Αρχική » » Σε ρότα … παραλαβής τα τέσσερα υποβρύχια

Σε ρότα … παραλαβής τα τέσσερα υποβρύχια


ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΜΥΝΑΣ Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΩΝ ΝΑΥΠΗΓΕΙΩΝ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ.
Η ολοκλήρωση των εργασιών στα τέσσερα υποβρύχια θα γίνει στον Σκαραμαγκά και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν με χρήματα του υπ. Άμυνας, ανακοίνωσε ο Δ. Αβραμόπουλος.

Ικανοποίηση για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, που πιάνουν ξανά δουλειά για την αποπεράτωση τους.


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ  

Νέα δεδομένα που τοποθε­τούν σε ρότα παραλαβής τα τρία καινούργια υπο­βρύχια τύπου 214 και το ένα εκσυγ­χρονισμένο τύπου 209 προέκυψαν από τη σημαντική συμφωνία η οποία επετεύχθη μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβρα­μόπουλου και της ιδιοκτησίας των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. 


Τα τέσ­σερα υποβρύχια περιέρχονται στην ιδιοκτησία του Πολεμικού Ναυτικού και ξεκινούν άμεσα οι εργασίες...
απο­περάτωσης της ναυπήγησής τους και των τεχνικών δοκιμών προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ριχθούν στη θάλασσα του Αιγαίου αναλαμβά­νοντας αποστολές προάσπισης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο πρωθυπουργός

Τη σημαντική αυτή εξέλιξη για την επίλυση του ακανθώδους ζητήματος των υποβρυχίων και την παραλαβή τους προς ενίσχυση του στόλου, τη στιγμή που οι Έλληνες φορολογού­μενοι έχουν πληρώσει περί τα 2,36 δισ. ευρώ και έχει παραληφθεί μόνο το «Παπανικολής», ανακοίνωσε αιφ­νιδίως το απόγευμα του Σαββάτου ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχοντας προηγουμένως ενημερώσει και τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Οι κινήσεις στις οποίες προέβη, με τελευταία αυτή της συνάντησής του με τον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Ισκαντάρ Σάφα, είχαν αποτέλεσμα, με στόχο έως τον Σεπτέμβριο του 2014 να παραληφθεί το πρώτο υποβρύχιο και μέσα στο 2015 να ακολουθήσουν τα άλλα δύο καινούργια τύπου 214 και το εκσυγ­χρονισμένο τύπου 209.

«Τα τέσσερα υποβρύχια "Πιπίνος", "Ματρώζος", "Κατσώνης" (σ.σ: τα τρία καινούργια) και "Ωκεανός", που έχουν κατασκευαστεί στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, περιέρχονται από σήμε­ρα στο Πολεμικό Ναυτικό», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συμπληρώνει ότι «μετά από συμφωνία με τα ΕΝΑΕ, το Πολεμικό Ναυτικό αναλαμβάνει με τους υπεργολάβους και τους εργαζόμενους, των οποίων η απασχόληση διασφαλίζεται πλήρως, την ολοκλήρωση των εργασιών που απομένουν και των δοκιμών θαλάσ­σης, προκειμένου να ενταχθούν στο στόλο μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Πεντάγωνο, ήδη κλιμάκιο του Πολε­μικού Ναυτικού έχει ξεκινήσει έλεγχο της κατάστασης των υποβρυχίων με σκοπό να καταγραφούν οι όποιες φθορές έχουν υποστεί στο διάστημα που παρέμεναν στα υπόστεγα των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά χωρίς να γίνεται καμία εργασία. Οι φθορές αυτές θα αποκατασταθούν πλήρως με κονδύλια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά θα «χρεωθούν» στην ιδιοκτησία των Ναυπηγείων και στο λογαριασμό της αντιδικίας με το Δη­μόσιο.

Επισημαίνεται ότι τα ΕΝΑΕ έχουν προσφύγει στη διαιτησία για τη μη υλοποίηση της σύμβασης του 2010 (είχε υπογραφεί επί υπουργίας Ευ­άγγελου Βενιζέλου), που προέβλεπε χρονοδιάγραμμα πληρωμής για τη ναυπήγηση δύο επιπλέον καινούρ­γιων υποβρυχίων τύπου 214 έναντι του ποσού του 1,3 δια ευρώ. Το Δημόσιο απάντησε πως έχουν δοθεί ήδη 132,5 εκατ. ευρώ χωρίς να έχει κοπεί ούτε μία λαμαρίνα, ενώ δεν παραδόθηκαν τα υποβρύχια ως έπρεπε, παρά το γεγονός ότι έχουν πληρωθεί κατά 96%.

Για να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα υποβρύχια και οι δοκιμές στη θάλασσα εκτιμάται πως θα απαιτη­θούν περί τα 75 εκατ. ευρώ. «Διασφαλίζονται πλήρως τα χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου που υπάρχουν διαθέσιμα στον προϋπολογισμό του υπουργείου για την ολοκλήρωση των εργασιών των υποβρυχίων, αναβαθμίζοντας και ενισχύοντας έτσι την άμυνα της χώρας», υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η ολοκλήρωση των εργασιών θα γίνει στον Σκαραμαγκά από τους εργαζόμενους και από τους Γερμανούς της HDW που διαθέτουν την τεχνογνωσία. Όλο το προσωπικό που θα εμπλακεί θα πληρωθεί κα­νονικά με χρήματα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Μάλιστα, πηγές του Πενταγώνου αναφέρουν πως ο Δημήτρης Αβρα­μόπουλος πέτυχε και έγγραφη δήλω­ση του ιδιοκτήτη των ΕΝΑΕ Ισκαντάρ Σάφα ότι «παραχωρούνται τα Ναυ­πηγεία προκειμένου οι εργαζόμενοι με τους Γερμανούς υπο-κατασκευαστές να τελειώσουν τη ναυπήγηση των υποβρυχίων».

Η δήλωση έγινε από τον κ. Σάφα όταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε, έχοντας προηγουμένως λάβει τη διαβεβαίωση τόσο από το Π.Ν. όσο και από τους Γερμανούς, πως με 75 εκατ. μπορούν να ολοκληρωθούν οι εργασίες στα υποβρύχια και να δια­χωριστεί το θέμα αυτό από το μέλλον των Ναυπηγείων. Η δήλωση μάλιστα αυτή κατατέθηκε και στην εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων του Ελληνικού Δημοσίου κατά των ΕΝΑΕ.

Η ΔΑΚΕ Ναυπηγείων Σκαραμαγκά εξέφρασε την ικανοποίηση της για τη σημαντική θετική αυτή εξέλιξη αναφέροντας ότι «βρίσκουμε θετικό το γεγονός ότι έστω και μετά από 23 μαρτυρικούς μήνες η κυβέρνηση επιτέλους αναλαμβάνει μια οργανωμένη και συγκεκριμένη πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος των Ναυπηγείων». Εξέφρασε ωστόσο και επιφυλάξεις για ολοκληρωμένη λύση όχι μόνο στο θέμα των υποβρυχίων, αλλά και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά με τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη λειτουργία της επιχείρησης.

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είχε σημειώσει πάντως στην ανακοίνω­σή του πως μετά την επίλυση του εξαιρετικά δύσκολου θέματος με τα υποβρύχια, «το υπουργείο Ανάπτυ­ξης θα συνεχίσει ως αρμόδιο την προσπάθεια συνολικής επίλυσης του προβλήματος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά».

Ενστάσεις ΣΥΡΙΖΑ

Όσον αφορά στις ενστάσεις που διατύπωσε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και έχουν να κάνουν με τη διασφάλιση των ποσών που έχουν πληρώσει οι Έλληνες φορολογού­μενοι για τα υποβρύχια και τα Ναυ­πηγεία, ενώ έχει παραληφθεί μόνο ένα υποβρύχιο, και την εγγύηση παραλαβής και των υπολοίπων τεσ­σάρων χωρίς πρόσθετα κονδύλια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απάντησε χαρακτηρίζοντας «θετική» την εξέλι­ξη και επισημαίνοντας πως «υπάρχει πλήρης διασφάλιση των χρημάτων που έχουν δοθεί για τα υποβρύχια», «δεν πρόκειται να υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση πέραν του ποσού που εί­ναι δεσμευμένο στους λογαριασμούς του υπουργείου», ενώ όσον αφορά στους εργαζόμενους, «εγγυάται το Πολεμικό Ναυτικό πλήρως την απασχόλησή τους έως την ολοκλήρωση των εργασιών».

Περαιτέρω απαντήσεις θα δώσει ο κ. Αβραμόπουλος κατά την ενη­μέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξοπλισμών της Βουλής την προσεχή Πέμπτη.

ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΑΔΟΘΟΥΝ

ΣΤΟΧΟΣ, μετά τη συμφωνία που επετεύχθη και ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, είναι να πα­ραδοθούν τα τέσσερα υποβρύχια στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Το πρώτο από τα τρία «αδέλφια» του «Παπανικολής» εκτιμάται ότι θα τεθεί στην υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού έως τον Σεπτέμβριο. Το 2015 θα ακολουθήσει η παραλαβή των άλλων δύο σύγχρονων υποβρυχίων τύπου 214, καθώς επίσης και του εκσυγχρονισμένου «Ωκεα­νού» τύπου 209. Τα υποβρύχια αυτά, βάσει της σύμβασης που είχε υπογράψει το 2010 ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, έπρεπε να έχουν παραληφθεί από το 2012 («Πιπίνος» 27 Απριλίου 2012) έως το 2013 («Ματρώζος» 27 Φεβρουαρίου 2013 και «Κατσώνης» 27 Δεκεμβρίου 2013).

(ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-17/03/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger