Αρχική » » ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ

ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ


✓ Παλιές καραβάνες. 
✓ Πώς προωθείται n ουσιαστική αναβάθμιση των υπαξιωματικών του Ελληνικού Στράτου. 
✓ Η καθιέρωση της θέσης του υπασπιστή Διοίκησης ανοίγει νέο δίαυλο επικοινωνίας με τους αξιωματικούς. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ 
Isblaveris@gmail.com 

Η θέση του λεγόμενου «υπασπιστού διοικήσεως», που θα καταλαμβάνεται από εν ενεργεία υπαξι­ωματικό, ανεξαρτήτως προελεύσεως, θεσπίστη­κε και ισχύει από τις 24 Φεβρουα­ρίου 2014, στο πλαίσιο αναβαθμί­σεως της θέσεως αυτών σε επίπεδο ηθικής τάξεως και ουσίας, που απο­τελεί την πεμπτουσία της παρούσης πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσί­ας του υπουργείου Εθνικής Αμύνης και των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.). 

Η απόφαση αυτή αφορά υπαξιω­ματικούς του συνόλου των Ε.Δ. και έρχεται σε συνέχεια της προη­γούμενης ...περί αναβαθμίσεως των Σχολών Υπαξιωματικών όλων των Κλάδων, σε περιεχόμενο και χρό­νο σπουδών, ώστε από διετούς φοι­τήσεως, που είναι τώρα, να γίνουν τριετούς και ισότιμες με τα ΤΕΙ, ενώ περιλαμβάνει τους ήδη φοιτώντες και τους μελλοντικούς υποψήφιους αυτών (σχετικώς «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙ­ΚΑ»,29/3/2014). Στο σημείο αυτό πρέπει να θυ­μίσουμε ότι επί κ. Μπεγλίτη, ως ΥΕΘΑ, είχε γίνει μία εξαιρετικά «άκομψη» (για στρατιωτικούς) προ­σπάθεια θεσπίσεως ενός θεσμού «υποβολής παραπόνων» και αιτη­μάτων από τους κατώτερους προς την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, με «παράκαμψη» -τρόπον τινά- της φυσικής ηγεσίας των Κλάδων. Αυτό θεωρή­θηκε πολύ πέραν των εσκαμμένων και δεν προχώρησε, αφού κρίθη­κε ότι θα προκαλούσε σοβαρά προβλήματα πειθαρχίας στις Ε.Δ. Όμως η ανάγκη δημιουργίας θεσμού ενός ανώτατου υπαξιωματικού «παρά τω αρχηγώ» -θέση που υπάρχει παγκο­σμίως σε όλους τους σύγχρονους, μεγάλους και σοβαρούς Στρατούς- ήταν και είναι απαραίτητη, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως δίαυλος μετα­φοράς των προβλημάτων της βάσε­ως του στρατεύματος, που είναι το σώμα των υπαξιωματικών, προς τη φυσική του ηγεσία. Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο φι­λοσοφίας, με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, μετά από σχετική εισήγηση του αρ­χηγού ΓΈΕΘΑ, στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου, και έγκριση από τον ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλο, εκ­δόθηκε στις 24 Φεβρουαρίου δι­αταγή του Α/ΓΕΕΘΑ με την οποία καθιερώθηκε η θέση «υπασπιστού διοικήσεως». 

Με βάση την προαναφερθείσα δι­αταγή, η θέση αυτή λειτουργεί στα υπασπιστήρια των αρχηγών ΓΕΕ­ΘΑ, των τριών Γενικών Επιτελείων, στα υπασπιστήρια των διοικητών όλων των Μειζόνων Σχηματισμών των Ε.Δ., όπως της 1ης Στρατιάς, των Γ΄και Δ' Σωμάτων Στρατού, της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσε­ως Υποστηρίξεως Στρατού και της Ανωτάτης Στρατιωτικής Διοικήσεως Εσωτερικού-Νήσων για τον Στρατό Ξηράς, του αρχηγού Στόλου, των δι­οικητών Διοικήσεως Ναυτικής Εκ­παιδεύσεως και Διοικήσεως Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού, του γενικού επιθεωρητού Πολεμικού Ναυτικού για το Πολεμικό Ναυτι­κό, του αρχηγού Αρχηγείου Τακτι­κής Αεροπορίας και των διοικητών Διοικήσεως Αεροπορικού Υλικού και Διοικήσεως Αεροπορικής Εκ­παιδεύσεως (ΔΑΕ) για την Πολεμι­κή Αεροπορία. 

Συμφωνά με πηγή του ΓΕΕΘΑ, «η καθιέρωση θέσεως "υπα­σπιστού διοικήσεως" θα συμβάλλει στην εύρυθ­μη λειτουργία των υπασπιστηρίων και θα ικα­νοποιήσει την ανάγκη για εκπροσώπηση του σώματος των υπαξιωμα­τικών σε θέσεις πλησί­ον της στρατιωτικής ηγε­σίας. Ο υπόψη υπασπιστής, πέραν των άλλων, θα προτείνει μέτρα για την εξέλιξη, τη σταδιοδρομία και τη μέριμνα προσωπικού». Σήμερα στις Ε.Δ. υπηρετούν αξιωματικοί διαφο­ρετικών προελεύσεων: της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών διετούς φοιτήσεως, Εθελοντές Μακράς θη­τείας (ΕΜΘ), ΕΠΥ και Επαγγελμα­τίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ). 

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ. Σύμφωνα με τα θεσπισθέντα και ισχύοντα, η θέση του «υπασπιστού διοικήσε­ως» θα καλύπτεται από υπαξιωμα­τικό βαθμού Ο1 (αρχιλοχία) ή αν­θυπασπιστή και αντιστοίχων (Π.Ν., Π.Α.), ο οποίος θα συγκεντρώνει σωρευτικά τα παρακάτω προσόντα: α. Να υπηρετεί στις Ε.Δ. για τουλάχιστον 15 χρόνια, εκ των οποίων τα 10 σε επιχει­ρησιακή μονάδα, β. Να έχει παρακο­λουθήσει όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθε­σία σχολεία του Κλά­δου του. γ. Η βαθμολογία του στις ετήσιες «Εκθέσεις αξιολογήσε­ως» όλων των ετών να είναι τουλά­χιστον «Λίαν Καλή», δ. Να μην του έχει επιβληθεί οποια­δήποτε πειθαρχική ποινή κατά την τελευταία δεκαετία. Όπως είχε επισημάνει ο ίδιος ο στρατηγός Μ. Κωσταράκος στον υπογράφοντα, καθιερώθηκε θέση «υπασπιστή διοικήσεως», η οποία θα καλύπτεται από έναν υπαξιωμα­τικό της εμπιστοσύνης του εκάστοτε αρχηγού ή διοικητού, και όχι θέση «αρχηγού υπαξιωματικών», που θα προϋπέθετε τον απολύτως αρχαιό­τερο -πράγμα εξαιρετικό δύσκολο, έως αδύνατο στις Ε.Δ., όπου υπάρ­χουν υπαξιωματικοί πολλών και διαφορετικών μεταξύ τους προε­λεύσεων. Και συνέχισε ο αρχηγός ΓΈΕΘΑ σημειώνοντας ότι «η δημι­ουργία της θέσης του "υπασπιστή διοίκησης" σηματοδοτεί έναν σταθ­μό και μια πολύ σημαντική εξέλιξη στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Οι Ε.Δ. με πολλά χρόνια καθυστέρηση ανταποκρίνονται πια σε μία πραγματικότητα, που αντανακλά την αυξημένη επαγγελματικοποίησή τους και την αναγνώριση της πολύ μεγάλης σημασίας του σώματος των υπαξιωματικών». 

Η αρχή έγινε με αρχιλοχία-υπόδειγμα 

Ως πρώτος «υπασπιστής διοικήσεως» του αρχηγού ΓΕΕΘΑ επελέγη ο αρχιλοχίας (ΠΒ) Ιωάννης Τσιλαφάκης, ο οποίος φέρει τον προαναφερ­θέντα τίτλο και υπηρετεί στο υπασπιστήριο του αρχηγού. Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του, στο πλευρό του (πυροβολητή) στρατηγού Μ. Κωσταράκου, ήταν -συμβολικώς- στις 28 Φεβρουαρίου 2014, στην τελετή για την επέτειο της συμπληρώσεως 50 ετών της 180 Μοίρας Κατευθυνομένων Βλημάτων HAWK στην Αττική -οπλικού συστήματος στο οποίο αμφότεροι έχουν υπηρε­τήσει για πολλά χρόνια. Ο αρχιλοχίας (ΠΒ) Τσιλαφάκης γεννήθηκε το 1968 και στις 12 Μαΐου 1989 κατετάγη στον Ελ­ληνικό Στρατό ως Εθελοντής Μακράς θητείας (ΕΜΘ). Έκτοτε έχει υπηρετήσει στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Πυροβολικού, στην 181 Μοίρα Κ/Β HAWK, στην 182 Μοίρα Κ/Β Tor-M1, στην 180 Μοίρα Κ/Β HAWK, στη Διεύθυνση Πυροβολικού του ΓΕΣ (ΓΕΣ/ΔΠΒ) και στο Επιτελικό Γραφείο Αρχηγού ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΕΓΑ). Το 1989 προήχθη σε δεκανέα, το 1991 σε λοχία, το 1999 σε επιλοχία και το 2007 σε αρχιλοχία. Έχει ειδικότητα αντιαεροπόρου πυροβολητή Κ/Β HAWK και Tor-M1, ενώ έχει παρακο­λουθήσει όλα τα προβλεπόμενα σχολεία εκπαιδεύσεως του Όπλου του, καθώς και των οπλικών συστημάτων HAWK (Phase II, Phase III) και Tor-M1. Τέλος, έχει αποφοιτή­σει από το Σχολείο Τακτικών Αξιολογητών, του αντιαεροπο­ρικού συστήματος HAWK. 


0 αρχιλοχίας I. Τσιλαφάκης, ο πρώτος του νέου θεσμού. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-05/04/2014) 


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger