Αρχική » » ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 19 Μαρ 2014

ΔΕΚΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ της 19 Μαρ 2014


Τελικά το δημοψήφισμα στην Κριμαία είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα, και όλοι τώρα περιμένουμε την επόμενη κίνηση των μεγάλων δυνάμεων. Αυτό το σκηνικό ψυχρού πολέμου δεν το είχε ζήσει η ανθρωπότητα από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης και μετά, συμπεριλαμβανομέ­νων και των πολιτικών και των διπλωματών που μάλλον έχουν πιαστεί σχετικά απροετοίμαστοι.

Η Δύση δεν αναγνωρίζει το δημοψήφισμα και το αποκαλεί παράνομο, τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και...
η Ευρωπαϊκή Ένωση. Βέβαια, κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να σχολιάσει πως κάτι τέτοιο είναι ενάντια στα τόσο διαφημισμένα δήθεν «ανθρώπινα δικαιώματα», εκτός και αφαι­ρέθηκε κάποια στιγμή το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση και δεν με ενημέρωσε κανείς.

Ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα, όπως και να τελειώσει η κρίση αυτή, το οποίο βέβαια, ήταν ήδη γνωστό σε όλους εκτός από τους αφελείς, είναι το γεγονός πως κανένας στην διεθνή πολιτική σκηνή δεν υπολογίζει ηθικολο­γίες και δικαιώματα, ακόμα και αν κατά καιρούς εμφανίζεται ως ένθερμος προστάτης τους.

Τα μόνα πράγματα που έχουν σημασία στις διεθνείς σχέσεις είναι το δίκαιο του ισχυρότερου και οι γεωπολιτικοί συσχετισμοί. Αυτό ίσχυε πάντα και ισχύει και τώρα, για όλες τις χώρες του κόσμου, ανεξάρτητα από την όποια ιδεολογία λένε πως έχουν οι κυβερνήσεις τους και οι πολι­τικοί τους.

Ας το καταλάβουν αυτό όλοι, τόσο κάποιοι παραπλανημένοι που ονειρεύονται ένα κόσμο δικαίου που όλα θα επιλύονται σύμφωνα με την ηθική, όσο και κάποιοι άλλοι που πιστεύουν πως με κάποιο μαγικό τρόπο το οποιοδήποτε μεγάλο έθνος θα δώσει λύση στα προβλήματα μας, μόνο και μόνο επειδή έχουμε κοινά στοιχεία πολιτιστι­κά ή κοινή ιστορία.

Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνοντας την συνηθισμένη της πολυφωνία και τη μηδενική διπλωματική της αξία, σαν ενιαίο σύνολο τουλάχιστον, ήδη άρχισε να διασπάται όσον αφορά τη στάση της στο θέμα της Ουκρανίας. Πράγμα αναμενόμενο φυσικά για όποιον έχει παρακολουθή­σει έστω και λίγο την συμπεριφορά των εταίρων μας στις διάφορες διεθνείς κρίσεις.

Η Βουλγαρία δήλωσε, μέσω του υπουργού εξωτερικών της, πως δεν πρέπει να υπολογίζουν την Βουλγαρία όταν μιλάνε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πως πέρα από τα συμφέροντα της ένωσης υπάρχουν και τα εθνικά συμφέροντα τους. Σχεδόν σίγουρα, δεν θα είναι η μόνη χώρα που θα υιοθετήσει τέτοια στάση.

Ας μην ξεχνάμε επίσης, πως για να επιβλη­θούν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στη Ρωσία ως σύνολο και όχι μεμονωμένα κάποιες χώρες, θα πρέπει να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και κάτι τέτοιο, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, μοιάζει εξαι­ρετικά απίθανο.

Καλό θα ήταν πάντως και οι κυβερνώντες τη χώρα μας να υπολογίσουν πολύ προσεχτικά πριν κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, μιας και η, πολύ ταλαιπωρημένη από την κρίση, οικονομία μας δεν αντέχει πειραματισμούς και διεθνή παιχνίδια που πολύ αμφίβολο είναι πως εξυπηρετούν τα συμφέροντα μας. Πάντως για να γίνει κάτι τέτοιο χρειαζόμαστε Έλληνες πολιτικούς και όχι υπαλ­λήλους των ξένων, πράγμα που δυστυχώς δεν μπορείς να το πεις για τη σημερινή κυβέρνηση.

Μιας και αναφερθήκαμε στα δικά μας, λύση φαίνεται πως δίνεται στο θέμα των υποβρυχίων, που μας ταλαιπωρεί τόσα χρόνια. Έτσι, αυτά θα περάσουν στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτι­κού και ελπίζουμε σύντομα να ενταχθούν και σε ενεργό υπηρεσία. Βέβαια, το σκάνδαλο παραμέ­νει, αλλά αυτό είναι ένα ακόμα ανοιχτό κεφάλαιο σε αυτή τη βρώμικη ιστορία.

SΝΙΡΕR
(ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ-19/03/2014

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger