Αρχική » » ΣτΕ: Αποζημίωση στους ένστολους που αποστρατεύτηκαν παράνομα

ΣτΕ: Αποζημίωση στους ένστολους που αποστρατεύτηκαν παράνομα


ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν, μι­σθούς για όσο διάστημα ήταν σε αποστρατεία αλλά και όλα τα επιδόματα τα οποία θα ελάμβα­ναν εάν δεν είχε μεσολαβήσει η αποστρατεία τους δικαιούνται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων των οποίων η αποστρατεία κρίθηκε παράνομη από τα δικαστήρια. 

Αυτό αποφάσισε το ΣΤ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κρί­νοντας παράλληλα παράνομη την από ...10.3.2000 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι οι ένστολοι που επανέρχονται στην υπηρεσία δεν δικαιούνται τα επιδόματα. 

«Εάν όργανο του κράτους απομα­κρυνθεί από την υπηρεσία του λόγω παράνομης πράξης της αρμό­διας υπηρεσίας, δικαιούται το όρ­γανο αυτό να αξιώσει από το Ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση για αποκατάσταση της ζημιάς που υπέ­στη εκ του ότι κατά τη διάρκεια της παράνομης απομάκρυνσής του από τη δημόσια υπηρεσία δεν εισέ­πραξε τις αποδοχές τις οποίες θα εισέπραττε, εάν δεν είχε παρανό­μως απομακρυνθεί από τη δημόσια υπηρεσία», κρίνουν οι Σύμβουλοι, ενώ τονίζουν ότι στις αποδοχές πε­ριλαμβάνονται και τα πάσης φύ­σεως επιδόματα, τα οποία καταβάλλονται στους εν ενεργεία αξιωματικούς, «έστω και αν τα επι­δόματα αυτά συναρτώνται, είτε σύμφωνα με το νόμο είτε λόγω της φύσεως τους προς την ενεργό υπη­ρεσία, εφόσον πάντως, τα επιδό­ματα αυτά καταβάλλονται παγίως και κατά τακτά χρονικά διαστή­ματα στους εν ενεργεία αξιωματικούς». 

Στο ΣτΕ είχε προσφύγει αντιπλοί­αρχος του Λιμενικού Σώματος ο οποίος κρίθηκε σε τρεις κρίσεις ότι πρέπει να παραμείνει στον ίδιο βαθμό. Το ότι δεν προήχθη τρεις φορές είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με το στρατιωτικό κανονισμό, να τεθεί σε αυτεπάγγελτη αποστρα­τεία. Αυτές οι αποφάσεις ακυρώθη­καν από τα Διοικητικά Δικαστήρια λόγω έλλειψης νόμιμης αιτιολογίας. Στη συνέχεια προήχθη στο βαθμό του πλοιάρχου και θεωρή­θηκε ότι ποτέ δεν είχε απομακρυν­θεί από το Λιμενικό Σώμα. Παράλληλα, στον ένστολο επιδικά­στηκε για επιδόματα το ποσό των 54.040 ευρώ (διεκδικούσε 75.886 ευρώ) και 10.000 ευρώ για χρημα­τική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την παρά­νομη αποστρατεία του (διεκδι­κούσε 300.000 ευρώ). 

(KONTRANEWS-31/03/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger