Αρχική » » ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 05 Μαρ 2014

ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 05 Μαρ 2014


 Τελικά, n Ρωσία δεν άφησε αναπάντητες τις κινήσεις των Δυτικών στην Ουκρανία, κάτι που ήταν αναμενόμενο. Με μια «αθόρυβη» και πολύ καλά σχεδιασμένη επέμβαση, στρατεύματα που υπακούν στη Μόσχα αλλά δεν φέρουν διακριτικά, κατέλαβαν όλα τα στρατηγικά σημεία της Κριμαίας και τις διόδους προς την υπόλοιπη Ουκρανία. 

✓ Οι ΗΠΑ δείχνουν να μην ξέρουν πως ακριβώς να αντιδράσουν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση ...-όπως πάντα- είναι ένα μεγάλο διπλωματικό και γεωπο­λιτικό τίποτα που δεν μπορεί καν να εκφράσει μια συγκεκριμένη στάση. Βέβαια, επειδή κάποιος έχει χιούμορ, έτυχε υπ. εξωτερικών της χώρας που έχει την προεδρία της Ε.Ε., να είναι ο Βενιζέλος! 

 Πιο ταιριαστός άνθρωπος δεν θα μπορούσε να βρεθεί σε αυτή τη θέση αυτή τη στιγμή. Σε μια Ένωση χωρίς εξωτερική πολιτική ταιριάζει ένας άνθρωπος που το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να μιλάει με ύφος χιλίων πιθήκων, χωρίς ούτε ο ίδιος βέβαια να ξέρει τι λέει. Το κακό είναι πως υπάρχουν ακόμα κάποιοι που τον παίρνουν στα σοβαρά, αλλά που θα πάει θα ξυπνήσουν. 

 Όσο βέβαια η Δύση παλινδρομεί, η Ρωσία φαίνεται να ετοιμάζεται να θέσει υπό τον έλεγχο της ολόκληρα τα παράλια της Ουκρανίας αποκαθιστώντας έτσι την κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασ­σα στα επίπεδα που την είχε πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Ήδη, όλες οι μεγάλες πόλεις στις ακτές έχουν σταθεί στο πλευρό της Μόσχας και καταγγέλλουν ως παράνομη την νέα κυβέρνη­ση του Κιέβου. 

 Ταυτόχρονα, η ναυαρχίδα του Ουκρανικού στόλου έχει, σύμφωνα με πληροφορίες αυτομο­λήσει στους Ρώσους και δεν δέχεται πλέον εντολές από το Κίεβο. Μαζί της, λέγεται πως πολλά πλοία των Ουκρανών έχουν κάνει το ίδιο, ενώ και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Ουκρανίας ορκίστηκε πίστη στο λαό της Κριμαίας. 

 Την ίδια στιγμή, η Ρωσία συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Λογικά, αν δεν αποδεχτεί η Δύση και η κυβέρνηση του Κιέβου τα νέα δεδομένα, τα στρατεύματα αυτά θα τα επιβάλλουν ούτως ή άλλως. Ο Πούτιν είναι αποφασισμένος να μην χάσει αυτή τη μάχη εντυπώσεων με τους Δυτικούς και αυτό μόνο καλό δεν είναι για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. 

 Όπως και να έχει, είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε ποια θα είναι η κατάληξη της όλης υπόθεσης. Λογικά οι Ρώσοι θα καταφέρουν να περάσουν το δικό τους, μιας και φαίνεται να ξέρουν ξεκάθαρα τι θέλουν ενώ οι Δυτικοί μάλ­λον ούτε οι ίδιοι δεν έχουν ακόμα αποφασίσει. Πάντως, είναι παρακινδυνευμένο να βγάλουμε από τώρα συμπέρασμα. 

 Για να ξαναγυρίσουμε λίγο στον εύσωμο υπουργό εξωτερικών, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και ποιός ξέρει τι άλλο τίτλο θα δώσει στον εαυτό του, εμφανίζεται πάντα «βασιλικότερος του βασιλέως» και τρέχει να υποστηρίξει τις θέσεις των Δυτικών πριν καλά-καλά μάθει ποιες είναι. 

 Έτσι, το μόνο που καταφέρνει είναι να γελοιο­ποιείται. Να θυμίσουμε εδώ αντίστοιχες δηλώσει του για τον πόλεμο στη Συρία που αυτοί που χαρακτήριζε ο ίδιος ως «μαχητές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας» τελικά αποδείχτηκαν... μουτζαχεντίν, πέρα από το γεγονός πως δεν τους πήγαν και τόσο καλά τα πράγματα τελικά. 

 Φυσικά, κάτι τέτοιες δηλώσεις δεν νομίζω να φτιάχνουν και πολύ τις σχέσεις μας με το καθεστώς Άσαντ, που μάλλον θα μείνει για καιρό στην εξουσία στη Συρία. Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά οι δηλώσεις του στρέφονται εναντίον της Ρωσίας και αν δεν ήταν τόσο γραφικός θα μπορούσε να είναι επικίνδυνος. Ευτυχώς κανείς δεν φαίνεται να τον παίρνει στα σοβαρά και έτσι τη γλυτώσαμε μάλλον. 

SNIPER
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-05/03/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger