Αρχική » » Εις μνήμην Τάσσου Παπαδόπουλου

Εις μνήμην Τάσσου Παπαδόπουλου


Τώρα που ξαναβάζουν την Κύπρο στην προκρούστεια κλίνη των σχεδίων τους, ας θυμηθούμε το διάγγελμα του τελευταίου μεγάλου Έλληνα ηγέτη.

Μεταξύ άλλων σοφών επιχειρημάτων, ο Τάσσος Παπα­δόπουλος είπε για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, στις 7 Απριλίου του ίδιου έτους: «Καλού­μαστε να καταλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, το μόνο έρεισμα ασφάλειας του λαού μας, τη μόνη ασπίδα και εγγύηση της ιστορικής μας φυσιο­γνωμίας.
 
Να καταλύσουμε τη διεθνώς αναγνωρισμένη κρατική μας οντότη­τα ακριβώς τη στιγμή που ...αυτή ενισχύεται, η διεθνής πολιτική της βαρύτητα ενισχύεται με την ένταξη μας στην Ευ­ρωπαϊκή Ένωση. Οφείλουμε να εκτιμήσουμε με σοβαρότητα τους κινδύ­νους από μια πιθανή κατάρρευση της νέας κατάστασης πραγμάτων, γιατί τα δεδομένα που θα δημιουργηθούν δεν θα είναι δυστυχώς αναστρέψιμα.

Κατάρρευση του ομόσπονδου κράτους θα οδηγήσει με μαθηματι­κή ακρίβεια σ΄αυτό που όλοι θέλου­με να αποφύγουμε: Στη διχοτομική μέσα από τη διεθνή αναγνώριση των δυο συνιστώντων κρατών. Συνεκτι­μούμε τους κίνδυνους και κρίνουμε ότι οι κίνδυνοι από το "ναι" είναι πολύ. πολύ μεγαλύτεροι και μη αναστρέ­ψιμοι από το "όχι"».

«Συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα με ψυχραιμία και αντικειμενικό­τητα, αλλά και με πλήρη συναίσθηση της ιστορικότητας των στιγμών και το βάρος της ευθύνης που μου ανα­λογεί και που μου έχετε αναθέσει, λυπούμαι ειλικρινά, γιατί δεν μπορώ να αποδεχθώ και να υπογράψω το Σχέ­διο Ανάν όπως τελικά διαμορφώθηκε. Παρέλαβα κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω "κοινότητα" χωρίς δικαίωμα λόγου δι­εθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα. Και όλα αυτά έναντι κενών, παραπλανητικών, δήθεν, προσδοκιών. Έναντι της ανεδαφικής ψευδαίσθησης ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες, (…) έχω εμπιστοσύνη στην κρίση σας. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας αγγίζουν ψεύτικα διλήμματα. Ότι δεν σας τρο­μάζουν απειλές για δήθεν διεθνή απομόνωση. Ότι δεν σας πείθουν τα περί δήθεν τελευταίας ευκαιρίας. Είμαι βέ­βαιος ότι εξακολουθούν να έχουν για σας νόημα οι ηθικές αρχές και αξίες του λαού μας, του πολιτισμού και του εθνικού ιστορικού μας βίου, τον οποίο θέλετε να συνεχίσουμε με ασφάλεια, Δικαιοσύνη, ελευθερία και ειρήνη.

Ελληνικέ κυπριακέ λαέ, στη ζυ­γαριά του ΝΑΙ και του ΟΧΙ πολύ βαρύτερες και πολύ πιο επαχθείς θα είναι οι συνέπειες του ΝΑΙ. Σε καλώ να απορρίψεις το Σχέδιο Ανάν. Σε καλώ να πεις στις 24 του Απρίλη ένα δυνατό ΟΧΙ. Σε καλώ να υπερασπιστείς το δίκαιο, την αξιοπρέπεια και την ιστο­ρία σου. Καλή Ανάσταση σε όλους!»

Από τον ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΙΑΚΟ
(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/02/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger