Αρχική » » ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ

ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ ΣΤΟ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ


✓ Αυξάνεται n δύναμη πυρός του Πολεμικού Ναυτικού μετά την απόφαση Αβραμόπουλου. 
✓ Η συμφωνία με τα Ναυπηγεία Σκαραμα­γκά προβλέπει την άμεση έναρξη των δοκιμών. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
lsblaveris@gmail.com 

Σημαντικότατη εξέλιξη στο θέμα της αποκτήσε­ως των τεσσάρων υπο­βρυχίων που βρίσκο­νται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπη­γείων Α.Ε. του Σκαραμαγκά, και όχι στη δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού, είχαμε την εβδομάδα που μας πέρασε, βάσει των δη­λώσεων του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπου­λου. Επί της ουσίας, αυτό που επετεύχθη ήταν η συμφωνία του ελληνικού Δημοσίου με τους ...ιδι­οκτήτες των Ναυπηγείων όπως απεμπλακεί το θέμα του μέλλο­ντος αυτών, με την ολοκλήρωση της κατασκευής των τεσσάρων υποβρυχίων, που περιέρχονται στην κυριότητα του Πολεμικού Ναυτικού, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός. 

Εν συ­νεχεία, θα παρα­δοθούν επίσημα σε αυτό, γεγονός που θα αναβαθμίσει κατακόρυφα τις επι­χειρησιακές του δυνατότητες, και μάλιστα σε μια εξαι­ρετικά κρίσιμη χρονική συγκυ­ρία. Ακολούθως, το μέλλον των Ναυπηγείων θα χειρίζεται αποκλειστικά το υπουργείο Ανάπτυ­ξης, που είναι και το μόνο υπεύ­θυνο. Όλα αυτά, με τα χρήματα που προβλέπονται στον ετήσιο προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ για τα συγκεκριμένα προγράμματα (που είναι δύο ξεχωριστά) και με διασφάλιση του προσωπικού των ναυπηγείων όσο διαρκούν οι εργασίες που απομένουν επί του καθενός υποβρυχίου, ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσουν οι δοκιμές εν όρμω και εν πλω. 

0Ι ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ. Στο Π.Ν. από το περασμένο Σάββατο, σύμ­φωνα πάντα με τη δήλωση του κ. Αβραμόπουλου, εντάχθηκαν τα τέσσερα υποβρύχια «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός», που βρίσκονται σε διάφορες φάσεις εργασιών στις εγκαταστάσεις των ΕΝΑΕ του Σκαραμαγκά. Αξίζει να ση­μειωθεί ότι τα τρία πρώτα από αυτά είναι Type-214ΑΙΡ, «αδελφά» με το πρώτο της κλάσε­ως τους, «Παπανικολής», που υπηρε­τεί ήδη στη δύναμη του Π.Ν., ενώ το τέ­ταρτο («Ωκεανός») είναι παλαιότερου τύπου Type-209/1200 και υπό­κειται σε πρόγραμμα εκσυγχρο­νισμού («Neptune II»), το οποίο ακυρώθηκε ως προς τα υπόλοι­πα δύο της κλάσεώς του. Μετά τις εξελίξεις αυτές και την αναμενόμενη ένταξη των υποβρυχίων στη δύναμη του Στόλου (το πρώτο, το «Πιπίνος», αναμένεται περί το τέλος του έτους και τα υπόλοιπα δύο Type-214AIP το 2015), γίνεται φανερό ότι το υποβρύχιο καθί­σταται πλέον το βασικό όπλο αποτροπής των ελληνικών Ενό­πλων Δυνάμεων, σε συνάρτηση με τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογεί­ου, που είναι σε άμεση συνάρτηση με τις εξελίξεις στο θέμα της ανακαλύψεως ενεργειακών κοιτασμάτων στις υποθα­λάσσιες περιοχές των κυριαρ­χικών μας δικαιωμάτων. Στο πλαίσιο αυτό, αποφα­σίστηκε από το αρμό­διο Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) η άρση της σχετικής αποφάσεως για τον παροπλισμό των παλαιότερων υποβρυχίων Type-209, ενώ ταυτόχρο­να προωθήθηκαν και υπογράφηκαν προγράμματα συντηρήσεως της συνολικής δυνάμεως αυτών με την εξασφάλιση ροής ανταλ­λακτικών (κυρίως των έξι νέων συστοιχιών μπαταριών τους). 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ. Ακριβώς αυτός ήταν και ο λόγος που ο κ. Αβραμόπουλος μιλώντας στη Βουλή (18 Δεκεμβρίου 2013), σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το μέλλον των υποβρυχίων αυτών, είχε τονί­σει: «Για τα υποβρύχια -επειδή ακούστηκαν κάποια πράγ­ματα πριν- θα ήθελα να σας πω ότι αυτή τη στιγμή είναι σε επι­χειρησιακή ετοιμότητα εννέα υποβρύχια, που, αν χρειαστεί, διασφαλίζουν πλήρως την υπεροχή της χώρας μας στον θα­λάσσιο χώρο, όχι μονάχα του Αιγαίου, αλλά και της Ανατο­λικής Μεσογείου. Συνεπώς, μην ακούγονται πράγματα εδώ που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα». 

Όπως προκύπτει από το ρεπορ­τάζ, είχε προηγηθεί συνεργα­σία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ και μελέτη που έθετε τα νέα δεδομένα και τις εξελίξεις στην περιοχή, όπως αυτά έχουν προκύψει από την ανακάλυψη ενεργειακών κοιτασμάτων στις υποθαλάσσιες περιοχές κυρι­αρχικών μας δικαιωμάτων. 0 έλεγχος και η προστασία αυ­τών θα πρέπει να γίνει από αε­ροναυτικές δυνάμεις, κυρί­ως από το Π.Ν., λόγω του ότι έχει τη δυνα­τότητα παραμονής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στις περιοχές ενδι­αφέροντος, κάτω από οποιεσδήπο­τε καιρικές συνθή­κες, προς διεξαγωγή των απαραίτητων επιχειρήσεων επιτηρήσεως, ελέγχου και εξασφαλίσεως της αποτρο­πής. Αυτό όμως δεν μπορεί να το φέρει σήμερα σε πέρας με άνεση, καθώς δεν έχει δυνα­τότητα Αντιαεροπορικής Αμύ­νης Περιοχής (ΑΑΜ), που θα εξασφάλιζε και την επιβίωση στον συγκεκριμένο επιχειρη­σιακό χώρο. Και βεβαίως λόγω Μνημονίου δεν προβλέπεται να αποκτηθούν τέτοια σκάφη. Κάτι που μπορεί να αντικατα­στήσει το υποβρύχιο, και μάλι­στα τα τέσσερα υπερσύγχρονα Type-214ΑΙΡ. 

Δυνατότητα για ακόμα δύο 

Σήμερα, η Διοίκηση Υποβρυχίων δι­αθέτει τα κάτωθι υποβρύχια: 
«Νηρεύς» (S-111), Type-209/1100, κλάσεως «Γλαύκος», «Τρίτων» (S-112), Type-209/1100, κλά­σεως «Γλαύκος». «Πρωτεύς» (S-113), Type-209/1100, κλάσεως «Γλαύκος», «Ποσειδών» (S-116), Type-209/1200, κλάσεως «Ποσειδών», «Αμφιτρίτη» (S-117), Type-209/1200, κλάσεως «Ποσειδών», «Πόντος» (S-119), Type-209/l 200, κλάσεως «Ποσειδών», «Ωκεανός» (S-118), Type-209/l 200, κλάσε­ως «Ποσειδών», υπό εκσυγχρονι­σμό στον Σκαραμαγκά (πρόγραμμα «Neptune II») και «Παπανικολής» (S-120) Type-214ΑΙΡ, κλάσεως «Παπανικολής». 

Μετά τις τελευταί­ες εξελίξεις αναμένεται σε εύλογο διάστημα να ενταχθούν στη δύναμη του Στόλου τα υπό παραλαβή υπο­βρύχια «Πιπίνος», «Ματρώζος» και «Κατσώνης», Type-214ΑΙΡ. Υπάρ­χει πάντα η δυνατότητα μελλοντι­κής ναυπηγήσεως ακόμα δύο υπο­βρυχίων κλάσεως «Παπανικολής», βάσει του εγκριθέντος νόμου Βενι­ζέλου, που έχει σήμερα «παγώσει». 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-22/03/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger