Αρχική » » Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ

Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ


Γράψει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος- Συγγραφέας- Τουρκολόγος 

Στρατιωτικές εθνικιστικές χού­ντες που αντιδρούν έντονα στην προοπτική αυτονόμησης των Κούρδων, ομάδες ισλαμι­στών αξιωματικών που ελέγχο­νται από τον Φετουλάχ Γκιουλέν και συνω­μοτούν κατά του Ερντογάν, παράλληλες ομάδες συμπαθούντων του πρώην αρχη­γού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Ιλκέρ Μπασμπούγ, και η επίσημη ηγεσία του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας που πρόσκειται στον Ερντογάν, σκιαγραφούν ένα άκρως ρευστό τοπίο για τον τουρκικό στρατό. Όπως δείχνουν τα... αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, ο τουρκικός στρατός βρίσκεται σε ένα ντε­λίριο συνωμοσιών που γίνεται άκρως επικίνδυνο καθώς ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανάψει φωτιές σε ευαίσθητες περιοχές ό­πως είναι το Αιγαίο και η Κύπρος. 

Το μόνο δεδομένο είναι πως ο Ερντογάν κάθε άλλο παρά ελέγχει την κατάσταση και αυτό καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα τα πράγματα καθώς έχουμε και το «δείγμα» των τελευταίων επικινδύνων προκλήσεων εκ μέρους των ανεξέλεγκτων Τούρκων ναυάρχων, που έκαναν καθεστώς τις... κρουαζιέρες των πολεμικών τους πλοίων έξω από το Σούνιο. Το όλο τοπίο γίνεται α­κόμα πιο εκρηκτικό καθώς με την ξέφρενη κούρσα της τουρκικής πολεμικής βιομη­χανίας, κτίζεται ένα στρατοκρατικό «τέ­ρας» που φαντάζει ικανό να τινάξει στον αέρα την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή. Θα περίμενε κάνεις ότι ο Ερντογάν μετά από δώδεκα χρόνια εξουσίας και μετά τις συλλήψεις των Τούρκων στρατηγών με την υπόθεση Εργενεκόν, θα είχε καθαρί­σει τον τουρκικό στρατό και θα είχε απο­καταστήσει την τάξη και τον έλεγχο των κινήσεων των Τούρκων αξιωματικών. Αυτό όμως όχι μόνον δεν συμβαίνει, αλλά σύμ­φωνα με νέες αποκαλύψεις, από εντός και από... εκτός Τουρκίας, μέσα στο τουρκικό στράτευμα τα τελευταία χρόνια γίνεται το... έλα να δεις, γεγονός που θα πρέπει να το παρακολουθούμε και να είμαστε συ­νεχώς σε εγρήγορση και σε επαγρύπνηση για τυχόν «τυχαίες» εξελίξεις. 

Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό δημοσίευ­μα της τουρκικής εφημερίδας, Star και του αρθρογράφου, Ardan Zenturk, μέσα στον τουρκικό στρατό υπάρχουν παράλ­ληλες χούντες που δρουν αυτόνομα και δεν ελέγχονται από την επίσημη τουρκική στρατιωτική ιεραρχία. 

Οι συνωμοσίες της Εργκενεκόν και της Μπαλιόζ δεν έχουν εξαρθρωθεί παρά μό­νο στα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια. Η μεγάλη πλειοψηφία των μεσαίων στελεχών δεν ελέγχεται από τον Ερντογάν και το πιο ε­πικίνδυνο, είναι επιρρεπής σε συνωμοσίες για την ανατροπή του καθεστώτος. Σε αυ­τό έχουν επηρεάσει καθοριστικά και οι ε­ξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου όπως είναι γνωστό, οι στρατιωτικοί έδωσαν καίριο χτύπημα στον φίλο και σύμμαχο του Ερ­ντογάν, πρώην πρόεδρο, Mohamed Morsi και στην οργάνωση «Αδελφοί Μουσουλ­μάνοι», αδελφό κόμμα με το κόμμα του Ερντογάν. 

Παράλληλα σε ένα άλλο άκρως αποκαλυ­πτικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερί­δας, Askam, σύμφωνα με το έγκυρο «Ινστιτούτο Στρατηγικών Ερευνών της Ρωσί­ας», μέσα στον τουρκικό στρατό υπάρχουν μεγάλες ομάδες ανωτέρων αξιωματικών που ελέγχονται άμεσα από τον Φε­τουλάχ Γκιουλέν. 

Οι ομάδες αυτές όλα αυτά τα χρόνια της διακυβέρνησης του Ερντογάν και ενώ είχε ξεσπάσει η διαμάχη του με τους κεμαλικούς στρατηγούς, εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση για να ισχυροποιηθούν και σήμερα που έχει ξεσπάσει ο πόλεμος Ερντογάν-Γκιουλέν, είναι ένα μεγάλο «αγκάθι» για τον Τούρκο πρωθυπουργό. Εκείνο ό­μως που ενδιαφέρει τους Ρώσους, όπως επισημαίνει το ρωσικό Ινστιτούτο, είναι ό­τι ο Γκιουλέν, (με αμερικανές προτροπές;), έχει δραστηριοποιηθεί στις χώρες της κεντρικής Ασίας με αφετηρία το Αζερ­μπαϊτζάν. Χρησιμοποιώντας Τούρκους α­ξιωματικούς και το θρησκευτικό στοιχείο έχει δημιουργήσει οργανωμένες ομάδες μέσα στην Ρωσική Ομοσπονδία που προ­ωθούν τις θέσεις του για πολιτικοποίηση του μουσουλμανικού πληθυσμού εναντίον της πολιτικής κυριαρχίας του Πούτιν. 

Με όλα αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία και όπως διαγράφεται η κατάσταση κανείς δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στις διαθέσεις της Άγκυρας. 

Ο Ερντογάν, παρά τον «περίπατό» του στις τελευταίες εκλογές δεν ελέγχει τις ε­ξελίξεις και τα πράγματα είναι πολύ ασα­φή. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία πως τις υποκλοπές των συνομι­λιών του Τούρκου πρωθυπουργού τις έκα­ναν οι... ίδιες οι τουρκικές μυστικές υπη­ρεσίες. Οι τελευταίες προσπάθειες του Ερντογάν να συνάψει νέα συμφωνία με το Ισραήλ, εντάσσεται ακριβώς στον αγώνα του να αποκτήσει νέα στηρίγματα σε πιθα­νές κινήσεις ανατροπής του. Οι σχέσεις του όμως με την Αμερική παραμένουν στο «κόκκινο» και είναι εντυπωσιακό πως ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ο μόνος ξένος ηγέτης που δεν συνεχάρη τον Ερντογάν για την εκλογική του νίκη. 

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, στη άλλη πλευρά του Αιγαίου, στην Αθήνα, κοιμού­νται τον ύπνο του δικαίου και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η εικονική τους «ευ­τυχία». Ο ελληνισμός όμως βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας του. Θα πρέπει άμεσα να ξεχωρίσουμε τους πραγ­ματικούς μας φίλους, από τους... λύκους με ένδυμα προβάτου και να καθορίσουμε τις συμμαχίες που πραγματικά εξυπηρε­τούν τα εθνικά μας συμφέροντα και μόνο με αυτό το κριτήριο. Το σίγουρο είναι πως όλοι θα δώσουμε λόγο για τις επερχόμε­νες εξελίξεις. 

(ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ-08/04/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger