Αρχική » » Η στρατιωτική ηγεσία έδωσε «μάχη» για τα ΕΑΣ στο Κατάρ

Η στρατιωτική ηγεσία έδωσε «μάχη» για τα ΕΑΣ στο Κατάρ


✓ Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος παρουσιάζει στον Καταριανό ομόλογο τον υποπτέραρχο Ghanem bin Shaheen Al-Ghanem στοιχεία σχετικά με την ελληνική αμυντική βιομηχανία. 
✓ Ο Μιχ. Κωσταράκος και ο Ευ. Αποστολάκης βρέθηκαν στην Ντόχα για σημαντικές συζητήσεις. 

Από τον 
Ευθύμιο Πέτρου

Στη μάχη για την προώθηση των εξαγωγικών δυνατοτήτων της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έχουν μπει το υπουργείο Εθνικής Αμύνης αλλά και η ηγεσία των Ενό­πλων Δυνάμεων. Πέρα από τις προσπάθειες του υπουργού κ. Δημ. Αβραμόπουλου, που προβάλλει τις δυνατότητες των εργοστασίων της χώρας σε όλες τις διεθνείς επαφές όπου του δίδεται η ευκαι­ρία, οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελεί­ων, στις εκθέσεις αμυντικού υλικού στις οποίες προσκαλούνται, καταβάλλουν προσπάθειες να δείξουν στους ομολόγους τους τα πλεονεκτήματα της συνεργασίας με την Ελλάδα. 

Δυστυχώς τέτοιου είδους προώθη­ση δεν μπορεί να γίνει από την Αθήνα, αφού επί των ημερών του Βαγγέλη... Βενι­ζέλου στο υπουργείο Αμύνης και οι δύο διεθνείς εκθέσεις αμυντικής βιομηχανίας που γίνονταν στην Αθήνα (Defendory και Athens International) υποχρεώθη­καν να αναστείλουν τη δραστηριότητά τους προς όφελος των σχεδίων του νυν αντιπροέδρου της κυβερνήσεως, που θέ­λησε να αντικαταστήσει "τις επιτυχημένες προσπάθειες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με μια κρατική διοργάνωση στην εκλογι­κή του περιφέρεια Θεσσαλονίκη. Μια δι­οργάνωση η οποία, όπως ήταν αναμενόμενο, απέτυχε παταγωδώς. 

Έτσι, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος και ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγ. Αποστολάκης βρέ­θηκαν στην Ντόχα του Κατάρ προσκε­κλημένοι να επισκεφθούν την έκθεση DIMDEX και με την ευκαιρία να επιβι­βαστούν στη φρεγάτα «Ψαρά», που μετέ­χει στην επιχείρηση ΑΤΑΛΑΝΤΑ. 

Οι δυνατότητες συνεργασίας με τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) ήταν το θέμα που συζήτησε ο στρατηγός Κωσταράκος με τον Καταριανό ομόλογο του υποπτέραρχο Ghanem bin Shaheen Al-Ghanem κατά τη συνάντηση που εί­χαν στο περιθώριο της εκθέσεως. Η αρα­βική χώρα έχει αυτή τη στιγμή εξοπλιστι­κά προγράμματα, ανάμεσα στα οποία και αγορές ύψους 50.000.000, που θα μπο­ρούσαν να γίνουν από τα ΕΑΣ. 

Ισχυροί δεσμοί 

Να σημειωθεί ότι οι δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Κατάρ είναι ισχυρότατοι, με κυλιόμενα προγράμματα στρατιωτι­κής συνεργασίας που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Πριν από λίγους μήνες μάλιστα το σύνολο της δυνάμεως της αεροπορίας του Κατάρ (οκτώ μαχητικά τύπου Mirage 2000-S) βρισκόταν στην Τανάγρα για εκ­παίδευση και κοινές ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Για τον λό­γο αυτόν οι ελπίδες ότι μπορεί η συνερ­γασία να επεκταθεί και στον τομέα των αγορών αμυντικού υλικού και της υποστηρίξεως είναι βάσιμες. 

Και τούτο παρά το γεγονός ότι, για λόγους καθαρά οικονομικούς, καμία από τις κρατικές ή ιδιωτικές πολεμικές βιομηχανίες της Ελλάδος δεν μπορούσε να μετέ­χει στην DIMDEX ως εκθέτης τη στιγμή κατά την οποία από την Τουρκία υπάρ­χουν 30 συμμετοχές. 

Την «τιμή των όπλων» για την Ελ­λάδα έσωσε η φρεγάτα «Ψαρά», η οποία ήταν ένα από τα 20 πολεμικά πλοία από 12 χώρες που, μαζί με ένα περιπολικό από το Κατάρ, αποτελούσαν το εν πλω μέρος της εκθέσεως. Κατασκευασμένη στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ελληνική φρεγά­τα εκπροσωπούσε όχι μόνο το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και τη ναυπηγική μας βιομηχανία, έστω και αν τα Ελληνικά Ναυ­πηγεία δεν είναι ακόμη σε θέση να ανα­λάβουν κατασκευές. 

Πάντως το μέλλον του προγράμματος των υποβρυχίων υπήρξε αντικείμενο συνομιλιών που είχε στην Ντόχα ο αντιναύαρχος Αποστολάκης με τα στελέχη της γερμανικής εταιρίας HDW, η οποία έχει την τεχνογνωσία για την ολοκλήρω­ση της ναυπηγήσεως των υποβρυχίων για τα οποία πρόσφατα δρομολογήθηκε λύ­ση ώστε να ολοκληρωθούν και να παρα­δοθούν στον Στόλο. Οι πληροφορίες λέ­νε ότι οι συνομιλίες δείχνουν προς θετι­κή κατεύθυνση. 

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-06/04/2014)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger