Αρχική » » «Ράμπο» α λά ΣΔΟΕ στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Ράμπο» α λά ΣΔΟΕ στις Ένοπλες Δυνάμεις


✓ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΑΝΙΣΧΥΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ.
✓ Οι «αδιάφθοροι» θα θυμίζουν στη λειτουργία τους το ΣΔΟΕ, με αρμοδιότητα ελέγχων σε κάθε οικονομική δοσοληψία. 

Προτάσεις με στόχο να εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο των οικονομικών ελέγχων στις Ένοπλες Δυνάμεις εξετάζει το ΓΕΕΘΑ με το ενδιαφέρον να επικεντρώ­νεται σε μία μελέτη που αφορά τη δημιουργία μιας διακλα­δικής μονάδας «αδιάφθορων» οικονομικών επιθεωρητών. 

Οι «οικονομικοί ράμπο» θα μπορούν, όπως εκτιμούν στο ΓΕΕΘΑ, να αποτελέσουν και την πρόταση-κορμό της... στρατιωτικής ηγεσίας για το σώμα που «σκιαγράφησε» πρόσφατα ο ΥΕΘΑ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνομι­λία που είχε με στρατιωτικούς συντάκτες στη ΛΑΕΔ, η οποία -όπως είναι γνωστό- έγινε μετά τη σύσκεψη του υπουργού με τον εθνικό συντονιστή κατά της διαφθοράς, I. Τέντε. Στη σύσκεψη αυτή, άλλωστε, άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως από την πολιτική ηγεσία για αλλαγές, αφού όπως είναι γνωστό συμφωνήθηκε ανάμεσα στον Δ. Αβραμόπουλο και τον I. Τέντε να αναληφθούν πρωτοβου­λίες για τη θωράκιση του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Κάτι που όπως λένε πηγές της Μεσογείων άνοιξε στις αρχές Ιανουαρίου τον δρόμο για να προετοιμαστεί ένας πρότυπος μηχανισμός αντιμετώπισης της διαφθο­ράς, που θα επιλαμβάνεται και στα μικρά και στα μεγά­λα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον δυσάρεστες κα­ταστάσεις, όπως αυτές του πρόσφατου παρελθόντος, αλλά και να αποτελέσει «μοντέλο» και για τα άλλα υπουργεία. 

Κοινό Σώμα 

Στο ΓΕΕΘΑ έχουν ήδη ετοιμάσει σχετική πρόταση, αφού εκτιμούν πως οι «οικονομικοί ράμπο» είναι ένα απαραίτητο βήμα που πρέπει να γίνει πέραν όλων των άλλων και γιατί η υφιστάμενη δομή οικονομικών ελέγ­χων θέλει αλλαγές λόγω του απαρχαιωμένου νομοθετι­κού πλαισίου που τη διέπει. Και αυτό γιατί, όπως λένε πηγές της Μεσογείων, το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο (ΝΔ 721/1970 «Οικονομική Μέριμνα και Λογιστικό Ενόπλων Δυνάμεων»), που προβλέπει πως οι οικονομικές επιθεωρήσεις διενεργούνται στον Στρατό Ξηράς από το εξειδικευμένο Ελεγκτικό Σώμα του Στρατού και στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία από αξιωματικούς του Οικονομικού Σώματος, χρήζει εκσυγχρονισμού, προκειμένου να ανταποκρίνεται στη νέα κάθετη δο­μή διοίκησης. 

Για αυτό και εκτιμούν πως για λόγους ουσίας και λειτουργικότητας θα είναι πολλαπλά επωφελής η πρόταση της δημιουρ­γίας ενός Σώματος Οικονομικών Επι­θεωρητών (ΣΟΕ), που θα υπάγεται στον Α/ΓΕΕΘΑ, με αξιωματικούς από το προσωπικό του Ελεγκτικού Σώματος του Στρατού Ξηράς, καθώς και αξιωματικούς οικονομικού του ΠΝ και της ΠΑ, με «οροφή» τους 45 ανώτερους αξιωματικούς, μικρότερη δηλαδή από την υφιστάμενη, όπου όλοι θα είναι απόφοιτοι ΑΣΕΙ, βαθμού τουλάχιστον ταγματάρχη. 

«Μοντέλο» ΣΔΟΕ 

Οι «αδιάφθοροι» θα θυμίζουν στη λειτουρ­γία τους το ΣΔΟΕ, με αρμοδιότητα ελέγχων σε κάθε οικονομική δοσοληψία, ενώ οι ίδιοι θα απαγορεύεται να αναλαμβάνουν διαχειριστική υπηρεσία να συμμετέχουν σε επιτροπές προμήθειας, εκτίμησης και παραλαβής υλικών ή έργων ή παράδοσης και παραλαβής κάθε μορφής διαχειρίσεων. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμούν στο ΓΕΕΘΑ πως οι 45 αξιωματικοί που θα επιλεγούν θα έχουν όλα τα εχέγγυα για να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η δια­σφάλιση της χρη­στής οικονομικής διαχείρισης σε Μο­νάδες, Υπομονάδες και Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμε­ων, καθώς και στα ΝΠΔΔ που εποπτεύονται από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Για την εύρυθμη λειτουρ­γία του Σώματος (ΣΟΕ) και την κα­λύτερη απόδοσή του εκτιμάται πως θα πρέπει να συ­σταθούν πέντε Περιφερειακές Διευθύνσεις Οικονομικής Επιθεώρησης (Αττικής, Πελοποννήσου, Στερεάς Ελλάδας – Νήσων Αιγαίου, Κρήτης - Κεντρικής Ελλάδας, Ηπείρου - Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας - Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης). Αυτές θα υπάγονται στη Διεύθυνση Οι­κονομικής Επιθεώρησης (ΔΟΕ), η οποία θα λογοδοτεί απευθείας στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, με στόχο, όπως λένε πηγές του ΓΕΕΘΑ, να εξασφαλιστεί ότι κανένα ενδιάμεσο κλιμάκιο διοίκησης δεν θα μπορεί να παρέμβει σε καμία οικονομική επιθεώρηση. 

Κώστας Αττίας
(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-26/04/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger