Αρχική » » Το Καστελόριζο δεν είναι ψαροταβέρνα...

Το Καστελόριζο δεν είναι ψαροταβέρνα...


Μέχρι τις 23 Απριλίου 2010 το Καστελόριζο για κάποιους ήταν απλώς η γνωστή ψαροταβέρνα. Σε κάποιους άλλους θύμιζε τη Βάνα Μπάρμπα και την ταινία «Mediterraneo». Όλα αυτά μέχρι τις 23 Απριλίου 2010, τη μέρα που ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φρόντισε να συνδέσει το όνομα του ακριτικού νησιού με τη χρεοκοπία της χώρας, το ΔΝΤ τις εποπτείες και τα μνημόνια. 

Κατά διαβολική σύμπτωση, η επιλογή του Πα­πανδρέου να εξαγγείλει τη χρεοκοπία της χώρας από το... Καστελόριζο συνέπεσε απόλυτα με την έναρξη ενός τεράστιου, όπως αποδεικνύεται, γεω­πολιτικού παιχνιδιού με έπαθλο τα διαπιστωμένα ενεργειακά κοιτάσματα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. 

Για την πτωχευμένη Ελλάδα το Καστελόριζο, εκτός από τμήμα της επικράτειας της, είναι και χαρτί που θα μπορούσε να παίξει για να λάβει μέ­ρος σ' αυτό το μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι. Η κυρι­αρχία επί του Καστελόριζου προσφέρει στη χώρα τη δυνατότητα να κατοχυρώσει Αποκλειστική Οι­κονομική Ζώνη σε μια ελπιδοφόρα (από ενεργει­ακή άποψη) περιοχή και ταυτόχρονα να συνδέσει την ελληνική με την κυπριακή επικράτεια. 

Θα περίμενε λοιπόν κανείς από την κυβέρνηση Παπανδρέου (και τις επόμενες που ακολούθησαν) την υιοθέτηση μιας στρατηγικής, η οποία θα δια­σφάλιζε την ελληνική κυριαρχία στην κρίσιμη αυ­τή περιοχή. Οι εξελίξεις ωστόσο, δυστυχώς, αποδεικνύουν την αδιαφορία, αδυνα­μία και ανικανότητα των κυβερνήσεων των τελευ­ταίων τεσσάρων ετών να ασχοληθούν με αυτήν τη στρατηγικής σημασίας για τη χώρα περιοχή. 

Τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ανεπάρ­κειας αρχίζουν και γίνονται ορατά ήδη έχει δημι­ουργηθεί de facto καθεστώς αμφισβητούμενης περιοχής, καθώς η Τουρκία προβάλλει με τα επι­χειρήματα των κανονιοφόρων της ότι το Καστε­λόριζο είναι «ειδική περίπτωση» (όπως άλλωστε η τουρκική διπλωματία έχει καταφέρει και για τα ελ­ληνικά νησιά του Αιγαίου) και δεν μπορεί να έχει δι­καιώματα σε ΑΟΖ. 

Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ήταν τυχαία η επιλογή Παπανδρέου να προσκαλέσει το ΔΝΤ από το Καστελόριζο. Κανείς επίσης δεν ξέρει για ποι­ους λόγους ο Σαμαράς, που δήλωνε ότι θα προ­χωρήσει στην ανακοίνωση της ελληνικής ΑΟΖ. κα­τάπιε τη γλώσσα του όταν κάθισε στην καρέκλα του πρωθυπουργού. Ενδεχομένως οι δυο τους θα έχουν την ευκαιρία να τα πουν μεταξύ τους πίνο­ντας κανένα κρασί στο Καστελόριζο. Όχι στο νησί, την ψαροταβέρνα… 

(TO ΠΟΝΤΙΚΙ-06/02/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger