Αρχική » » Εντατική η εκπαίδευση κατά κυβερνοεπιθέσεων

Εντατική η εκπαίδευση κατά κυβερνοεπιθέσεων


Η Διεύθυνση Κυβερνοαμύνης του ΓΕΕΘΑ εί­ναι επικεφαλής δράσεων εθνι­κού επιπέδου σε θέματα ασφάλει­ας και άμυνας. 

Σημαντικές πρωτοβουλίες έχει αναλάβει την τελευταία διετία η Διεύθυνση Κυβερνοαμύνης (Cyberdefence/ΔΙΚΥΒ) του ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο προληπτικής δράσεώς της για την αποτροπή επιθέσεων «ασύμ­μετρων απειλών» που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι Ένοπλες Δυ­νάμεις και ο δημόσιος τομέας ανά πάσα στιγμή στο μέλλον. Οι δράσεις στρέφονται κυρίως προς τους τομείς της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, σε εθνικό επί­πεδο, επί θεμάτων που αφορούν την κυβερνο-ασφάλεια και την κυβερνο-άμυνα. 

Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο δίμη­νο η ΔΙΚΥΒ διορ­γάνωσε και συμμε­τείχε στις ασκήσεις «Cyber Protector 2014»,... που πραγματοποιήθηκαν στις 18-19 Μαρ­τίου και συνδιοργανώθηκαν από τπ ΔΙΚΥΒ και ιδιώτες, με τη συμ­μετοχή φορέων του Δημοσίου και ακαδημαϊκών φορέων. Η άσκη­ση ήταν υψηλών απαιτήσεων, καθώς οι ασκούμενοι αντιμετώ­πιζαν τα σενάρια των κυβερνο-ε­πιθέσεων σε πραγματικό χρόνο, με αντικειμενικό σκοπό την άμε­ση λήψη αποφάσεων και την εκ­δήλωση κατάλληλων ενεργειών κάτω από χρονική πίεση. Στις 28-30 Απριλίου, όταν πραγ­ματοποιήθηκε το «Cyber Europe 2014», στο πλαίσιο της προεδρί­ας της Ε.Ε. από την Ελλάδα, το ΓΕΕΘΑ/ΔΙΚΥΒ συνέδραμε στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή της πανευρωπαϊκής άσκησης κυβερνο-άμυνας, που διοργανώνεται ανά διετία από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφαλείας Δικτύων (ENISA) και αποτελεί τη μεγα­λύτερη άσκηση σε επίπεδο Ε.Ε. Η ελληνική συνδρομή του ΓΕΕ­ΘΑ περιλάμβανε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση τεχνικών επει­σοδίων, ώστε να δοκιμασθούν οι ασκούμενοι και σε τακτικό επί­πεδο, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στη συγκεκριμένη άσκηση. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 600 από 185 διαφορετικούς φο­ρείς των κρατών-μελων της Ε.Ε. 

Την ίδια περίοδο, η ΔΙΚΥΒ διοργά­νωσε την εθνική άσκηση κυβερνο-άμυνας «Πανόπτης 2014», η οποία περιελάμβανε πλή­θος εξαιρετικά δύ­σκολων και απαιτητικών σεναρίων, με τη συμμετοχή του συνόλου των ελληνικών ΑΕΙ και ΤΕΙ, ΥΠΕΘΑ, Σωμάτων Ασφαλείας, Δημοσίου κ.λ.π. (Τμήμα Ασφαλείας Πληρο­φοριακών Συστημάτων, Τράπεζα της Ελλάδος, ΥΠΕΘΑ, Αρχή Προ­στασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, ΣΣΕ, ΔΕΠΑ, ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, Σχολή Ικάρων, ΓΕΝ/Α4, Πανεπιστήμιο Μακε­δονίας, ΓΕΑ/Γ5, ΕΑΒ, ΕΣ/ΚΕΠΥΕΣ/Λόχος Κυβερνοάμυνας, Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., ΟΤΕ, ΕΥΠ, Αττικό Μέτρο κ.λ.π.). Επίσης, η ΔΙΚΥΒ συμμετέχει με δύο στελέχη της στον σχεδιασμό της άσκησης «Locked Shields 2014», που στοχεύει στην αντι­μετώπιση κυβερνοεπιθέσεων σε πραγματικό χρόνο και διορ­γανώνεται από το NATO στην Εσθονία. 

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-10/05/2014) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger