Αρχική » » Οι αρχηγοί κρίνονται, κυρίως από τα αποτελέσματα των ενεργειών τους

Οι αρχηγοί κρίνονται, κυρίως από τα αποτελέσματα των ενεργειών τους


Του ΠΕΤΡΟΥ ΤΡΟΥΠΙΩΤΗ

Αν κάποιος διαβάσει το βιογραφι­κό του νέου αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στράτου, του α­ντιστράτηγου Χρήστου Μανωλά, θα δει ότι "τα έχει όλα". Όλα όσα θα μπο­ρούσε να ζητήσει κάποιος από έναν ανώτατο αξιωματικό των Ε­νόπλων Δυνάμεων. Και θε­τική πορεία και υπηρεσία σε μια σειρά από θέσεις που προσφέρουν τεράστια εμπειρία, ενώ έχει ανέβει σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης των μονάδων.

Είναι, όπως μάλιστα α­ναφέρει χαρακτηριστικά στο βιογραφικό του, "Εν ε­νεργεία Αλεξιπτωτιστής και ...

Υποβρύχιος Καταστροφέας". Θα έλεγα, επίσης, ότι ιδιαίτερη σημασία θα πρέπει να δώσει κάποιος και στις γλώσσες που μιλά, ήτοι αγγλικά, γερμανικά, σερβοκροατικά, βουλ­γαρικά, ενώ γνωρίζει σε επίπεδο ερ­γασίας, ιταλικά και ισπανικά.

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, θα έλε­γα, παρουσιάζει το ότι έχει υπηρετήσει σε θέσεις στο εξωτε­ρικό και μάλιστα όχι μόνο σε γραφεία του ΝΑΤΟ, αλλά και σε "μάχιμες" μονά­δες, πράγμα που θεωρώ ότι αποτελεί πολύ μεγάλη εμπειρία για έναν Έλληνα αξιωματικό, μια και τον βγάζει έξω οτπό τα "στενά όρια και πλαίσια της ελληνι­κής στολής".
Βέβαια, οι πάντες δεν κρίνονται α­πό τα βιογραφικά και τα προσόντα τους, αλλά κυρίως από το πώς χρησι­μοποιούν όλες αυτές τις γνώσεις και δε­ξιότητες που φαίνεται να έχουν αποκτήσει. Κρίνονται από το πώς αξιοποιούν τις ικανότητες και τις γνώσεις τους αυτές, δηλαδή κρίνονται από τα α­ποτελέσματα που φέρνουν με τις ενέργειές τους, στις θέσεις ευθύνης που αναλαμ­βάνουν.

Όταν μάλιστα η θέση ευθύνης είναι η ανώτερη που μπορεί να αναλάβει κά­ποιος στον Στρατό, αυτή του αρχηγού, τότε είναι βέ­βαιο ότι κρίνεται ιδιαίτερα αυστηρά στο επίπεδο των αποτελεσμάτων που θα φέρει κατά τη θητεία του.

Αποτελεσμάτων που βεβαίως ό­λοι γνωρίζουν ότι για να υπάρξουν (κάποια τουλάχιστον από αυτά) θα πρέπει να "βοηθήσει" και η πολιτική ηγεσία, όμως αρκετές είναι οι αρμοδιότητες του εκάστοτε αρχη­γού που μπορεί, αν θέλει, να αλλάξει πολλά πράγματα σε όλους τους το­μείς του στρατεύματος.

Έτσι, λοιπόν, ο νέος αρχηγός θα κριθεί στην πορεία της θητείας του, α­νάλογα με τα αποτελέσματα που θα φέρνουν οι ενέργειές του και σε σχέση με τους στόχους που θα βάλει.

Οφείλω, όμως, να επισημάνω ότι η εντύπωση που έδωσε χθες, στην πρώτη επαφή γνωριμίας με δημοσιο­γράφους, ήταν ιδιαίτερα θετική. Θετι­κή γιατί έδειξε έναν ανώτατο αξιωμα­τικό, που έχει αίσθηση της πραγματι­κότητας και στη χώρα αλλά και στο στράτευμα.

Έναν αξιωματικό που μπορεί να έ­χει μέσα του τον στρατιωτικό, όπως λέμε, όμως γνωρίζει ποια είναι η κατάσταση στην κοινωνία και κυρίως ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μόνιμοι αλλά και στρα­τεύσιμοι σε όλους τους τομείς.

Καθώς, επίσης, φάνηκε να έχει αί­σθηση των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όχι μόνον οι ένο­πλες δυνάμεις γενικώς, αλλά και τα στε­λέχη τους.

Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα, η γνώση δηλαδή των προβλημάτων, ό­μως είναι απλώς το πρώτο βήμα. Τα σημαντικά είναι τα επόμενα, δηλαδή η αντιμετώπιση ορισμένων τουλάχιστον εξ αυτών.

Ο νέος αρχηγός δείχνει, αν κρίνει κανείς τις πρώτες κινήσεις του, να θέλει να προχωρήσει για την αντιμετώπιση τους.

Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Τα χειροπιαστά αποτελέσματα.

(ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ-28/03/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger