν υποβαθμίζεται ο ρόλος της Ελλά­δας;» Αντί μας ευθείας απαντήσεως, ο Αναστασιάδης δήλωσε αδιάφορα «ότι αυτό δεν είναι θέ­μα που εξαρτάται από εμάς, διότι η αξιολόγηση γίνεται με βάση το κόστος». 

Σε άλλο σημείο των δηλώσεων του χαρα­κτηρίζει μάλιστα «προτιμητέα λύση την αγορά από το LNG της Κύπρου αέριου, εί­τε ισραηλινού είτε κυπριακού, που θα μεταφέρε­ται μέσω του αγωγού που θα περνά μέσα από την Κύπρο» Και κατέληξε «θέλω να πιστεύω ότι αν αξιοποιηθεί αυτός ο παράγοντας από την Τουρ­κία (...) αυτό θα είναι προς όφελος όλων». 

Το τρίτο αφορά το κλίμα που θα δημιουργηθεί για να αποδεχθεί η ελληνική κοινή γνώμη το σχέ­διο. Έλλην πανεπιστημιακός κινδυνολόγησε χθες λέγοντας ότι «αν εμείς ως συνιστώσες του Ελλη­νισμού αυξήσουμε την πόλωση και διχαστούμε, τότε δεν πρέπει να αποκλείσουμε και έναν πόλε­μο από την ανασφαλή, ανήσυχη και αναθεωρητική Τουρκία που περιμένει υπομονετικά στη γω­νία να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα σε Κύπρο και Αιγαίο». 

Η νέα μπλόφα υπό μορφή ψυχολογικών επι­χειρήσεων θα είναι αυτή: Πόλεμος. 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-25/02/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger