Αρχική » » ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΝΕΑ «ΒΕΛΗ» ΣΤΑ ΚΟΜΑΝΤΟ

ΦΤΙΑΧΝΟΥΝ ΝΕΑ «ΒΕΛΗ» ΣΤΑ ΚΟΜΑΝΤΟ


✓ Ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής το Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου, που θα δοκιμαστεί σύντομα.
✓ Τα ευέλικτα πλοιάρια εμπεδώνουν το επιχειρησιακό δόγμα της άμεσης αντίδρα­σης με χρήση των Ειδικών δυνάμεων στο Αιγαίο. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Γ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
lsblaveris@gmail.com

Τον Σεπτέμβριο, αν όλα εξε­λιχθούν κατ' ευχήν, ανα­μένεται να παραδοθεί στις ελληνικές Ένοπλες Δυνά­μεις το πρώτο Σκάφος Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), που σήμερα βρίσκεται στη φάση της έρευνας και αναπτύξεως (Research & Development - R&D) από ελληνική εταιρεία. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορί­ες της εφημερίδος μας, πρόκειται για ένα μικρό σκάφος, συνολικού ...
μήκους 13 μέτρων, από αλουμίνιο, το πρώτο από τα οποία θα παρα­δοθεί, όπως προαναφέραμε, τον Σεπτέμβριο για δοκιμές και αξιο­λόγηση στις Ειδικές Δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού, προκειμένου να αντικαταστήσει σταδιακώς τα υπάρχοντα, παλαιά ΣΑΠ. Η παράδοση θα περιλαμβάνει τη βασική σχεδίαση του για τη μεταφορά ενός στοιχείου βατραχανθρώπων της Δι­οικήσεως Υποβρύχιων Καταστρο­φών του Π.Ν. ή μιας ομάδας Αμ­φίβιων Καταδρομέων του Στρατού Ξηράς, καθώς και πλήρη εξοπλισμό μάχης (ένα ή δυο πολυβόλα των 0,50" είτε ένα τέτοιο βαρύ πολυ­βόλο σε συνδυασμό με ένα βομβιδοβόλο των 40 χιλιοστών), ούτως ώστε οι αρμόδιοι να προχωρήσουν σε αξιολόγηση και τυχόν διορθω­τικές προτάσεις, που στη συνέχεια θα ενσωματωθούν στα σκάφη πα­ραγωγής. 

Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές ακόμη. Γεγο­νός, όμως, είναι ότι τη συγκεκριμέ­νη χρονική (και οικονομική, ελέω Μνημονίου) συγκυρία η απόφαση για την ανανέωση του στόλου των ελαφρών σκαφών των Ειδικών Δυνάμεων με τη σχεδίαση και κατα­σκευή εξ αρχής μιας νέας, απόλυ­τα εξειδικευμένης για την κάλυψη των επιχειρησιακών τους αναγκών «κλάσεως» σημαίνει -σύμφωνα με την άποψη ειδικών τρία πράγματα. 

Πρώτον, την επιβεβαίωση του σχετικού ρεπορτάζ της εφημερίδος προ δύο εβδομάδων, ότι οι διαδοχικές επιλογές ως αρχηγών ΓΕΣ δυο στρατηγών των Ειδικών Δυνάμεων του Στρατού Ξηράς, εν ενεργεία αλεξιπτωτιστών και βατραχανθρώπων, των στρατηγών Αθανασίου Τσέλιου και Χρίστου Μανωλά, σε συνδυασμό με τη για δεύτερο χρόνο διατήρηση ως αρ­χηγού ΓΕΝ του αντιναυάρχου και επίσης εν ενεργεία αλεξιπτωτιστή και βατραχανθρώπου (και πρώην διοικητή της φημισμένης Διοική­σεως Υποβρύχιων Καταστροφών του Π.Ν.) Ευάγγελου Αποστολά­κη Π.Ν., σηματοδοτούν μια έμφα­ση του ελληνικού επιχειρησιακού δόγματος στην ταχύτατη, άμεση ελληνική απάντηση με χρήση Ειδικών Δυνάμεων στον ευαίσθητο χώρο του Αιγαίου. 

Δεύτερον, για να υλοποιηθεί αυτό κατά θάλασσα, απαιτούνται νέα, σύγχρονα ΣΑΠ, μικρά, ευέλικτα, ταχύτατα και καλά εξοπλισμένα, για να μεταφέρουν μια ομάδα κο­μάντο «όπου δει». 

Τρίτον, για πρώτη φορά αποφασί­στηκε όπως, για λόγους ομοιοτυπίας, οι Ειδικές Δυνάμεις, τόσο του Π.Ν. (Διοίκηση Υποβρύχιων Κα­ταστροφών) όσο και του Στρατού Ξηράς (Αμφίβιοι Καταδρομείς), προχωρήσουν στην από κοινού διερεύνηση αποκτήσεως ενός ενιαίου σκάφους, αντί της συνήθους έως τώρα πρακτικής της ξεχωριστής επιλογής από τον κάθε Κλάδο ή της αποδοχής δωρεών από πλούσιους συ­μπατριώτες μας, οι οποίοι είχαν την ευ­γενή καλοσύνη και διάθε­ση προσφοράς προς την πατρίδα. Ωστόσο, αυτό είχε ως αποτέλεσμα π.χ. η ΔΥΚ να διαθέτει πέντε σκά­φη τριών διαφορετικών τύπων και να υπάρχει έτσι μια πολυτυπία που προκαλούσε σοβαρότατα προβλή­ματα, επιχειρησιακά και συντηρή­σεως του υλικού. Τώρα, όλα αυτά ελπίζεται βασίμως ότι θα εξαλειφθούν, με ταυτόχρονη οικονομία και κατακόρυφη αύξηση της επι­χειρησιακής ικανότητος και διαθεσιμότητος. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόμοια Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου διαθέτουν σήμερα -ως προανεφέρθη- οι δυνάμεις των Αμφιβίων Καταδρομέων των Ειδικών Δυνά­μεων και οι Υποβρύχιοι Καταστρο­φείς της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών του Π.Ν. 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ. Οι Αμφίβιοι Κα­ταδρομείς, που αποτελούν τη συ­νέχεια των Καταδρομέων του θρυ­λικού «Ιερού Λόχου» της Μέσης Ανατολής, του συνταγματάρχη Χριστόδουλου Τσιγάντε, ανήκουν σήμερα στη δύναμη της 13ης Δι­οικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων-«Ιερός Λόχος», επιπέδου τα­ξιαρχίας, που εδρεύει στην Αθήνα, αλλά με ζώνη ευθύνης τα νησιά του Ανα­τολικού Αιγαίου. Η 13η ΔΕΕ είναι οργα­νωμένη σε Μοίρες Αμφιβίων Καταδρο­μών, με μονάδες τους στα μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο), καθώς επίσης και στη Ζ' Μοίρα Αμφιβίων Κα­ταδρομών (Ζ' ΜΑΚ), που εδρεύει στο Μεγάλο Πεύκο Αττικής, απο­τελούμενη αποκλειστικά από επαγ­γελματικά στελέχη του Στρατού Ξη­ράς. Αποστολή της Ζ' ΜΑΚ είναι η άμεση επέμβασή της οπουδήπο­τε απαιτηθεί στο Αιγαίο (και όχι μόνο), χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο και πρόσφορο μέσο (μετα­φορικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, πλοία του Π.Ν., αλλά και δικά της ταχύπλοα). 

Βασικό εργαλείο για τα «βατράχια» 

Οι Υποβρύχιοι Κατα­στροφείς της ΔΥΚ εί­ναι τα φημισμένα «βατράχια», που έχουν τον δικό τους στολίσκο από ΣΑΠ, για την εκτέλεση των αποστολών τους, ο οποίος όμως διακρί­νεται από την πολυτυπία και τη μεγάλη ηλικία των μονάδων του. Ως γνωστόν, τόσο η Ζ' ΜΑΚ όσο και η ΔΥΚ αποτελούν τμήματα της Διοικήσεως Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ) του ΓΕΕΘΑ, που λειτουργεί στο πλαίσιο της Δυνάμεως Ταχείας Αντιδράσεως των ελλη­νικών Ενόπλων Δυνά­μεων, ενώ η αποστολή των «τοπικών» -ας τις ονομάσουμε έτσι- Μοι­ρών Αμφιβίων Κατα­δρομέων των νησιών εί­ναι διαφορετική, για καταδρομική δράση σε τοπικό επίπεδο της ζώ­νης ευθύνης του κάθε σχηματισμού, όπου τα ΣΑΠ θεωρούνται -και εί­ναι- το βασικό τους ερ­γαλείο δράσεως. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-22/03/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger