Αρχική » » ΠΑΛΑΙΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ

ΠΑΛΑΙΕΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΕΣ


Εξωγενείς σκοπιμότητες υποβαθμίζουν το στράτευμα. 

Από τον 
Ευθύμιο Π. Πέτρου 

Η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων ήταν το πρώτο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο νέος αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Και ευλόγως. Είναι ένα θέμα ζωτικό, που επη­ρεάζει και τις αμυντικές δαπάνες και την επιχει­ρησιακή ετοιμότητα του Στρατεύματος και την εθνική ασφάλεια συνολικά. Επιπροσθέτως είναι ένα θέμα που δεν τελειώνει ποτέ. Η εξέλιξη είναι μια διαδικασία διαρκής και δυναμική. Στο NA­TO μάλιστα ...έφθασαν και σε προσδιορισμούς ορολογίας που άγγιζαν τα όρια της αστειότητας. Καθώς οι νέες απαιτήσεις προέκυπταν, χωρίς η διαδικασία αναδιοργανώσεως να έχει ολοκλη­ρωθεί, η «νέα δομή» γινόταν «νέα νέα δομή» και ούτω καθεξής. 

Κάτι τέτοιο, με πολλαπλές «νέες δομές», ισχύει και στην Ελλάδα κι ας μην προσθέτουμε περισσό­τερα επίθετα στην υπηρεσιακή ορολογία. Έχουμε όμως «αναδιοργανώσεις», νέες «δομές δυνά­μεων», νέες «δομές διοικήσεως», νέες «οροφές» κ.λπ. Όλα αυτά έχουν τη σημασία τους για τους στρατιωτικούς, αλλά είναι πολύ αμφίβολο αν τα καταλαβαίνουν όσοι εξωγενείς παράγοντες, παρεμβαίνουν προσπαθώντας να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες στις Ένοπλες Δυνάμεις· κανόνες που εξυπηρετούν μικροσυμφέροντα και μικροπολιτι­κές σκοπιμότητες, οι οποί­ες επενδύονται ευκαιριακά με τον μανδύα ενός ψευδεπίγραφου πατριωτισμού. 

Αυτές οι μικροπολιτικές είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρυθμός με τον οποίο προχωρούν οι ανα­διοργανώσεις είναι απελπιστικά βραδύς. Γεγο­νός που δημιουργεί απρόβλεπτες δυσλειτουργί­ες και προβλήματα. Δημιουργεί ακόμη και πρό­σθετο κόστος, σε μια στιγμή κατά την οποία οι δα­πάνες πρέπει να περιορίζονται. 

Αλλά ανεξάρτητα από αυτά, το μήνυμα πρέπει να το δίνει ο ίδιος ο Στρατός, ο οποίος ως οργανισμός παραμένει υδρο­κέφαλος, αρνούμενος πεισματικά να μειώσει τις θέσεις των ανώτατων αξιωματικών. Με την τε­λευταία αναδιοργάνωση καταργήθηκε το Β' Σώ­μα Στρατού, αλλά όχι και η θέση του αντιστράτη­γου διοικητού του. Η θέση μεταφέρθηκε στο ΓΕΕΘΑ και επινοήθηκε μια νέα αρμοδιότητα, που έχει να κάνει με την αναδιοργάνωση. 

Τέτοια τεχνάσματα, όμως, αφενός δίνουν έδαφος στις εξωγενείς παρεμβάσεις και αφετέ­ρου υποβιβάζουν την υπόσταση και το κύρος των αντιστρατήγων συνολικά. Αποπνέουν μια νοοτροπία συντεχνιακή, που δεν αρμόζει στο επίπεδο και στον επαγγελματισμό των Ελλήνων αξιωματικών. 

Μπορεί το κόστος μιας τέτοιας επιτελικής θέ­σεως να μην είναι σημαντικό. Όμως μπορεί σε μια θέση «γραφειοκράτη» να δίδονται τα ίδια αστέρια που φοράει ο διοικητής του Δ΄ Σώματος Στρατού ή της ΑΣΔΕΝ; Οι στρατηγοί που έχουν την ευθύνη για την άμυνα των ανατολικών συ­νόρων μας; 

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-29/03/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger