Αρχική » » Η θητεία βλάπτει … σοβαρά το πορτοφόλι

Η θητεία βλάπτει … σοβαρά το πορτοφόλι


✓ ΚΨΜ πολυτελείας
✓ Σε απαγορευτικές τιμές για τους φαντάρους πωλούν τα προϊόντα τα ιδιωτικά κυλικεία, τα οποία αντικαθιστούν τα παραδοσιακά Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδων. Στα 600 ευρώ τον μήνα το μέσο κόστος των εξόδων για έναν στρατιώτη .
✓ Τα κυλικείο των στρατοπέδων έχουν μόνιμη και σίγουρη πελατεία, συνεπώς πρόκειται για μία επένδυση χωρίς ρίσκο και με μεγάλη κερδοφορία. 

γράφει 
0 ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΔΑΒΕΛΛΑΣ 

Μαρτύριο έχει γίνει για χιλιάδες οικογένειες στρατιωτών η θητεία του παιδιού τους, καθώς σιγά-σιγά και μεθοδικά στις στρατιωτικές μονάδες εγκαθίστανται ιδιω­τικά κυλικεία, τα οποία αντικαθιστούν τα γνωστά ΚΨΜ (Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδων) και πουλάνε τα προϊόντα τους σε τιμές απαγορευ­τικές για τα φανταράκια. 

Η Realnews ήρθε σε επαφή με το Δίκτυο Ελευθέρων Φαντάρων «Σπάρτακος», το οποίο συγκεντρώνει...
καταγγελίες από στρατευμένους σε όλη την Ελλάδα, και στη συντριπτική τους πλειοψηφία καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: Η είσοδος των ιδιωτών στις Ένοπλες Δυνάμεις βλάπτει σοβαρά την «οικονομική υγεία» των στρατιωτών και των οικογενειών τους. 

Τα μέλη του Δικτύου εκτιμούν ότι σήμερα η στρατιωτική θητεία κοστίζει τουλάχιστον 600 ευρώ τον μήνα, αναλόγως πόσο μακριά από τον τόπο κατοικίας του υπηρετεί ο κάθε φαντάρος. «Πόσες ελληνικές οικο­γένειες μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο βάρος τη δεδομένη χρονική στιγ­μή, που δοκιμάζονται από την ανεργία, την ανέχεια και την υπερφορολόγηση;», αναρωτιούνται και καταγγέλλουν ότι «αντί να βρεθεί ένας τρόπος να πωλούνται σε τιμές κόστους τα προϊόντα των ΚΨΜ και να προσφέρο­νται δωρεάν στους συναδέλφους που οι ίδιοι και οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, το ΥΠΕΘΑ έβαλε τους ιδιώ­τες στα στρατόπεδα, διπλασιάζοντας το κόστος ζωής των στρατευμένων». 

Το δυσβάσταχτο κόστος της θητείας και η περαιτέρω επιβάρυνσή του από την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ είναι η μια παράμετρος του προβλήματος, σύμφωνα με το Δίκτυο. Η άλλη έχει να κάνει με τον τρόπο επιλογής των ιδιωτών που αναλαμβάνουν τα κυλικεία-χρυσωρυχεία καθώς, όπως λέει ο εκπρόσωπος του «Σπάρτα­κου», οι διαγωνισμοί που γίνονται είναι «φωτογραφικοί» και απευθύνονται σε συγκεκριμένους ιδιώτες. 

«Στις 10 Ιανουαρίου, ο προμηθευτής του Κέντρου Εκπαίδευσης στο Ναύ­πλιο, ο οποίος το προμήθευε με τυρόπιτες και είδη ζαχαροπλαστικής, ενη­μερώθηκε ότι διακόπτεται η σύμβασή του, παρά το γεγονός ότι έληγε τον Μάρτιο. Δέκα μέρες αργότερα, τις υπηρεσίες αυτές ανέλαβε άλλος ιδιώ­της, ο οποίος όλως τυχαίως εφοδιάζει και τις στρατιωτικές μονάδες Αττικής, Βοιωτίας, Εύβοιας Κορινθίας και Αργολίδας. Παράλληλα, ο ίδιος συνεργάζεται με επιχειρηματικό σχήμα που έχει εισέλ­θει στα κυλικεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των στρατιωτικών νοσοκομείων. Αν αυ­τό δεν είναι μονοπώλιο, τότε τι είναι;», καταγ­γέλλει το Δίκτυο. 

Τεράστιοι τζίροι 

Όπως εξηγούν, «τα κυλικεία των στρατοπέδων έχουν μόνιμη και σίγουρη πελατεία, συνεπώς πρόκειται για μία επένδυση χωρίς ρίσκο, με εξασφαλισμένη κερδοφορία. Μόνο στο KEN Θήβας ο ιδιώτης απευθύνεται σε 2.000 φαντά­ρους και μόνιμους, οι οποίοι, ακόμη κι αν πε­ριορίσουν στο ελάχιστο την κατανάλωσή τους αγοράζοντας μόνο ένα νερό κι έναν καφέ, του εξασφαλίζουν τεράστιους τζίρους μηνιαίως. Και θα πρέπει να τονιστεί ότι σε πολλά Κέντρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το πόσιμο νερό, γεγονός που αναγκάζει τους συνάδελφους να αγοράζουν κάθε μέρα εμφιαλωμένο, πληρώ­νοντας 1 και 2 ευρώ, δηλαδή 60 ευρώ τον μή­να μόνο για το νεράκι»! 

Η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων έπεσε για πρώτη φορά στο τραπέζι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2010. Τον χορό άνοιξαν τότε τα κυλικεία του ΥΠΕΘΑ και ακολούθησαν τα πρώτα Κέντρα Ψυχαγωγίας Μονάδας, γνωστά ως ΚαΨιΜι (ΚΨΜ). Όπως υποστηρίζουν τα μέλη του Δικτύου, τους πε­ρισσότερους διαγωνισμούς τούς έχει κερδίσει η ίδια εταιρεία, δημιουργώντας έτσι μια κατά­σταση μονοπωλίου. 

Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι ιδιώ­τες με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέτουν κά­ποιους περιορισμούς ως προς τα προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν και τις ανώτερες επιτρεπόμενες τιμές τους, οι φαντάροι όμως κα­ταγγέλλουν ότι στην πράξη οι όροι αυτοί παρα­βιάζονται. Ενδεικτικό είναι ότι στο KEN Θήβας, από όπου άρχισε η πιλοτική εφαρμογή της ιδιωτικοποίησης των ΚΨΜ, ο ιδιώτης που τα ανέ­λαβε προσέφερε κάποια στιγμή προς πώληση μέχρι και σουβλάκια! 

Σουβλάκια στα στρατόπεδα 

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων του Δικτύου, σατιρίζοντας την κατάσταση, κάνει λόγο για «μία νέα μεγάλη διάσπαση που συ­γκλονίζει τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού: αυ­τή μεταξύ "της πίτας γύρου εσωτερικού" και της "πίτας γύρου εξωτερικού"». Κι αυτό γιατί, όπως εξηγούν, ενώ επισήμως απαγορεύεται η αγορά φαγητού από μαγαζιά εκτός στρατοπέδων, με την ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ επιτρέπε­ται πλέον το «εσωτερικό ντελίβερι». 

«Το ζήτημα του φαγητού στον στρατό είναι "μια πονεμένη ιστορία", με ισχυρή δόση δια­πλοκής και διαφθοράς, αλλά την ίδια στιγμή είναι και μια ακριβή ιστορία. Είναι γνωστό ότι πλήθος από σουβλατζίδικα και πιτσαρίες έχουν περικυκλώσει τα στρατόπεδα και βάζουν "λυ­τούς και δεμένους", πολιτικούς παράγοντες και τοπικούς θρησκευτικούς ηγέτες για να εξασφα­λίσουν ότι οι άχρηστες μονάδες δεν θα κλεί­σουν, αλλά θα συνεχίσουν να τους προσφέ­ρουν ως πελατεία χιλιάδες φαντάρους. Σε αυ­τήν την κατάσταση, η μοναδική λύση θα ήταν η βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας των δωρεάν προσφερόμενων γευμάτων προς τους φαντάρους. Αντ΄ αυτού, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προτίμησε να βάλει τους επιχειρηματίες μέσα στα στρατόπεδα, χαρίζοντάς τους σί­γουρα κέρδη», λέει το Δίκτυο. 

Η αντικατάσταση των παραδοσιακών ΚΨΜ από ιδιωτικά κυλικεία ξεκίνησε «πιλοτικά» σης 12 Νοεμβρίου 2013 από το Κέντρο Εκπαίδευ­σης Πυροβολικού στη Θήβα. Ακολούθησαν τα ΚΨΜ στα Κέντρα Εκπαίδευσης Αυλώνα και Ναυ­πλίου, ενώ υπάρχουν εισηγήσεις να επεκταθεί το «πείραμα» σε όλη την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ίδιων των φαντάρων, η ιδιωτικοποίηση των ΚΨΜ συνο­δεύτηκε από άμεση αύξηση των τιμών, με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές του εμφιαλωμένου νερού (από 0,20 σε 0,35 ευρώ τα 500 ml) και του καφέ (από 0,40 σε 1,40 ευρώ). 

Να σημειωθεί ότι το ποσό που πληρώνει το κράτος για τον κάθε στρατιώτη που υπηρετεί τη θητεία του είναι 8,62 ευρώ μηνιαίως (!), δη­λαδή όσο κοστίζουν... έξι καφέδες αγορασμέ­νοι σε τιμές του ιδιωτικού ΚΨΜ. 

αύξηση 

Σύμφωνα με καταγγελίες φαντάρων, η ιδιωτικοποίη­ση των ΚΨΜ συνο­δεύτηκε από άμεση αύξηση των τιμών. Ο καφές από 0,40 πλέον πωλείται αντί 1,40 ευρώ! 

Η συζήτηση στη Βουλή 

Πριν από ενάμιση μήνα, όταν το θέμα έφτα­σε στη Βουλή κατόπιν ερωτήσεων που υπέβα­λαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ, ο υφυ­πουργός Εθνικής Άμυνας Αθανάσιος Δαβάκης υποστήριξε ότι «η ανάθεση των κυλικείων των στρατιωτικών μονάδων σε ιδιώτες θα συμβά­λει στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας μέ­σω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας». Παράλληλα, θα βοηθήσει στην αποδέσμευση σημαντικού αριθμού οπλιτών που απασχολού­νται στα ΚΨΜ, «ώστε να είναι απρόσκοπτη η ενασχόλησή τους με τα υπηρεσιακά τους καθήκοντα», ιδιαίτερα σε στρατόπεδα όπου υπάρ­χει «ανάγκη εξυπηρέτησης μεγάλου αριθμού στρατιωτικού-πολιτικού προσωπικού, οπλιτών και επισκεπτών». 

Ο υφυπουργός στην απάντησή του, υπο­στήριξε ότι οι τιμές διάθεσης των προϊόντων στα μισθωμένα κυλικεία των μονάδων, αλλά και τα μισθώματα που καταβάλλουν οι ιδιώ­τες υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, καθορίζο­νται από ειδικούς όρους στους δημόσιους μει­οδοτικούς διαγωνισμούς που διενεργούνται, οι οποίοι προβλέπουν «μία ανώτατη τιμή πώλη­σης στα βασικά είδη, με σκοπό τη διασφάλι­ση της μη μετακύλισης του κόστους λειτουργί­ας των εν λόγω κυλικείων στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων». 

ΕΠΙΣΤΟΛΗ - ΚΡΑΥΓΉ 
«Η δωρεάν θητεία αποδείχθηκε θηλιά» 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ που μου έστειλε ένας πατέρας φαντάρου ήταν η αφορμή για τη δημοσιογραφική έρευνα γύρω από το κό­στος της στρατιωτικής θητείας και την οικονομική επιβάρυν­ση των φαντάρων από την είσοδο ιδιωτών στις Ένοπλες Δυ­νάμεις. Ένας πατέρας (για ευνόητους λόγους δεν δημοσιο­ποιώ το όνομά του), άνεργος τα τελευταία τρία χρόνια, ο οποί­ος πριν από λίγους μήνες βρέθηκε αντιμέτωπος με το δρά­μα που ζουν χιλιάδες οικογένειες στρατευμένων που είναι υποχρεωμένες να πληρώνουν τη θητεία των παιδιών τους, την ώρα που αδυνατούν να καλύψουν βασικές οικογενεια­κές ανάγκες. «Αναρωτιέμαι αν έχει γίνει ποτέ από το υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας κάποια στοιχειώδης έρευνα για το πόσο κοστίζει σε μία οικογένεια η υποχρεωτική θητεία του παιδιού της», μου γράφει. «Ο γιος μου είναι 20 ετών και παρουσιάστη­κε στις 14 Νοεμβρίου 2013 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Πυρο­βολικού στη Θήβα. Πριν από τη θητεία του εργαζόταν ως βο­ηθός ηλεκτρολόγου και "τσόνταρε" στις ανάγκες του σπιτιού, αφού εγώ είμαι άνεργος εδώ και 32 μήνες και κάνω μεροκά­ματα όπου βρεθούν, ενώ η μητέρα του δεν εργάζεται. Όταν έφτασε το χαρτί της κατάταξης, η πρώτη αντίδραση ήταν συ­ναισθηματική, όπως σε όλες τις οικογένειες που ετοιμάζονται να στείλουν τον γιό τους να υπηρετήσει. Από την επόμενη μέ­ρα, όμως, καταλάβαμε όλοι ότι μας περίμενε ένας Γολγοθάς που είχε σχέση με πεζά πράγματα, πολύ πιο σοβαρά από το ότι θα μας έλειπε το παιδί μας ή ότι θα σταματούσε να μπαίνει το μεροκάματό του στο σπίτι». 

Τα είδη πρώτης ανάγκης 

Το πρώτο σοκ για την οικογένεια ήρθε πριν καν παρουσια­στεί ο γιος στον στρατό, όταν κλήθηκαν να προμηθευτούν τα «προσωπικά είδη» που έπρεπε να έχει μαζί του στο στρατόπεδο: «Η δωρεάν θητεία αποδείχτηκε θηλιά για εμάς, αφού μόνο για να του αγοράσουμε τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως υπνόσακο, φανελάκια, κάλτσες, εσώρουχα, λουκέτα, εί­δη προσωπικής υγιεινής κ.λ.π, ξοδέψαμε 180 ευρώ, αγοράζοντας τα από το Μοναστηράκι (όπου υποτίθεται τα βρήκα­με σε καλές τιμές). Έχει καταλάβει κανένας από αυτούς που μας κυβερνούν ότι εγώ με 180 ευρώ περνάω πια έναν ολό­κληρο μήνα; Με ρώτησε αν έχω να τα δώσω για να πάρω πράγματα που αφορούν σε κάτι που το επιβάλλει το κράτος στο παιδί μου, όπως η στρατιωτική θητεία;», συνεχίζει με ορ­γή και στη συνέχεια αναφέρεται στο δεύτερο σοκ που βίω­σε την ημέρα της παρουσίασης του γιου του στο Κέντρο Εκ­παίδευσης: 

«Όταν φτάσαμε στη Θήβα, η... περιουσία της οικογένειάς μου ήταν πλέον 650 ευρώ. Με αυτά έπρεπε να πληρώσω όλες μας τις υποχρεώσεις, να καλύψω τις καθημερινές μας ανάγκες και να αφήσω και στον γιο μου ένα χαρτζιλίκι για να περάσει μέσα στο στρατόπεδο μέχρι την ορκωμοσία του. Τό­τε μπήκε το θέμα πόσα χρήματα θα έπρεπε να του αφήσουμε και εκεί ήρθε η δεύτερη σφαλιάρα, θυμόσαστε, κ. Χαρδαβέλλα, τα παλιά ΚΨΜ που μαζεύαμε δίφραγκα και βάζαμε και ρεφενέ για να πιούμε έναν καφέ, ακόμη κι αν αυτός δεν πινότανε; Πάνε αυτά. Όταν ρωτήσαμε εάν υπάρχουν μηχανήματα από αυτά που μπορείς να πιεις καφέ με 0,40 λεπτά, μας είπαν ότι αυτά έχουν πια καταργηθεί από τις μονάδες. Και σας ρωτάω: αφού υπάρχει η λύση του 0,40, ποιος σκέφτηκε να υπο­χρεώνει το φανταράκι να πληρώνει 1,60 ευρώ;», καταλήγει. 

(REAL NEWS-30/03/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger