Αρχική » » ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΙ Τριετούς φοιτήσεως οι Σχολές Υπαξιωματικών - Απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΙ Τριετούς φοιτήσεως οι Σχολές Υπαξιωματικών - Απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες.


✓ Καιρός ήταν! 
✓ Πρωτοβουλία του Α/ΓΈΕΘΑ, Μιχάλη Κωσταρά­κου - θετικός με το όλο σχέδιο και ο υπουργός, Δημήτρης Αβραμόπουλος. 
✓ Οι σπουδαστές της ΣΜΥ θα έχουν την ευκαιρία να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο για ανώτατες σπουδές. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 

Η αναβάθμιση του συ­νόλου των Ανώτατων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων από διετούς σε τριετούς φοιτήσε­ως και η ισοτιμία τους με τα Τε­χνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύμα­τα (ΤΕΙ) έχει δρομολογηθεί από το ΓΕΕΘΑ και αναμένεται λίαν συντόμως, σύμφωνα με στρατι­ωτική πηγή, να εγκριθεί από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δημή­τρη Αβραμόπουλο, ώστε -ει δυνα­τόν- αυτή να έχει ολοκληρωθεί και να ισχύσει από την προσεχή ακαδημαϊκή χρονιά. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια πρωτο­βουλία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρα­τηγού...
Μιχαήλ Κωσταράκου, στο πλαίσιο της επιχειρούμενης ανα­βαθμίσεως των Σχολών και του επιπέδου της παρεχόμενης εκπαι­δεύσεως προς τους σπουδαστές τους, ενώ ταυτοχρόνως υλοποι­είται και ένα πάγιο αίτημα (πάνω από 17 ετών) των συνδέσμων και συλλόγων αξιωματικών προελεύ­σεως των παραγωγικών Σχολών Υπαξιωματικών. Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι όλες οι ΑΣΣΥ έχουν σπουδαστές που είναι από τους καλύτερους μαθητές και οι οποίοι σε ετή­σια βάση συ­γκεντρώνουν τις υψηλότερες βαθμολογίες, με τις οποί­ες -υπό άλλες συνθήκες- θα είχαν μπει σε πανεπιστημιακού επιπέ­δου σχολές του κύκλου τους. 

ΙΣΟΤΙΜΙΑ. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η ισο­τιμία όλων των ΑΣΣΥ με τα ΤΕΙ, κατά τον ίδιο τρόπο ισοτιμίας που υφίσταται μεταξύ των Ανώτα­των Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ) με τα αντίστοι­χα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύμα­τα (ΑΕΙ), που είναι τετραετούς φοι­τήσεως. Ως προανεφέρθη, η όλη πρόταση ικανοποιεί ένα πάγιο αί­τημα των αξιωματικών προερχόμε­νων από παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών, καθώς μέχρι τώρα, αν ήθελαν οι απόφοιτοι των ΑΣΣΥ να συνεχίσουν στο πανεπιστήμιο για ανώτατες σπουδές, δεν μπορούσαν να το κάνουν, όπως οι συνάδελφοι τους των ΤΕΙ. Κι αυτό διότι, αν και συγκέντρωναν μεγαλύτερη βαθμολογία εισαγωγής, ήταν απόφοιτοι και κάτοχοι πτυχίων διετούς και όχι τριετούς φοιτήσεως. Το ΓΕΕΘΑ είχε στείλει σχετικό σήμα προς τους Κλάδους για να καθορίσουν τις τεχνικές λεπτομέ­ρειες για τις παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών και να προωθή­σουν τις εισηγήσεις τους και εκείνο να συγκεράσει όλες τις προτά­σεις και να υποβάλει το σχετικό σχέδιο προς τον ΥΕΘΑ, Δημή­τρη Αβραμόπουλο (ο οποίος εί­ναι γνώστης και υποστηρικτής του όλου θέματος). 

Τι περιλαμβάνουν αυτές οι τεχνι­κές λεπτομέρειες που έχουν κατα­θέσει τα Γενικά Επιτελεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας; 

Τον καθορισμό του γνωστικού αντικειμένου των μαθημάτων για το τρίτο ακαδημαϊκό έτος. 
Το διδακτικό προσωπικό που απαιτείται. 
Την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου. 
Τις υφιστάμενες στις Σχολές υποδομές και την τυχόν απαίτηση νέων ώστε να καλυφθούν οι απαι­τήσεις επί θεμάτων εκπαιδεύσεως και διοικητικής μερίμνης, όπως η στέγαση, η σίτιση κ.λπ. του επιπλέον αριθμού σπουδαστών. 
Τη μη ενσωμάτωση του χρόνου φοιτήσεως στα σχολεία εφαρμογής και εξειδικεύσεως, που τώρα γίνε­ται μετά την αποφοίτηση από τις Σχολές, στο τρίτο έτος σπουδών. 
Την αναθεώρηση του νομικού και θεσμικού πλαισίου, που διέπει το Σώμα των Μονίμων Υπαξιωμα­τικών των Ενόπλων Δυνάμεων. 
Την εναρμόνιση της αντιστοίχου επετηρίδος του Σώματος των Μονί­μων Υπαξιωματικών, στη βάση τόσο της σημερινής όσο και της μελλοντικής καταστάσεώς τους. 
Την αναθεώρηση ολό­κληρου του νομικού πλαισίου (και είναι πολύ ποσοτικό και ποιοτικό αυτό) που διέπει το σύνολο της λειτουργίας των ΑΣΣΥ, όπως νό­μοι, οργανισμοί λειτουργίας σχολών, κανονισμοί οργανώσεως και λειτουργίας, κανονισμοί εκπαιδεύ­σεως κ.λ.π. 
Τον προσδιορισμό του συνολι­κού κόστους ανά σχολή. 
Τον προσδιορισμό του ακαδημα­ϊκού έτους ενάρξεως της υλοποιή­σεως της αναβαθμίσεως αυτής των ΑΣΣΥ από δύο σε τρία χρόνια. Κα­ταβάλλεται προσπάθεια -ως προανεφερθη- όλη αυτή η διαδικασία να έχει περατωθεί συντόμως και ει δυνατόν να αρχίσει να υλοποιείται από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος. 
Τον προσδιορισμό των πλεονε­κτημάτων και των μειονεκτημάτων που τυχόν θα προκύψουν από τη μελλοντική κατάσταση. 

Τρεις Κλάδοι, πέντε σχολές 

Σήμερα υπάρχουν συνο­λικά πέντε παραγωγικές Σχολές Υπαξιωματικών και στους τρεις Κλάδους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όλες διετούς φοιτήσεως. 

Η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του Στρατού Ξηράς, που εδρεύει στα Τρίκαλα. Η Σχολή Μονίμων Υπα­ξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) του Πολεμικού Ναυτικού, που εδρεύει στον Σκαραμαγκά. Η Σχολή Τεχνικών Υπα­ξιωματικών Αεροπορίας (ΣΤΥΑ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην ιστορική Αεροπορι­κή Βάση Δεκελείας, στο Τατόι. 

Η Σχολή Υπαξιωματικών Διοικητικών (ΣΥΔ) της Πολεμικής Αεροπορίας, που εδρεύει στην άλλη ιστορική αεροπορική βάση του Κλάδου, στο ΣΕΔΕΣ της Θεσσαλονίκης. 

Η Σχολή Ιπταμένων Ραδιοναυτίλων (ΣΙΡ) της Πολεμικής Αεροπορίας, στο Τατόι, που όμως λει­τουργεί όποτε η Π.Α. έχει επιχειρησιακές ανάγκες για τπ συγκεκριμένη ειδι­κότητα. 

Βλέπουμε ότι, ενώ ο Σ.Ξ. και το Π.Ν. έχουν από μία παραγωγική Σχολή Υπαξιωματικών, η Π.Α. έχει τρεις (για την ακρίβεια... δυόμισι). Ήδη, όμως, και στο πλαίσιο της αναδιορ­γανώσεως της Π.Α. υπό τις νέες εξελίξεις (Μνη­μόνιο, περικοπές προϋπολογισμών κ.λ.π.) υπάρχει σε εξέλιξη σχέδιο ενο­ποιήσεως όλων (και των τριών) των παραγωγικών σχολών του Κλάδου σε μία ενιαία Σχολή Υπαξιω­ματικών, υπό τη ΣΤΥΑ, με όλες τις ειδικότητες, που θα εδρεύει στο Τατόι. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-29/03/2014) 

2 σχόλια:

  1. Μόνο που πρέπει να εξηγήσει κάποιος στο στρατήγο οτι τα ΤΕΙ είναι τέσσερα χρόνια και ανήκουν μαζί με τα Πανεπιστήμια στην ανώτατη εκπαίδευση με συνταγματική κατοχύρωση, άρα η τριετία από μόνη της δεν λέει τίποτα ,η όλη προσπάθεια είναι μια κλασική ελληνική προχειρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΟΙ ΝΕΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΤΗΣ Σ.Μ.Υ ΝΑ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΒΑΘΜΟ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΜΟΝΟΕΤΟΥΣ Η ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ.ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΡΧΙΦΥΛΑΚΕΣ ΚΙ ΑΡΧΙΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.Η Σ.Μ.Υ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΠΙΛΟΧΙΕΣ ΑΠΟΦΟΙΤΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 10 ΕΤΗ ΣΤΟΥΣ ΒΑΘΜΟΥΣ ΕΠΙΛΟΧΙΑ ΑΡΧΙΛΟΧΙΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΠΑΣΠΙΣΤΗ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ ΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ .

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger